јас слушнав дека до 10 септември ќе отвара ама тоа не е ок дами го префрли детето во друга градинка плаќаме за таа нема логика , и тоа што мислат дека не било страшно и ако се заразат децава лесно поминувало а децата не пренесуваат на возрасни ? школиве не ги отвара градинките ги отвара нека крати од плата ако треба а не на ризик да не стави сите нас едно дете болно сите карантин ке одиме .....
Јас начисто збезнав со дискриминацијата која се прави од МТСП со градинките и работата на родителите. Јас моето дете немам теоретска шанса да го пуштам во градинка зашто не ги сиполнуваме глупавите услови поставени од МТСП. И двајцата работиме од дома. Ама навистина работиме од дома. Еве гледам дека три-четири месеци не сум на ништо активна зашто мораме да се организираме со дете и работа. И најавите се дека ќе продолжиме двајцата да работиме од дома. И сега испаѓа дека само тие што физички одат на работа (макар и да дремат таму) може да носта дете во градинка, а ние што вистински работиме не можеме (зашто нели доа седиме па имаме време на претек). Луди се комплетно. Цел свет оди на работење од дома да се форсира таму каде што може, овие нашиве да се оди на работа зашто толку им е паметот. Тие што треба да донесуваат одлуки во МТСП кога седат дома навистина седат дома и немаат никаков осет што значи работење од дома со дете. А за тоа дека ќе пуштаат родители болни деца во градинка, ќе пуштаат. Исто како и до сега што пуштаа (кај нас во група барем три мајки јавно изјавија дека пуштаат дете во чепче парацетамол во градинка за да издржи барем до кај 2 без температура детето). Колективна свест имаме нула. И вака кога ќе размислам поарно дома нека седи ќе му барам друго решение, ама што не е фер не е фер.
https://sdk.mk/index.php/naslovna/s...emvri-ke-bidat-oslobodeni-od-odene-na-rabota/ А официјална одлука има или... На секој пост се стресувам веќе, во неизвесност сме ептен...
значи ќе отвара градинки и ова одлука ќе важи само за тие родители што имаат деца школо а ние со градинки наработа:/
Требаше една одлука за сите да биде и да има можност родителот да одлучи односно ако не оди на работа нека не се зема 100% плата нека тече само осигурување барем овие критични месеци што следат сега. Јас навистина не знам како ќе функционираат градинките катастрофа ќе биде хаос. Само што ќе отворат ќе почнат децата со носе затнато кашлање температура........ Ме плаши период што следи
За градинките утре ќе има состанок. Денес поминав покрај градинката. Се живо надвор извадено, тресат, бришат, кречат.. Увелико се спремаат.
Јас појдов во централната градинка, за сметки, ова она, прашав за отварање, ми викаат никој ништо не знае, од ден за ден ни кажуваат и на нас, еве чистиме, се спремаме за секој случај... Жената беше во хаос и паника... Моево дете нема да оди, не работам, и баш и неа и реков, за да работам треба детето в градинка да ми оди. А не само обратно, за да оди вградинка родителот треба да работи. Верувам како мене ги има многу. Можеше сето тоа да се потрудат поинаку да го решат, наместо да имаше таква дискриминација. Шо е до мене нека одат сите деца, кое сака, со потпис од родител дека тој ја сносува одговорноста ако се деси нешто. И нема тука Венко крив, овај крив. Ќе речи некој "несакам да го носам, морам, па и да бидам приморан да потпишувам дека е моја одговорноста шо го носам ова она..." Нема лутење, сакаш да работиш? Потпиши дека на своја одговорност го праќаш! Ако не, нема да работиш, ќе си седиш дома. И јас седам дома. Со една плата сме, од која 80% ни е во кредити за давање.2 години така. Не 2 месеци. Како се снаоѓаме само Бог знае. Можи, ама тешко. Ама можи. Ако не сакате да ризикувате, седете дома со децата. Чувајте ги. Со една плата ќе преживеете два три месеци. Еве жива сум. За самохраните родители парична помош, минимална плата секој месец, додека трае пандемија. И да седат дома со децата. Друго, еве баш син ми се промрсулави, кива, нема тт, ама со затнато носе е. И размислувам, колку ќе биде тешко сето тоа, кога во сезона на настинки, вируси, децата постојано ќе се со растечен нос, а ќе ги враќаат дома уште од врата. Кој работодавач ќе може да си дозволи, родителот да го ослободува насекое по 3 дена? Допрва ќе фрчат откази, допрва хаос ќе биди... Се си мислам, дека можеби имаше подобри решенија за се, ама ете... А ќе помине.Само со добра мисла бидете. На сите ви посакувам што побезболно и со помалку стрес да го поминете периодот шо следува
Toa mozes so malo dete da izdrzis so edna plata da, nie sme bile taka. No so dve pogolemi deca koi imaat dopolnitelni obvrski i edno bebe, ne mozis so edna. Plus toa zavisi i koja e visinaya na platata ne e isto 15000 20000 ili 40000 plata. Mnogu strog e tvojot post, ako mozam jas mozete site... Ne e taka.Nemaat site isti trosoci i isti primanja. Da sedele majkite doma?sto ako sedime doma, virusot ke si odi?Ne,naprotiv treba da se zivee so nego, ne e vreme da se zboruva za takvi generaliziranja.
