Децата и градинките

Дискусија во 'Дете' започната од coca, 23 декември 2009.

1. K7M10J

K7M10J Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2014
    Пораки:
    1.305
    Допаѓања:
    3.369
    Еве јас сум никој

На mal.ecka и fana им се допаѓа ова.
  2. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.330
    Допаѓања:
    119.268
    Мхм.
    Keep going ;)

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  3. K7M10J

K7M10J Популарен член

Се зачлени на:
    17 јуни 2014
    Пораки:
    1.305
    Допаѓања:
    3.369
    Што да праам пред пораѓај сум...

На FreeMind, kukla21, LiliBoz и 2 други им се допаѓа ова.
  4. pianogirl

pianogirl Популарен член

Се зачлени на:
    14 јули 2018
    Пораки:
    744
    Допаѓања:
    1.006
    Формираа влада и сеа се чека да кажат дата за отварање на градинките бидејќи без влада не смееа да дадат дозвола.Јас се мислам од 15ти септември ќе ги отворат

На Sofi.ja, Bibi30, referentka и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.792
    Допаѓања:
    323.763
    И јас мислам дека 14ти Септември ке отворат.

Гледам градинкава наша кречена.
    Пред 10тина дена се беше надвор извадено, кречеа.
    Сега поминав, прозорите светат, дворот сметен, да незнае човек ке помисли дека веќе работи (иако не видов никого надвор ни внатре).

Две постелнини....
    Се си мислам дека ние ке си ги купиме, ама ако се работи за здравјето на децата и нема никој проблем да направи.
    И еден пар постелнина да купиш, на пола да ја пресечеш и сошиеш тамам ќе биде за тие креветчиња (незнам дали сте ги виделе, мали се, на расклопување, налик на полски креветчиња).

Ај нека бидне веќе еднаш.

На mal.ecka, happygirl, andrejko82 и 7 други им се допаѓа ова.
  6. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.065
    Допаѓања:
    110.845
    Јас би да седам дома и да ми намалат плата 50%, ама кредит не да ми одложат, едноставно да ми го опростат, кредитна, минус, се тоа. Би зимала 50% ама да не се креваат цените вртоглаво, зошто порано во Кам со 1000ка полнев 3 кеси, сега во една ме собира. Би зимала 50% ама струја и вода да не качуваат ко што качија. Би зимала 50% ама да имам здравство, а не за се да трчам на приватно да купувам јер корона и не може да одам на државно. А ова што е? Знаете ли дека еден Аутан стик од лани до сега е 30 денари качен?! Знаете ли дека струјата е качена, водата од поодама ама качена е, на кредитотот каматата ќе ми ја пресметат сега од септември, никој не ме прашува како издржувам овие 6м со на приватно купување лекови зошто на државно не можам да припарам до доктор а имам хроницитет кој мора да се лечи, храна нема ко порано напрај еден ручек/вечера и ајт, 3 оброци дневно се задолжителни, дури и 2 ужинки за дете. А дете е, сака некогаш сладоледче, сокче, нешто да му купиш... Детево не ми застана во растење, ами расте, тренерките од лани му се веќе над зглобови, што да му правам кога треба да одиме надвор? Голо ли да го шетам. Да не збориме дека ако на администрацијата им се намали платата и тоа досега приватњаците што просперираат ќе го нема. Не е за тешење, ама кога се намалуваат платите се намалува и платежната моќ, што со продавниците за храна? Се ќе се затвори.

