Филипче вчера на Само вистина изјави дека со отварање на градинките се укинува продолженото породилно и бебињата требало да одат во градинка. А тоа што не секаде има место и не примаат нови бебиња е друг мубет. И тоа што кажува кроз интервју една недела унапред,без никакви официјални изјави. Па за една недела да побудалат мајките што треба да тргнат на работа кај да ги носат бебињата.
Потврдата им е битна за ммр зашто таа беше услов за упис на дете... Сепак има деца што не стигнале до ревакцина на де те пер, никогаш не било проблем до која сте, битно е да однесете картон/потврда. @Lolipop23 супер за вас, кај нас нема место за нови никако. Со лесно почеток.
Министерот на само вистина фино лепо си кажа дека: замислете и училиштата да се отвореа во септември кога има повеќе ризик фактори (завршуваат одмори, луѓе на работа и ред друго) тогаш ќе било многу опасно, меѓудругото збори и за деца на 12-15 години што сигурно до сега дел сфатија што треба да прават, маски, дистанца, дезинфекција... АМА на 09.09 ќе се отвореле градинки и со тоа ќе се укинела мерката продолжено породилно... значи истиот ден ќе си ги оставиме децата, примени непримени во градинка не е важно, да седат до 17 часот, и најважно они не се ризик за ширење на вирусот па да почекаа и за нив до октомври (на пример). Ај погодете за кој политичар имам најлошо мислење ever Таа комисијата за заразни болести што зима плата од наши пари исто фантастично ова го смисли?? Некој нормален има ли? Градинкиве да не зборам, никој ништо не знае, само ние знаеме дека сме на работа на 9ти.
Јас не верувам дека ако бебето ми тргне на 9ти во градинка, дека и јас сум на 9ти на работа (на продолжено породилно сум). Некако ми нема логика а и нема официјално известување колку што знам. Каде е периодот на адаптација на детето? Или во државичкава наша ништо нема логика? Јас очекувам дека ќе ни дадат фора до 1ви октомври.
Ми се јавија.од градинка Во среда почнуваат, формирани групи, испочитувано се, се надевале дека се ќе биде во ред, дополнително ќе не известеле во колку часот да го носиме детето. (Џабе "мелев" цело утро)
Мала дигресија, а за бремените? И тие ли ќе се враќаат, ми нема логика, загрозена категорија се со хронично болните.
кога ќе кажат за мерките ? ин за потврди од лекар требало да не е постара од 3 дена а втоеник неработен е и сега понеделник хаос ќе биде зашто отвара сред недела незнам катастрофа ...
За да замаскираат и да профункционира се ,да вратат во нормала, мислам дека ќе одат до тој степен да укинат секакви мерки. Искрено го гледав интервјуто само во делот кај што кажува за продолжено породилно. Ѕирни го има на фб може кажал нешто и за мерките.
Немале место за нови корисници,градинките се отвориле само за постоечките корисници,кои си оделе до март месец. Дали само мене ме мафтаат или незнам што им е филмот. Во моментов чурам од нервоза имам многу да кажам ама поубаво да си ќутам.
Уствари што е со нашите деца што требаа да почнат од септември. Како пни ќе прекратат породилно,кај ќе го носат мајките децата кога нели нови корисници не примаат.
Со оглед на тоа што има по 30-40 деца, нема услови. Реално треба да се 15 деца нели, ама сите имаме по некој кој ни пика дете со врски или плачеме кај директорите (сум го правела и едното и другото) и групите стануваат од 15 на 35, тек па нови да се примат, тоа ќе биде гунгула. А ко што знам и прва јасли никаде нема да функионира, тие лани што биле прва јасли ќе одат во втора јасли и тоа е тоа, нема нови деца.
Живо ме интересира, на пример едно дете е чувано од баба и дедо, но не дајј Боже ним им се случи нешто, градинката не прима нови, и? Страшно.
Јас нешто не разбирам изгледа, јасли нема да има од ова што се најавува? За најмала група зборам, 8-9 месеци
Истото ми го кажаа во К. Вода. Џабе се нервираме. Јас им изнакажав милион работи, они раменици ми дигаа. Ужас невиден.