Ми се поврати у уста маце од текстот. Ужас. А има логика, прво децата ги изолираа, затоа најмалце болни и мртви значи.... не ставај више хорори. Една трагедија имав, не можам па.
И нашата е реноворана скроз нова изолација и фарбана во весели бои. Дворот е исцртан со цветчиња во разни бои има едно ко змија е да го следат многу е убава. Поминавме со ќерче минатата недела покрај неа ми се плачеше. Ева: Мама зошто мојата градинка има катанец јави му се мамо на учителката моја да отвори сакам да си поиграм. Те молам да влезиме кај цвеќињата. Си реков ко не ме акни некој гром сега овде да пукнам и готово!
Јас познавам дечиња што беа позитивни на вирусов ,ниту едно немаше никакви симптоми,нема шанси да речеш ова дете е болно,да не се тестирале немале ни да знаат.И тоа родителите им ги знам дека се пазат ниту се мешаа во гужви ниту дружби. Не знаат од кај го фатиле,едните претпоставуваа дека таткото го донел од работа дека само тој одеше,а во фирмата имало заболени кои со симптоми си иделе на работа. Исто во фамилија родителите позитивни со лесни симптоми,едно дете негативно друго позитивно,а заедно спијат. Не знам што да кажам ама не треба да се чита се и да се паничи до степен на параноја. Само претпазливост колку што се може и почитување на мерки. Друго Господ нека ни ги чува на сите,немам памет што да кажам.
Срце да те заболи. Исто и нашата цело лето е под катанец,и кај нас исцртале во дворот некои игри за моторика.
нас ни пуштија анкета дали одма ке ги пиштаме децата со потврди или ке ги пиштиме кога ке предтане мерката од влада незнам што им е целта хаос е све ...
А дечињата у Козле Значи глупо е како е поставено. Има куп отворени прашања. Дали мерката е завршена за работа од дома? Дали градинките се отворени, па кој сака носи? Дали мерката е завршена и ако носиш? Дали мораш да си физички присутен на работа ако носиш дете? Оти има и забрана во канц да бидат еден куп луѓе, пола одат пола дома работат и се вртат сите по една недела. нема смисла 15 луѓе у 20 кв да седат наеднаш, тоа е спротивно на мерките на владата. Или и тие ќе ги укинат?! Тие работи се врзани едно со друго. Ништо не е постапено. Од опашката решаваат проблем. Видете со какви идиоти имаме работа https://makfax.com.mk/makedonija/kласен-раководител-делел-свидетелств/ Знаел деа има шанси да е заразен и пак одеш да дели сведителства. Ќе јаде кривична, ама штетата е направена. Треба вака кривична за сите кои мислеле дека имале шанси за ковид, а излегле од дома. Само така ќе запре. Не, ај до ваму до наму.... па да видиме децава дали ќе се оболат.
Јас знам само две деца од мојот град со корона и сите поминаа без симптоми. Еве и моето беше дома со мене, негативен. Ама сите деца се добри. Исто и на другарка детето имаше контакт со позитивна и оно е супер. Дете од лекарска фамилија. На најцрните сценарија помислувате. Ако е така и стрептокопа знае да биде опасна. Се може. Без паника само. Јас Америка за ништо не би ја земала како пример. Некни ми пиша другарка ми. Вели овде е хаос, позитивнните никој не ги контролира. Нема како кај вас полиција да контролира. Позитивен седи дома. Па и ако нема здравствено осигурување, нека се моли само добро да помине. А Кавасаки синдром не е нова болест кај децата. Има ли случај во Мк ваков после корона или Аспазија зборува во светски рамки? Колку што е тешка ситуација толку и масло додаваат.
Извини мила,зошто не ги спомнеш тие што се вработени и седат дома и земаат плата веќе со години(се знае кои се тие)него персоналот во градинките кои не се криви и тие не го донесоа вирусот.И колку за информација персоналот не седи дома,него работи.
Децава во школо и градинка нема да одат, зошто на нашиве " Способни" политичарчиња во моментов најбитно им е да си го сместат газот во фотеља. Што им е галје бе нив за децата дали ќе останат буквално унаказени, неписмени. Гајле им е дали родителите имаат кој да им ги чува децата дали ќе добијат отказ како ќе се снаоѓаат најбитно е сега дали Зајко влада ќе склопи и дали на Ахмети ќе му го и**дудла за да биде во коалиција со него. Што има везе државата што пропаѓа...
@VDT2906 не не. Дудлањето завршено е кај али. Сега ќе чекаме таљат да ПОСАКА да свика собрание Рефка да ни извини на офтопик
Тоа дудлање ќе ни донесе албански во градинките,а нашите деца и македонскиот литературен јазик ќе бидат во втор ред.Дај Боже да грешам.
Арам и срам да им е на тие кои им создаваат чувство на вина на мајките кои се приморани децата да си ги носат во градинка, што создаваат страв за тоа колкј е опасен вирусот. Пу. Да ви се плукнам
Jас и малце ко навреда на интелигенција го сметам тоа. Демек јас глупа сум и не знам, па арно се најдоа воспитувачките да ми кажат за опасноста на вирусот.
Искрено не ги спомнав бидејќи стануваше збор за градинки. А тек за тие па колку имам да кажам. Да е до мене не би ни постојал таков список. Епа криво му е на човек кога имаат за се па дури и за рамковциве а немаат да довработат персонал за градинка и да набават средства. А и криво ми е кога само се протестира за плата а не и да се подобрат работните услови.
Ова звучи дека ќе работат по протокли како и секаде во свет. Плус на светско ниво сите градинките ги отворија нема што Македонија да измислува топла вода. Се им е на маса ставено. Од друга страна родителите сами и свесно ќе си одлучат. Најбитно е дека мора да се отворат понатаму е лична одлука. Фрст ворлд проблем на македонецот после сезоната на името од 25 години. Ова е за следни 50. Кал.
Чул те Господ. Има и одлични воспинтувачки и негувателки кои си ја почитуваат професијата и ќе следат протоколи, не им треба некој посебен надзор за да држат работа под контрола. Ама читај погоре, има и жени кои залутале во таа професија и настојуваат да има што помалку деца во групата ( по можност ич да нема) за да не им е мачно на работа.
Да не берте гајле, Биро за развој на образование се на колктивен одмор. „Над 200 вработени во Бирото за развој на образованието и директорот си отишле на колективен годишен одмор без да ја изработат програмата за скратен наставен план за основните и средните училишта, на која чекаат илјадници наставници и професори за новата учебна година која, според последниот предлог од Комисијата за заразни болести, ќе биде онлајн за најголем дел од учениците.“ нека одморат луѓето, се дупна од неработење. ИДИОТИ! ЕДИТ: САКАМДАКАЖАМ.МК го побара директорот Хасипи, но тој ни пиша дека е на годишен одмор, надвор од државата. Упати на одговорно лице за односи со јавноста, но тоа не одговори на повикот и на смс пораката.