Денес имаше на нет објавено. ...па и според твоите податоци 5% од училиштата да се затворени е доста голем процент. @An-na ...ко шо гледаш... Каде гледаш?!
Moevo zapnalo da odi vo skolo 2ro treba da e. Batkovo 6to ke sedi doma,12 nastavnici...stvarno neznam kako ke se ralizira. Strav me faka... resenie nemam...
Процентот не е голем особено што знаеме како средношколците не почитуваат ништо.Во овој број се само училиштата без градинките. Училиштата исто работат од јуни до средината на јули кога имаа распуст-редуцирано пробно.Пред две недели почнаа со протоколи ама и без ограничен број-значи сите. Нормално мора да ги затворат кога ќе се појави случај.По две недели пак ги отвараат.Најинтересно е што цела фамилија седи во изолација две недели . На братучетка дете не престана да оди во градинка, оди цело време . Градинката не е исто затворена оти не е имала случај на корона.Берлин е меѓу најмалку погодените градови од корона по број на жители.
Ма дојчевеле имаше.ама неможам да го најдам. Често грешам.што.одма не.постирам оригинал. ..ама сепак има градинки со корона кои после 14 дена седат дома во изолација
Има , не реков нема.Нормално е се тоа.Додека е активен вирусот ќе биде ризично и дај Боже сите да поминеме без последици и со сите на број.
Го прочитав ова на германски сајт дека се 41 училиште.Ама ти пиша градинките затоа те корегирав .А ние уствари за исто збориме
Епа ете, @Ava.84 ти пиша дека е неточна, или во најмала рака полу-точна, пренапумпана, сензационалистичка вест. Убаво објасни @Ava.84 да не се повторувам сега. Едно е да има случај, да се затвори градинка целосно или делумно, а друго се апокалиптичкине сценарија кои се пласираат кај нас. Ќе изумреме сите, готово А и бројкава... 41 на 825 училишта... Кога ќе слушнеш 41 колку многу звучи, ама кога ќе споредиш дека всушност е 5%, смешничко е. Ама пак ќе кажам, не е сензационалистички ако се каже вистината. Сеа те прочитав дека 5% ти е многу Ок, секој со своите гледишта. Ама... од тие 5% училишта, колку всушност случаи има т.е колкав е процентот на заразени од вкупниот број ученици во затворените училишта?
Не цела еве... Една група. 15 деца по 4 во фамилија се 60 во карантин. Тие 60 по 4 во просек (на работа) се 250 луѓе од една група. ...ако ова е малку, тогаш незнам што за тебе е многу. Моето ќе оди во градинка. Ама ако се затвори групата и јас и татко и ќе напрсвиме кластер секој во своја фирма. Да се отвори се , ама да нема жалопојки после.
Не седат сите во карантин. Два блиски случаи имав, им рекле на домашните ако немате симптоми по една недела, немате корона. Нит ги тестирале, нит ништо. А меѓу нив имаше и стари лица... Еве ај, ти предложи што да се прави? Да седиме дома сите? До кога? До кога мислиш дека државава може да плаќа (административци воглавно) да седат дома? Дали е фер само децата на администрација да бидат привилегирани, а останативе како ќе се снајдат? Оти, џабе се мерки, ако не се почитуваат секаде. Сите го знаат тоа (вклучително и надлежните) ама ќутат. Затоа и сум да се отвори се и да се враќа животот во нормала, со протоколи нека биде ако мора. Пошо и така се се отвори, па градинките и училиштава биле проблем?!
Да се отвори се. Нема што веќе да се чека. Кој се разболи- боледување дома. Ќе помине, ќе излежат сите околни изолација и назад на работа. Сите комплет ќе се изолираат и готово. Е сеа...ако немам симптоми, не очекувај дека ради некој си таму ќе седам на боледување и јас и маж ми и ќе ни кинат од плата. И онака нема да не тестираат без очигледни симптоми. Ланец е. Ќе се.преживее. Ама секој си го следи прво својот интерес.
