Децата и градинките

Дискусија во 'Дете' започната од coca, 23 декември 2009.

1. derjus

derjus Истакнат член

Се зачлени на:
    13 ноември 2018
    Пораки:
    422
    Допаѓања:
    470
    немале кадар градинките користеле мерка вработените, со отварање на грдинки ќе се укинува мерката ? никој ништо не кажува и денеска во групата ништо не пишаа од градинка шо како ке биде хаос...

На Autumn_ му/ѝ се допаѓа ова.
  2. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.792
    Допаѓања:
    323.763
    Да.
    Околу 320 воспитачки користеле мерка за деца и хронични болести, да дел од нив ке користеле мерк за деца до 10 години.

3. derjus

derjus Истакнат член

Се зачлени на:
    13 ноември 2018
    Пораки:
    422
    Допаѓања:
    470
    мерката уште важи значи и ние шо користеме мерка за деца нема да одиме наработа и ако е отворена градинкава?

4. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.453
    Допаѓања:
    90.892
    Бивша колешка воспитувач со близнаци користеше мерки,ја викнале на работа,мерката ке се укинела деновиве.

На fana и derjus им се допаѓа ова.
  5. referentka

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.792
    Допаѓања:
    323.763
    Штом ќе отворат градинките, мерката з мајките со деца во градинка прекинува и се враќааѕ на работа.
    Ама мајките а деца до 10 години кои ќе одат на училиште ќе бидат од 1ви октомври ослободени се до момент кога ќе се отворат дневните центри за згрижување деца до 10 години (целодневем престој).
    Хронично болните никој не ги спомнал.Тие последни ќе се вратат, дури може и вакцина да чекаат.

На derjus, drugarka и azelea им се допаѓа ова.
  6. cinderella5

cinderella5 Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2011
    Пораки:
    895
    Допаѓања:
    3.018
    Нас ни кажаа нема место во графинката во Влае, под нозе ми гори. А требаше да почне на 15 март. Не е фер ова, незнам кај да се жалам.

7. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Како нема место? Нели во изјавата пишува дека ако нема во тој клон, може било каде да биде распределено, група друга, друг објект...

8. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.515
    Допаѓања:
    27.301
    Нас уредно не известија за се, треба да однесеме потврда за вакцини и од 9ти здравје стартуваме! :party:

9. soledad

soledad Истакнат член

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    419
    Допаѓања:
    252
    Ве читам за потврда за вакцини ве молам кој знае кој е поупатен малата има 2 години сите вакцини ги примаше редовно освен последната ревакцина дтп што е на 18 месеци прележа варичела и не ја ставивме а сега па ич не сакам да и ја ставам. Дали ќе ми направат проблем да не ми дадат таква потврда ?

10. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.334
    Допаѓања:
    119.305
    Да ќе ти направат. Мора да ја има примено и таа за да ти дадат потврда.

На drugarka му/ѝ се допаѓа ова.
  11. referentka

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.792
    Допаѓања:
    323.763
    ...и за да го примат.
    На врата имаше закачено кај нас соопштение дека деца со не примена вакцина да не ги носат, нема да бидат примени.
    Прашај си најарно.

Уште ништо абер а?
    Ви пратија некои упатства?

12. drugarka

drugarka Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2011
    Пораки:
    1.437
    Допаѓања:
    4.995
    Кај нас ништо, штама, не ги барав вчера ама денес морам, чекаат да видат со воспитуавачки, ќе одам сега потврда за вакцини да земам, да сум спремна, се мислам во петок брисеви да направам таман во понеделник резултати, ама уште не знаеме дали ќе биде примен, некако потајно се надевам, ми рекоа би требало.

На referentka му/ѝ се допаѓа ова.
  13. simona_baby

simona_baby Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2017
    Пораки:
    3.644
    Допаѓања:
    17.644
    Син ми ја немаше примено дтп,сеуште ја нема примено последната ревакцина,а го примија во градинка.Ова ти кажувам за лани.Некако фокусирани се да ја има примено ммр,а за оваа еднава немаше никаков проблем.

