Децата и градинките

Discussion in 'Дете' started by coca, Dec 23, 2009.

1. kikin

kikin Популарен член

Муабетот за воспитувачките и негователките ви е безвезе... Тие за ништо не се криви, како ни јас што не сум што не одам на работа, а одев до пред 2 недели, ни таа што не оди 6 месеци, ни таа што оди 6 месеци. Ситуацијата е таква. Ама бре негователките не носат протокол... Чисто да си кажам
    Само да се плукало по некој. И тоа со 50% членот, постои да, ама не е за ситење зашто на секој може да ни се случи.

Martka, karak, azelea and 3 others like this.
  2. referentka

referentka Moderator Staff Member

Тоа со 50% ќе важи и за негувателката ако не отвори градинката и за мене.
    Така да...

20200813_222032.jpg
    Читајте го став 7.
    Тоа е она што го збориме

Elena1001, fana and SummerGirl like this.
  3. TarantulaA

TarantulaA Форумски идол

А што работните обврски се извршуваат од дома,наместо од работа? Валда ова се мисли скроз ич да не работи работникот(ко на пример во фабрика или што знам)..Според мене,има простор да се/не се спроведе овој член,зависно од расположење на шефовите:)

4. kukla21

kukla21 Мама Staff Member

Тие што работат од дома, работат. Тука збориваме зс тие што не работат.

azelea and fana like this.
  5. Elena1001

Elena1001 Истакнат член

Негувателките треба да ги почитуваат протоколите. Никој не рече дека ги носат тие протоколите. Само многу иритира што така коментираат и психолошки делуваат.
    Еве пример јас изјавата ја потпишав. И во претходните коментари спомнав дека ако детето се разболи нормално дека нема негувателката да ми е крива и секому му е јасно со што ќе се соочува. Доколку го преместат во друга група или објект исто не би ми биле криви негувателките бидејќи таква е ситуацијата и мора да се научиме да ја надминеме. Моментот е правење притисок за да не се отворат градинките и психолошкиот притисок врз родителот. Па отворете и по други групи и ќе видите дека поборници за да не се отворат најчесто се администрација за да може мерките да продолжат а поборници да се отворат е приватен сектор бидејќи се потепаа и од работа и од деца рашетување. Поборници се бидејќи земаат 100% плата, ама верувајте нема да бидат толку гласни доколку се на 50%. Тоа ни е потребно за и во приватниот живот да почнеме да почитуваме мерки.
    И за 50% апсолутно не се ситам туку можеби требаш и како опција да го стават, ако сакаш користи мерки и земај 50% ако не доаѓај на работа и земај 100%. И која е таа праведност да се зема цела плата а за децава да нема средства за дезинфекција и да нема опрема за нив.

Spidy, kukla21, azelea and 1 other person like this.
  6. Cka

Cka Форумски идол

50% на плата у споредба со здраво дете и семејство.
    Тоа сакаат да ви кажат кога ви се јавуваат.

Кој сака на негова одговорност нека ризикуе.

7. kukla21

kukla21 Мама Staff Member

Не е тоа нивна работа.

JuLleE, azelea, duffi and 5 others like this.
  8. referentka

Абе какви 50%, кредитот кој ќе го плаќа ?
    Оти така зборите ?
    Некои имаат плати по 20 000 денари, на пола плата со 10 000 треба да се бесат дома.

Мора да почнат градинките.
    И мене и е жал дете да пратам во оган, плус и јас одам во оган, се мешаме со народ.
    Ама без плата за каде сме ?!

JuLleE, azelea, duffi and 6 others like this.
  9. Cka

Cka Форумски идол

Може ќе ги продолжат пак кредитите да не се плаќаат од септември.

10. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

чекај, сакаш да кажеш имам избор дали да одам на работа или не?
    не сфаќам

11. referentka

За тоа со кредитите.
    Тие главницата ќе ти ја одложат за неколку месеци да не ја плаќаш, ама затоа пак каматата си врви.
    И оние кои потпишаа да не плаќаат кредит на крај ќе си го кркаат со каматите.
    Читав декакога ке заврши таа мерка на сите ке им дадат нова амортизациона листа.
    Го пукнаа народот, од сите страни сардисани.