да беше грип океј. Ама не вирус од кој секој ден веќе 6 м умира некој. И кој остава последици. Океј, млади сме ќе преживееме ама нема гаранција. За 2 недели имам 2 познати здрави луѓе, починати. Ако моето дете се зарази, јас додека да добијам симптоми ќе одам на работа. За болки у грло или хранопровод нема тестови и боледувања. Ќе ги заразам сите. И да знаеме кај поебаа... Кога се смири малку, отидоа на бајрам. Кога беше последниот карантин скопјани се рашетаа низ Македонија. Кога им дадоа ваучер сите у Охрид се акнаа. И толку е. Да вработена 500 учителки, наместо 500 џандари пред месец дена друг ќе беше муабетот. А не сега да не ставаат на свршен чин и у паника, дали ќе преживееме и да потпишуваат родителите изјави дека на нивна одговорност носат у градинка.
Јас имам впечаток дека желбата е да се продолжат мерките,а децава да не одат во градинка до наредно лето. Знам дека одговара државен работник да користи мерки,а од друга страна да си прави седенки и кафепијачки со другарки. Треба да се отворат градинките, мајките да се вратат на работа,кој не сака и може да си дозволи нека си седи дома,нека даде отказ ,ама да се цица државата ,и да се бараат изговори е смешно.
Не знам за туѓите ама мене желбата не ми е да седат дома децата у период на развој. Нити па сите деца да мораат да одат у градинка и школо. Има деца со болести, кои од настинка спуштаат на гради. Зошто да мора мајката него да го носи? Не бе, со потврда од доктор нека не оди. Ама ако основците не идат на школо од трето натаму, имаат празни училници. Што ги кошта да има дечиња таму со воспитачка? Ама немало воспитачка. Дајте од оние од рамковен што седат дома, дајте еден цајкан од оние петстотини од минатиот месец! Ама немало креветчиња! Па зошто купувавте цело лето кафиња и угостителски работи за директорите?! Како можевте да се задолжите за ваучери за одмор а не за децата? Како можеше БРО да оди на колективен одмор сега, не можеа ли да направат програма и да направат платформа за сите ученици? Ако мора за физика да оди на школо, ќе се распределат и ќе биде за прв пат у својот живот наставникот осум саати раб време! Не знаеле да оценуваат он лајн наставниците. Па кога од март до сега една обука не направија. Не знаат како да ги испитаат децата,ќе читале од компјутерот. Оти не знаат да ги прашаат дали разбрале! Имав онлајн испит, 2 саати, со сите книги и сите колеги на Вибер, сите не знаевме да одговориме оти прашањата беа тооолку смислени добро за секој да има различен став и да се утврди дали сме разбрале! Едноставно нашиве се мрзи светски.
Се е ова еден фин театар и замачкување очи. На крај пак нема да ги отворат градинките. Па будалите како мене ќе продолжат да се снаоѓаат или ќе напуштат работа. Додека останатите ќе користат мерки. Оти не сме избрале фирма како што треба де. Па ќе ме убедува една блиска оти не ја пуштала ќерка и во школо и задолжително да било. Па нормално дека нема, фино е дома. А ќерка и секој ден реди слики на инста со другарки на збиранки. Таму не е ризично, нормално.
па нема да смее да седи дома ко што разбрав. родителите како и да е се враќаат на работа без разлика на кој начин децата ќе следат настава. или грешка сум?
Никој не знае. А у една канц според квадратура има определен број на вработени кои можат да бидат и помеѓу нив 2 м оддалеченост. Што значи дека и да сакаат нема да идат сите родители на работа, туку преку еден ден, преку 1 недела, или семенски. Ама никој не им кажал.
кај мене на една недела се менуваа и општ хаос настана. работата остана со ист обем и на двајца луѓе. хаос
Родител на дете до 3 одд ќе биде ослободен со мерка без оглед дали ќе одбере онлај настава или со физичко присуство бидејќи нема да има целодневна. Разгледувале како да помогнат на родителите кои се во приватен сектор најверојатно субвенции или сл. Јасно е дека тие не користат мерки. А периодов ептен неферски што платите на администрација ги покриваа а на приватен сектор не па поради тоа ниту еден газда нема да те ослободи. Доколку државата ја покрие платата и придонесите не би имало толкав проблем.