14. referentka

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.792
    Допаѓања:
    323.763
    За ММР да ви кажам..
    Ако набавите потврда од доктор со мислење дека детето поради можни фамилијарни генетски нарушувања несмее да ја прима, тогаш ја носите потврдата во граринка и детето ќе го примат и брз ММР.
    Имаше ваков случај, само што издавањето на таква потврда траеше неколку месеци (мислам 4).
    Се тргнува од матичен лекар на детето и се завршува кај некој конзилијарен тим.
    ..со тоа што и родителите одат на прегледи.

Несакам детали за случајов да изнесувам, родителите беа иеплашени дека ако детето ја прими ММР би можело да се активира патогенот од еден од родителите.

15. kiki_riki

kiki_riki Популарен член

Се зачлени на:
    26 септември 2016
    Пораки:
    2.010
    Допаѓања:
    16.899
    Точно и за ДПТ нас кога во дизпанзер не сакаја да ни ја стават, јас им реков па дајте ми потврда дека не смее да ја прими. Тие ми рекоја дека тие не одлучуваат туку се праќа мислење во ск и доколку тие дадат одговор дека не смее да ја прими ќе издадат потврда. Но постапката е неколку месеци.

На referentka му/ѝ се допаѓа ова.
  16. soledad

soledad Истакнат член

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    419
    Допаѓања:
    252
    Se javiv vo sovetuvaliste nemalo da mi dadat potvrda tuku izvestuvanje za dosega primenite vakcini ama sepak ke piselo deka ne e redovno vakcinirano.......I sega denes pravam krvna slika utre da ja odnesam da ja stavime vakcinata.
    Fala mnogu na odgovorite sreka sto procitav za potvrdite od kaj nas nisto nemaat kazano seuste ama da si bidam spremna.

17. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.158
    Допаѓања:
    40.520
    Општ хаос. Мерката не е укината, голем број од вработените во градинка користат мерки. Немаат кадри. А мерката не знам зошто не ги укинат. Од друга страна ако ги укинат мерките остануваат да висат родителите на деца кои требало да им ги примат во градинка измонатиов период, а не ги примаат сега зошто нема место. Ептен е хаос целава ситуација. Мислев до сега ќе смислат нешто паметно, ама само поголеми глупости прават.

Плус повторно никој не кажува што со тие деца чии родители во меѓувреме ќе ги свикаат на работа, а не се планирани во групите. Многу нејаснотии, многу ситуации не се предвидени. Мора да најдат соодветно решение и да заврши ова лудило.

На Lattina, kukla21, emkaemka и 4 други им се допаѓа ова.
  18. referentka

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.792
    Допаѓања:
    323.763
    И со тие потврдите за вакцинален статус ја претераа.
    Последна е ММР.
    Таа вакцина што требаше да се прима на 4 години ја преместија на 7.
    И сега на секое ни бараат потврда а детето од 2 до 7 години според календарот нема вакцина за примање.
    Ако еднаш сме донеле дека ги има примено сите, незнам зошто постојано бараат нова потврда кога веќе нема вакцини до 7 години.

На fana му/ѝ се допаѓа ова.
  19. FlowerPower

FlowerPower Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јуни 2011
    Пораки:
    281
    Допаѓања:
    289
    Сега ништо не ми е јасно, градинките се отвараат, мерките сеуште траат? Мислам на мерките за деца што до март одеа во градинка. Тогаш никој нема да пушти дете. Времени мерки, и мерките за деца од градинки се исто или вториве се под првите. Ако се укинат времените мерки, автоматски се укинува и за овие во градинка и тие на продолжено породилно? Независни се? Каде да се обратам?

20. soledad

soledad Истакнат член

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    419
    Допаѓања:
    252
    Кај нас досега ни побараа само за мрп дека е примена и тоа фотокопија од картончето и само еднаш.
    Се јавив во нашата градинка сеуште ништо не се знаело а уште два дена има кога ќе носиме потврди јас не знам како ќе направат се на трчање ќе биди.
    Ајде нека биди еднаш битно