Не викам јас да ми дадат мене плата да седам дома а сестра ми во приватна фирма да зима минималец а да работи цело време. Јас седев дома само 2м реално, после си доаѓав прво привремено, после повеќе и со ротации и на крај еве месец време идам регулар на работа. Маж од дома работи, пошто изгуби работа и почна од дома да си работи, и чува дете паралелно. До 3 се снаоѓа некако, после 3 дете успиваме за да може да направам ручек и вечерта го шетам низ населба за да може он повеќе да поработи, навечер седи до 4 до 5, некогаш не ни легнува. Нервозни сме, скиснати, со 1 плата помалку пошто тоа од дома што го работи уште не носи некои пари, ама никогаш не сум посакала некому да му умре козата (Онаа старата Да му умре козата на комшијата) зошто мене ми е тешко. Наша роднина остана исто без работа па се јавив да се понудам за помош ако можам нешто, зошто знам како ми беше мене првиот месец кога мм остана без работа.

Глејте си своите дворови, ако можете да помогнете некому помогнете, не туку глејте на кој како му е. Мислите дека градинките ќе се отворат побргу или нема да се отворат ако некоја овде кука и мава со дрва и камења по градинките?! Ги заболе за нас, си гледаат они нивното, баш им е гајле за народот, оти ако букне почне деца да умираат нема ниедна да рече на своја одговорност одлучив да носам дете (Се побунија сите за изјавата кога требаше да се потпише), сите ќе удрат по власт, по градинки и негователки. Им се даде на народот ваучери да одат на одмор по нашиве езера реки, удрија на Градиште и букна пак, па сега не чини власта што даде ваучери, нели? Ние сме таков народ, да мора да ни се каже раце да миеме, да користиме дезинфициенс, да држиме растојание, да се бутаме у гужви... Колку е до власта толку е и до нас самите, во Кам секој ден е гужва 3 редици, мислиш беспари даваат, се бутаат, не носат маски, помалите градови ич не носат скоро, ти се смеат дури. Една година без море и почнаа да кукаат мислиш си им зел леб и вода од раце, ко да е крај на светот, урдија сите по плажите охридски по гужвите, чиниш тие у Охрид, Дојран, Струга, Преспанско, не се луѓе. Дур размислуваме дека корона е нешто што се случува таму некаде а не кај нас нема да не биде. А дека се злоупотребува, итекако се злоупотребува, и во државно и во приватно (Кај приватњаци кај што можат се закануваат со тужби и седат дома) Ама злоупотребуваат и работодавците кои до вчера мед и млеко делеа со вработените а сега им намалуваат плати и ги бркаат. Паричката има 2 страни, мојата богами ме удри и од лице и од опачина.

На jacqueline.s, happygirl, hello-kitty.90 и 16 други им се допаѓа ова.
  7. ivi1987

ivi1987 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    4.114
    Допаѓања:
    77.332
    Во нашата градинка пуштија муабет дека од 15ти ќе почнат. Од групите во јасли на родителите им дале уплатници да си платат.
    Интересното е што вкупно 100 деца биле пријавени за јасли дека ќе посетуваат градинка а само по пет во група јасли ќе примале. Во два клона по пет деца, 10 вкупно. Другите 90 кој ги врти.
    Многу ме интересира како ќе бираат кое да почне.
    Идиотизам е мал збор за ситуацијава, циркуз за без пари.

На VDT2906, happygirl, Sofi.ja и 3 други им се допаѓа ова.
  8. referentka

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.792
    Допаѓања:
    323.763
    Епа нели ако за во една група има многу пријаврно, дететое го префрлат во друга каде има помалку деца.
    Ова го потпишавме во Изјавата.
    Ич
    Ич
    Ич не ми се допаѓа, ама кога имаш зорте потпишеш и договор со ѓаволот.

Како тоа...?!
    Секое дете со своја возраст треба да си е.Ксј нас нема две групи иста возраст.

На mal.ecka, andrejko82 и fana им се допаѓа ова.
  9. ivi1987

ivi1987 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    4.114
    Допаѓања:
    77.332
    Така требаше да биде, ама изгледа ќе остане само на збор. Јасли исто немало никогаш две групи, а нема ни да има зашто немаат нови занимални и вработени. Затоа реков, само 10 деца вкупно од 100 пријавени ќе примат поделени во главниот објект и клонот.