Висината на платата да, важна е, ако се 80 000 ден во прашање, па и 80% да се во кредити пак остануваат пари колку една минимална плата. Јас по мое искуство напишав, каде платата е само малку повеќе од минимална, а 80% задолжена.Полошо амин Муабетов ми беше без секирации, за тие шо премногу се исплашени од вирусов шо постои или не постои сеедно, нека не работат, додека не дојде ситуацијата колку толку под контрола. Можеби звучев строго, но со добра намера. А тоа дека, со две деца и бебе се поголеми трошоци тоа не оспорувам. И тоа како се поголеми. Тешко на родители. Али пак ќе кажам и да останете без работа, седете дома ако ви е ризик да ги пуштите в градинка, со позитивна мисла, ќе издржите месец два три.Само да помине. Да се вратиме во нормала. Не само децата шо се отуѓија, туку и ние возрасните. Стрес, нервоза, негативна енергија... На никој не му е лесно. Шо е до мене, на секој невработен да му следува секој месец бар по 100 евра, убаво би било
Ne e bas isto ama ajde... Nemozam jas da ne odam na rabota posle porodilno koga ziveeme od taa plata, jademe, pieme,plakame smetki..od drugata ne ostanuva zasto ne e golema a imame 2krediti. Ne e za izdrzuvanje rabotata, treba da se prifatat rabotite realno. Bitno e zdravjeto ama ako nema sto da jadat ke se razbolat. Ke se oseti vinoven nekoj sto saka decata da mu rastat normalno vo nenormalno vreme.
дали со отварање на градинки ке се укини цела мерка? или може да речат вие што однесовте потврди од двајца родители ке одите наработа а тие со не однесовте потврди градинка ке седите дома?
А вакви како мене што работаат од дома. Активно работам од дома, со решение од фирмата каде што работам дека 80% од нас работат од дома. Немам избор. Земам редовно плата да не урочам, ама ете работам од дома. И немам право да пуштам дете од градинка зашто немам потврда дека морам да бидам на работно место. Отказ не сакам да дадам зашто не се работи за работа туку за градење кариера. Цел живот се борам да стигнам на местото каде што сум сега и отказ не е опција. Така што ова решение не е добро по милион основи. Не е само дали некој сака да седи дома или не туку не ја земе во предвид реалноста на многу луѓе.
Па не баш Ако треба да одиш на работа и ти треба градинка, носиш потврда. Ако немаш потврда, работиш од дома или не работиш воопшто!
Затоа велам на никој не му е лесно. Каша попара е се. Затоа спомнав дискриминација. Не е фер.И твоето дете е дискриминирано сега во случајов. Работава е, работиш од дома, немаш потврда,чувај си го. А и те како и ти имаш потреба од градинка, и таквите како мене шо чекаат градинка за да се вработат, и тие шо веќе работат. Изгубив две добри работни места затоа шо не ми оди в градинка, а немам апсолутно никој кој да ми го чува. Одавде бараат потврда од работа, од другава страна чекаат да ми почни вградинка детето. Хаос. Не само за мене. За сите
Така кажаа..сега еве гледамна нет, отварам дали имало седница на Влада, ама ништо нема. Уствари што денес ќе кажуваат кога до утре е приемот на документи со потврди за двајца родители. Чекам ама некако сомнително ми стои, мислам дека родители на деца до 10 години топтан дома ќе седат.
Нека седат ама нека важи барем за сите макар нека не е платено а вака ние едниот во здравство другиот во приватна фирма едвај досега се снаоѓавме буквално кој ќе стигни ја чува малата.Досега одмори стар нов некако се покривавме ама сега мора да најдат некое решение за сите цел ден чекам да не кажат нешто.