Децата и градинките

Дискусија во 'Дете' започната од coca, 23 декември 2009.

1. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.302
    Допаѓања:
    226.914
    Јас кога бев во ваква ситуација (см мораше да остане дома) маш даде отказ и почна да работи сасим трето втора смена само за да прајме пинг понг со детето:|

На cinderella5 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.836
    Допаѓања:
    142.397
    @monik55 имаат опции и за неколку саати. Се е како ќе договориш. Имаш состанок онлајн договарате за пари, ако сакаш камера кажуваш. Има секакви верзии.
    Секако не е во ред да изгубиш работа а 12 000 не се многу гледано долгорочно бидејќи задржуваш работа. Ако иде за неколку саати и помалку се плаќа.

Има опции и ден да иде ден не, оти сите работат наизменично, не смее на одредена квадратура да има повеќе вработени. Не знам дали работиш во канцеларија, ама ако е така, се организира да одиш една недела една не, пример, или ден да ден не,па така ќе си договориш со жената и ќе плаќаш пола,да речеме 6000. Јас тоа го гледам како неизбежен трошок. Ем дете изолирано,нема да биде со 15 деца и учителка, ем ќе одиш на работа.

На referentka му/ѝ се допаѓа ова.
  3. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.991
    Допаѓања:
    59.667
    Не сум канцелариска работа,во смени сум.
    Ќе разгледам што е како е.
    А приватен едукативен центар кај што го носиш детето по некој час знаеш?

На fana и Cka им се допаѓа ова.
  4. kikin

kikin Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.254
    Допаѓања:
    13.903
    @kukla21 не е кај сите така како што кажуваш ама ако е тоа твоја перцепција, нека стои.
    Пример еве јас, не можам да одам на карта да ми продолжат породилно оти ми заврши на 20 февруари, иако беба немаше 9 месеци, порано имав отворено ради здравствени проблеми.
    Аплицирано во градинка уредно уште од лански ноември за дете да почне и ќе почнеше. Не знам зошто мислите дека не се пуштаат деца бебиња во јасли. Првото дете ми тргна на 11 месеци и со ова имав таков план со тоа што од 9 до 11 ќе коростев одмор стар и нешто боледување. Не, немав опција да ги чувам дома до 2 години и реално мене сега ми е проблем. За првото однесов документи од работа и е во групата од 15. Второво не ми го примаат во јасли. И сеа јас ќе користам мерки уште или што да праам? . Ова е лудо. Ни тие во министерството не знаат шо одлучиле, па камо ли ние да знаеме.

На mal.ecka, azelea, kukla21 и 2 други им се допаѓа ова.
  5. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.836
    Допаѓања:
    142.397
    Не знам. Ама ако одиш во различни смени со маж ти, жена за малку ќе ти треба и малце пари ќе дадеш. Дури и подобро ќе ти излезе.

На Bibi30 и fana им се допаѓа ова.
  6. cinderella5

cinderella5 Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2011
    Пораки:
    895
    Допаѓања:
    3.018
    Најлесно е отказ,ќе бараме решение како и да е. Последно е тоа.

На zuto му/ѝ се допаѓа ова.
  7. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Јасно дека има и такви на кои им е потребно. Кажав и во мојот пост. Во јасли носеле тие што имале реална потреба од градинка, како кај тебе што е ситуацијата. И @referentka ја имам запаметено дека е во тие кои мн рано почнале да носат дете во градинка. Ама дека сите во јасли запишувале деца, не верувам. Тие што сакале поднеле документи како тебе со време затоа што им горело. Јас зборувам за оние кои ниту поднеле документи, ниту имале намера да поднесуваат. Такви се јавија еден куп во групана на фб што ја читам. Што ќе давале кога и така немало место или што ќе се пријавувале кога им кажеле дека нема место. Ќе поднесам, па ако нема место барем ќе знам дека кога-тогаш ќе има или како @monik55 ќе одам ќе досаѓам.

Не ова, сите се жалат демек нема место во градинките, а не ни реагираат, не ги запишуваат децата затоа што немаат намера да ги праќаат децата, ама убаво е дома да се седи и пари да се земаат. Ние една богата земја што се погодивме, па да финансираме мерки на влада, топ. Мене искрено жал ми е за оние кои немаат опција никаква и овие 6 месеци не знаат што со себе и со децата и прават 300 комбинации. Ние сме двајцата дома, работиме, ама сме живи ненаспани, мртви уморни, понервозни. Сите не утепа ситуацијава.