Во наша група од 25 вкупно, само 5 има пријавено за да одат.

Не е ич добра ситуацијава. Недовербата и небезбедните градинки си го направија своето.

Кога читам протоколи не знам дал да плачам или да се смеам. Секое дете на свој кревет и постелнина ќе спие. Зарем требаше да има пандемија за оваа основна работа да ја имаат децата?

Мизерија, дно.

На oblace1, mal.ecka, Sexybaby86 и 6 други им се допаѓа ова.
  10. Elena1001

Elena1001 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јули 2016
    Пораки:
    429
    Допаѓања:
    2.033
    Можеби е погрешна информација.
    Како во два клона по 5 деца. Секаде е намалена бројката на деца што ќе посетуваат. Зарем во нормални услови биле 50 деца во јасли. Не ми држи вода муабетов.
    Да едитирам: знам дека се по 5 деца но има мала и голема група во јасли.

На fana му/ѝ се допаѓа ова.
  11. ivi1987

ivi1987 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    4.114
    Допаѓања:
    77.332
    Зборам за прва јасли, за најмалите. Вкупно 100 дечиња чекале, а само пет во група ќе примале. Нашата градинка е еден главен објект и еден клон.
    Не е погрешна информација, на близок човек денес му дале уплатница за да плати за детенце што треба во јасли да почне, така му кажале главните од градинката.
    Пошто факт е дека не може сите 100 да бидат примени, не постојат групи од 50 деца во една занимална.
    Ама реалната слика е таа, и претходно имаше листа на чекање и сега е истото. Само гратис корона имаме па место по 25 у група ќе бидат по 5 ради ситуацијата.

12. referentka

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.792
    Допаѓања:
    323.763
    Утре има седница и градинките биле меѓу првите точки.
    ..ќе ги отворат..

На mal.ecka, drugarka и fana им се допаѓа ова.
  13. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.951
    Допаѓања:
    14.697
    Сега видов пост од некоја градинка, дале ослободување од плаќање за градинка за невработени родители за септември-декември 2020. А тоа што тие невработени не ни можат да си ги запишат децата во градинка зошто немаат потврда за физичко присуство на работа, а со тоа и не ни можат да си најдат работа, тоа нема врска... (facepalm)

На oblace1, VDT2906, srekice и 5 други им се допаѓа ова.
  14. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Се зачлени на:
    13 октомври 2010
    Пораки:
    8.072
    Допаѓања:
    72.409
    20200901_002404.png

На oblace1, srekice, happygirl и 5 други им се допаѓа ова.
  15. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.152
    Допаѓања:
    40.514
    Ова во Аеродром го овјавија вчера. Демек градоначалникот многу загрижен(facepalm)

На srekice, Coco31, azelea и 2 други им се допаѓа ова.
  16. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.991
    Допаѓања:
    59.666
    Сега гледам на инста,мајките блогерки од Србија на сите децата во градинка си тргнаа.
    Само кај нас тука прв
    и септември е како 10 јуни.

17. referentka

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.792
    Допаѓања:
    323.763
    Loading....
    На денешната владина седница, како што најави премиерот Зоран Заев, ќе се расправа за градинките и за прашањето за платите во културата, а најверојатно ќе се задолжи економскиот тим на Владата да започне со постапките за новите антикризни мерки.

На karak и andrejko82 им се допаѓа ова.
  18. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.423
    Допаѓања:
    18.662
    Во србија и летово работеа градинките, децата над 2 години треба да носат маски

19. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.330
    Допаѓања:
    119.268
    Венко има прес сега, не ги спомна градинките.

20. andrejko82

andrejko82 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јули 2013
    Пораки:
    3.958
    Допаѓања:
    61.031
    Сега Мила Царовска треба да даде изјава, би требало да се каже за градинките. Еве сега се кажа дека училишната година ќе биде со физичко присуство...