Не, не, ќе си работат како што е, од 5 и 30 до 18 часот мислам, или до зимање на последното дете. Во мојата општина ќе одат 50 % од запишаните деца. Прилично мали ќе се групите.
Епа вие работите но администрацијата седи дома. Целта е и тие да почнат да работат да дојдат на работа. Нема да потенцирам од која државна институција сум но од ослободените колеги односно 90% се женски седат дома и не работат. Во мојот сектор се ослободени 5-6 колешки и само една дома има програм за работа и и пуштаме предмети да ги работи. Другите само шетаат по плажите и се сликаат на фб а земаат цела плата. Јас по цел ден работам моето работно место и плус со колешките ги заменуваме останатите колку што можеме. Цел ден од компјутер не сум станата. Башка колешка се пензионира а нејзината работа ја презедов во целост без никаков надоместок вејќе година и пол. Најтрагично е тоа што во секторот земам најниска плата а другите сите се со повисоки места зошто тие се партиски војници и ништо не работат. Јас со прифајќање на работните задачи се надевам дека ќе ме вреднуваат и еден ден ќе ми објават оглас барем за едно повисоко работно место.....Да си ја кажам маката
Работам 2 работни позиции во моментов, со работа преку глава, одговорност и се, а имам дете од 4ипол години кое седи дома со татко му кој исто така работи од дома. Не си сама. Јас сама си дојдов на работа кога мм остана дома, не чекав воопшто.
Мојава овој период носела од оние крокс што се кломпите,или од летните полуотворени топлинки,тие не се дебели. @Lolipop23 до пред пандемијата до колку саат работеа кај вас градинките?Оти имам слушано во помалите места до 15 саат и толку морало да си ги земаат децата,дали можеш или не кој те праша
Рекоа дека секаде ќе биде вака. Секоја група ќе си одреди во колку саат ќе има прием а во колку ќе ги испраќа децата. И тоа ќе мора да се запази до минута за да не се прави гужва на врата и да не се сретнуваат групите меѓу себе. Ако не се запазело времето, немало да ги примат децата на чување. Од сам старт го кажаа ова, не е ново. И во училиштата ќе биде исто, такви им се протоколите без разлика што на нас родителите можеби поради работата не ни одговара.
Работат до 18ч. Ама ретко кој остава дете до толку. Најдоцна до 16ч сите се заминати. Сепак мал град, се стигнува за 2 мин од раб до градинка. А повеќето имаат и баби и дедовци, па ги земаат и во 12. Кај нас лани имаше допис децата да се земаат после 15ч и да има ред, ама родителите очи ќе му ископаа на директорот. Па главмата градинка личи на корзо оти кој кога сакаше ги зимаше и се реметеше редот на цела група.
Исто и кај нас ќе има половина час за влез, предност е кај нас што секоја занимална има посебен влез.
Па,да и тоа не е во ред кој кога сака што викаш како на корзо,и кај нас се знаеше ако го зема некој детето во 12 пред спиење најавуваш кога го оставаш да знаат воспитачките прво да му поделат ручек и да го спремат за одење а другите да ги спремат за спиење,и после тоа не може земање се знае спијат вратите се заклучуваат и дури после 14-15 часот до 18ч.
Да, знам дека рекоа така, ама нема смисла тоа да биде после 07 часот, зашто тоа е веќе доцна за повеќето од родителите. Ова излегува втор круг на селекција, ако не можеш да го носиш во тој термин нема да оди??? И за земање, ако работат родителите до 16ч, кој ќе им го земе детето во 15? Ако беше за така требаше да направат и списоци кој од колку почнува со работа па после да направат термини...
И кај нас секоја група има посебен влез. За оставање наутро не би имала проблем зашто тоа можам да го организирам и предвидам, живеам многу блиску до градинката. Јас веднаш прашав за земање.. Минатата година имаше запушување на градот со штрајкови и немаше никаква шанса да се земе дете цо 16.30. Сега прво тоа го спомнав.Едноставно не е можно.да се стаса. Ми рекоа дека до толку нема да се загледува, дека имаат обзир и тие и доволно би било да се јавиме дека ќе доцниме ради нивна организација.
Најдобро јави се и разговарај со учителката. Мислам дека сепак има исклучоци и ќе излезат во пресрет. Сепак во помалите градови е полесно за се.
Изворче е до црквата кај поликлиниката Јане Сандански,а таа до Пулевски е централната Чекорче,супер е таму мислам има и нови делови и простории во јаслите.