Пак ќе кажам, МТСП, градинките, општините сите потфрлија. 6 месеци не мрднаа со прст, не ги адаптираа просториите да згрижат повеќе деца. Протоколите се знаеја од мај месец. Секоја градинка има спортска сала, сала за приредби и сл. Се тоа можеше да се преадаптира и да се направи простор за повеќе дечиња. Во дворовите можеа да се стават привремени објекти, да се изнајми дополнителен простор, да се вработи кадар. Значи многу можеше да се направи, а никој со мал прст не мрдна.

На JuLleE, emkaemka, Hello. и 7 други им се допаѓа ова.
  8. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.991
    Допаѓања:
    59.667
    Ме запишуваат таму кога одам и прашувам,денес ми вика таа а си била април јули,август:D
    Мене неми е проблеми ма глава ќе им се качам се дур не ми го примат детето.
    Лесно е за жени да ти чуваат дете ама ете ние не сме таков тип а и немаме срества.
    Како да платам жена кога една плата ни оди кирија и сметки.
    А најбитно мие образовниот процес.

На mal.ecka, Sofi.ja, srekice и 4 други им се допаѓа ова.
  9. redhead

redhead Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2010
    Пораки:
    207
    Допаѓања:
    398
    Многу лесно велите отказ дај си. Тешко се живее со две плати а не па со една, а уште потешко е потоа да најдеш нова работа.

На Ava.84, Sofi.ja, kikin и 3 други им се допаѓа ова.
  10. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Така е. Затоа требаше да се најде решение за сите.

11. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.991
    Допаѓања:
    59.667
    Мислам малце е иронично да се каже дади отказ,што не дадовте вие овие неколки месеци кога ви гореше под нозе.
    Работава испадна за едни мајка за други макеа.

На Ava.84, mal.ecka, kikin и 2 други им се допаѓа ова.
  12. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.798
    Допаѓања:
    145.362
    Мониче а да се распрашаш за некоја друга државна градинка? Знам дека некаде ќе примат, зависно од условите.
    Оди во општина , буни се. Не ги оставај вака. Ако ќутиш , ќе мислат се согласуваш.

На mal.ecka, JuLleE, mimiiiii и 2 други им се допаѓа ова.
  13. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.991
    Допаѓања:
    59.667
    Утре ќе одам во другата градинка што мие малце подалеку ако не успеам таму ќе одам и во општина.

На mal.ecka, JuLleE, Coco31 и 3 други им се допаѓа ова.
  14. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.302
    Допаѓања:
    226.914
    Не реков да дадеш отказ.
    Друго ми беше поентата.

15. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.345
    Допаѓања:
    119.352
    И мене. Ама кој да ти каже ивана...

На Bella* му/ѝ се допаѓа ова.
  16. FlowerPower

FlowerPower Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јуни 2011
    Пораки:
    281
    Допаѓања:
    289
    https://libertas.mk/filipche-sledna...-oslobodeni-od-rabota-i-za-hronichno-bolnite/
    Важат мерките или не сега? Во рок од 5 часа, 2 различни изјави, прво министерката вика не ги укинуваме, па после ке разгледувале следна недела. А од 9 ти почнуваат, вторник е неработен ден, значи брис и потврди се примаат до понеделник. Урнебес, како да знам дали да носам потврди во понеделник, кога не се знае дали ќе ја укинат или не мерката, а од тоа ми зависи одлуката. Катастрофа!

На Autumn_ и redhead им се допаѓа ова.
  17. redhead

redhead Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2010
    Пораки:
    207
    Допаѓања:
    398
    Ова е ужас невиден сите одлуки се носат 5 до 12. Тешко нас не знаеме кај тераме.

18. Lady*Bug

Lady*Bug Популарен член

Се зачлени на:
    29 април 2017
    Пораки:
    1.454
    Допаѓања:
    5.115
    За кој дневен центар станува збор ако може да знам? Нема опција за пп затоа тука прашувам...

19. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.991
    Допаѓања:
    59.667
    Не ми текнува точно се вика,има два,ќе видам сабајле и ќе ти пишам.

На Lady*Bug му/ѝ се допаѓа ова.
  20. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.991
    Допаѓања:
    59.667
    На Lady*Bug му/ѝ се допаѓа ова.