Јас не сум од Ск, во нашиот град ќе има. Конкретно во нашата група ќе бидат околу 11-13 месеци. Изгледа по малите градови се е поедноставно.
Кај нас многу добро е организирано, јас дека сум директно инволвирана, еве примаа и нови деца, на родителите со две потврди. Така да, еве кажете ми до кога да е продолжено породилното? Се највуваше дека септември/октомври ќе почнаат. А проблемот со места не е од сега, од претходните години е. И кај нас има листа на чекање, ама на фвајца вработени ги примаат. По 6 деца ќе се во јасли. Проблемот е во Скопје. Нормално, кога е пренаселен.
И кај нас нема нови, нема ни мала јасли додека не се види како ќе течат работите. Сеа мене малото само да ми се чува?
Здраво на сите!Дојде време за во градинка одење.Имаме 15 месеци и сеуште трагам по приватна градинка.Со пглед на живеењето и работата ми одговара да е некаде аеродром,е сега би сакала да споделите искуства за светот на колорес и Црвенкапа?Дали има околу тие населби и некои други приватни градинки?Секое мислење би ми било во корист,фала ви До кој месец треба да се прими ммр вакцина?Ние сме 15 месеци и сеуште не сум го однела за таа вакцина и за стрептокока која исто така сега е задолжителна
Само мрп бараат. Најјаки ми се мајкине што бараат продолжено породилно. Реално, во јасли секогаш оделе оние деца кои навистина имале потреба. Најчесто децата поаѓаат на 2 години. Дури и на темава така е. Места во јасли се ограничени, секогаш било така. А пази, сите на продолжено породилно наеднаш сакаат децата да ги пратат во градинка. Не ни пробале да запишат, не примале. Проблем секако се врските. Ја читав една, го запишала детето кога имало 1 месец, не го примиле, а имало на список деца помали 3 месеци. Градинкиве мн пасивни. Една не чув да направи екстра напор да оспособи простор, екстра персонал да вработи, да се даде шанса да се примат повеќе дечиња. Најлесно е, исти простории, ист персонал и терај. За 6 месеци ракета ќе направевме, не па градинка да оспособевме/направевме.
Ели има забрана за ммр и оди без вакцина во градинка, поради друга проблематика, само со потврда, без додатни испитувања. Ако знаеш пиши ми какви се тие испитувања кои ги правеле, баш ме интересира.
Ние до 28.08 однесовме потврда дека детето е здраво, и не ни бараат друга потврда, не ми е јасно секој град различно функционира
Како и до сега ќе го мрцвариме што тоа нее решение а како што кажав имам проблеми на работа со смените,таман мислев ќе се спасам но јок. А и маж ми месецов треба да почне само прва смена да оди е тек догаш ќе биде весело.
Градинките се отворени, мерките не се укинати. Ако досега користевме мерки, еден родител дома, детето ми одеше до март во градинка, сега можам да го пратам во градинка, но ако сакам можам да си продолжам со мерката. Има овде некоја финта, и дали има некој нормален останато во државава.
Колку си за се во право,посебно првово. А за второто немам коментар,не до самите градинки колку до општините,тие што сакаа и имаа пари ,ова посебно во помалите места си отворија нови градинки или ги проширија постоечките,а во Ск ужас една градинка не се надогради или изгради нова,а сите имаат просторни дворови за место,ама изговорот е дека се нема пари за децата секогаш. Не се гласачко тело