Ти во приватна носиш.
    Како е ситуацијата таму ?
    Ќе има гужви?
    На нет имаше нешто , демек и таму фул пополнето

kikin likes this.
  12. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Cka and referentka like this.
  13. Cka

Cka Форумски идол

Ако не ти се заканува со бркање, имаш опција 50% плата и да седиш дома. Ама работите ги префрлија на грб на родителите, не на работодавците. Оваа опција не ја кажаа.

Да така е со кредитите.

У градинка кај нас има посебен влез за секоја група, по 3 у јасли, 8 у големите групи. На мојата занаималната е поврзана со дворот, па како у отворено цел ден да се. Им купија унифирми на децата сами, боички и материјали за секое дете посебни, за секое маса и столче, цел ден надвор или на Водно, направија игри за дистанца, обележан е дворот за секоја група да не се мешаат, големите одат у парк или водно, малите у двор.
    Се направија уште одамна, ама ние решивме да плаќаме за место и да го чуваме, а да не ја пуштиме да оди. Да видиме прво ккао ќе се одвива.
    Не известија дека многу има деца кои сакаат да ги запишат, ама прво предност имаат нашите.

Coco31, fana, happygirl and 2 others like this.
  14. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Имаа соопштение приватните градинки,ако не ги отворат 600 вработени остануваат без работа.
    Тоа се 600 фамилии.
    Синџир е ова.

15. Elena1001

Elena1001 Истакнат член

Да ама ова е само за приватен сектор 50% а уствари најчесто е отказ. Администрација е 100% и мрчат дека немале услови. Тоа ми беше дека услови ќе се создадат ако законот важи еднакво за сите. Ете нека донесат одлика до 01.04 нема да работат градинките барем да знаат родителите на што се. А не вака секој ден само шпекулации. Сите што ќе останат дома на 50%, родителите кои ќе користат мерки исто на 50%. Еднакво за сите. Чекаме влада да изгласаат за да знаеме на што сме. Во заложништво не држат, не само за градинките туку и за во училиште. На ништо не личи ова. Знам дека боли муабетот од 50% ама ајде кажете ми дали некаде приватно даваат 100% а ти да седиш дома со дете, зборуваме без да работиш од дома. Ај може месец два да траеше ќе издржат ама овде станува зор за 6 месеци + уште минимум 6 месеци.
    И после пак децата на овие родители што треба да тргнат на работа за нив нема средства нема незнам што.
    Можеби пак напротив ќе биде се во ред во градинките. Незнам ни јас веќе незнам што да мослам на 100 ума сум. Дали е побезбедно жена или градинка? Незнам...

SummerGirl, mimiiiii, azelea and 2 others like this.
  16. MACKICA1902

MACKICA1902 Истакнат член

Да, ми се јавија да прашаат дали ке почне ќерка ми од септември за да имаат бројка.Им кажав да ќе почне..Јас работам цело време односно изземена сум од мерките

referentka and fana like this.
  17. Mari-Li

Mari-Li Популарен член

Која градинка? Како ќе ги носат Водно или парк, безмислено е да се буткаат децата во комбе на пример.

18. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

За што е бесмислено? 10 деца е бесмислено да ги бутнеш у комбе секое на свое седиште? А во школски се секој ден по 200 деца тутма, играат додека не се стемни мајките си праат муабет.

19. Cka

Cka Форумски идол

Истите 8 дечиња што се заедно у занимална. У парк одат пешки, а од средно водно до врв исто пешки.

LiliBoz and AngelOfArh like this.
  20. referentka

Во нашата градинка (поминав денес покрај неа) во дворот исцртале разни игри во стил на ,,не лути се човече,,
    Направиле како катчиња со клупи со разни бои, исто поделени за разни групи, изгелда како да може да седнат 15 деца на клупите направени од палети, а во среде да стои учителка.

Гледам прозорите отворени, чистат ли, бришат ли...незнам.

Дворчето пиц-пец направено, некои џунџулиња засадени, убаво делува.

Ајде, може добро ќе помине сето ова, можеби џабе се нервираме.

Останува да се надеваме на добро.

Coco31, azelea, kukla21 and 5 others like this.