Децата и градинките

Discussion in 'Дете' started by coca, Dec 23, 2009.

1. BlackNight

BlackNight Популарен член

Ја корегираа после со официјална изјава од Влада дека родителите на деца од 6 години продолжуваат со редовно одење на работа. Шахпаска нова министерка, се побрка жената и така збуни се наоколу. За тие со деца до 6 години, да ослободени се додека Владата да одлучи поинаку, а поинаку може да одлучи и во понеделник што се вели. Знам дека хронично болните се најавува да бидат и понатаму ослободени, претпоставувам со нив и бремените.

lilo, referentka, fana and 1 other person like this.
  2. Ano

Ano Форумски идол

Ни они не знаат самите што зборуваат:^) Мислам некаде прочитав дека од 01.10 ќе можат повторно да ја користат и тие со школски деца до 10 години.

А ти работиш од дома или само дете чуваш?

Мерката не можат за сега да ја укинат заради мајките на деца кои во периодов требало да се стекнат со право за градинка, а никој не им ги прима во моментов.

Пак ќе кажам лошо смислено е целото ова со тоа кој има право да носи дете.

Ги заборавија децата кои не се запишани и не ги примаат, забораваат што значи работа од дома со мало дете, заборавија дека има невработени кои треба да се вработат и мора да имаат право да носат деца.

И нормално овде треба и фирмите да се вклучат. Сите кои можат да работат од дома да останат од дома (иако не е решение, ама ајде), а не како некаде да ги вратат сите за сметка на тие кои не можат да вршат работа од дома. Има начини ама фали организација и човечност, ама кај нас само завист и како да наштетиме на другиот се мисли.

3. svami

svami Истакнат член

Не, не работам од дома затоа што мојата работа не го дозволува тоа, плус на породилно сум. Муабетот ми беше дека мерките не се укинуваат автоматски истиот ден кога децаат поаѓаат во градинка, туку мислам дека дел по дел полека ќе олабавуваат.
    И навистина сочувствувам со оние родители што не успеале да запишат деца во градинка, се надевам дека од понеделник ќе донесат некоја разумна одлука што со тие дечиња и родители што мораат да работат.

referentka and Autumn_ like this.
  4. drugarka

drugarka Популарен член

Јас се сомневам ќе траат мерките долго. Сакам да почне во градинка, да се адаптира, постепено, да не се најдам на ќорсокак повторно како сега. Уште сме на стенд бај, не знаеме дали ќе има место за нас. Па ќе чекам да се почне, да се пребројат, и ќе барам чаре.
    Ова што го доживеав неделава, стресови, па полесно да го запишев на факултет на 15 м.
    Не дека горам од желба да оди во градинка, ама штом отворија градинки, мерките ќе ги укинат кога тогаш, да би можела јас да си го чувам, би си го чувала.

5. Autumn_

Autumn_ Популарен член

А како тоа ја поврзувате потврдата од работа со тргнување веднаш?
    Дали е возможно работата да се врши од дома е факт, или може или не, а дали ќе се тргне на работа веднаш зависи од мерките. Ако ми издадат потврда не значи дека веднаш ќе тргнам на работа, затоа што потврдата не гарантира дека ќе ми го примат во градинка, особено не ми гарантира дека двете ќе ми ги примат во градинка, и што? Ако едното ми го примат а другото не, тогаш ќе користам некоја мерка или породилно и со тоа треба да го отстапам едното место во градинка и да се вратам чекор назад до решение?

redhead likes this.
  6. fana

fana Форумски идол

Понеделник ќе укинат мерки. Среда сите на работа.
    Како и за се така и за ова ќе биде 5 до 12 :)

7. duffi

duffi Форумски идол

Ако не укинуваат мерки, нека известат со време. Барем родителите на кои вистински им е неопходно да ги запишат на градинка, а другите со мерки да останат дома. Не може дете на градинка, родителот дома, а некои напуштаат работа оти немаат никаков излез.

ivi1987, danichap, mal.ecka and 9 others like this.
  8. Elena1001

Elena1001 Истакнат член

Мајки, дали потврдите од педијатар ви ги наплатиа и по колку. Кај нас по 300 ден. А рекоа на секое кивање о сл ќе мора после да носиме потврда од педијатар.
    Дали е законски да наплаќаат, кај другарка ми никогаш за потврда не и наплатиле.

9. Spidy

Spidy Форумски идол

Не ми наплатиле никогаш. Пријави ги, ова е чисто искористување на ситуацијата. Потврди од матичен доктор од било каков тип не се наплаќаат.

Coco31 and fana like this.
  10. redhead

redhead Истакнат член

Неее, никогаш ни нема побарано пари. Срамота за вашата матична тоа е грабеж.

11. simona_baby

simona_baby Популарен член

Јас баш пишував пред некое време за тоа,само не се сеќавам добро мислам 250 дека беше.Дури матичната рече немора да им носиш во градинка потврда,демек морам да ти ја наплатам,зошто да плаќаш као непотребно.А градинката си бара.Глупост жива.Кај пола Зегин ќе го купиш,уште на крај и потврди да плаќаш.

12. Elenche87

Elenche87 Истакнат член

Kade da se prijavat znaes li? Mene isto ni naplati a samo lifce edno mi dade deka sum platila a ne fiskalna smetka

13. Spidy

Spidy Форумски идол

Мислам лекарска комора или фонд. И двете водат ред за работата на матичните лекари. Од фонд имаат список што се може и треба да се наплаќа, и по која цена, и ако сакаат да работат како матични мора да ги почитуваат тие цени. Јас сум работела како матичен стоматолог, ниедна потврда не се наплаќа на пациентите на кои си им матичен лекар.

candy.cane and SummerGirl like this.
  14. derjus

derjus Истакнат член

значи сега нема адаптација на деца дирекно оставаш 8 саати тогаш неќа трае мерката плус две недели како понеделник ќе ни кажат среда наработа децата шок башка јасли незнам хаос е ова ...

mimiiiii and redhead like this.
  15. referentka

referentka Moderator Staff Member

Потврдата ако е со фискална,ништо неможеш.
    Мене потврда со фискална ЛЕКАРСКИ ПРЕГЛЕД ми дадоа.
    50,00.

16. Cka

Cka Форумски идол

Сега читав правилници, можат да наплатат за потврда, интерно е кој колку сака. Од 50 до 1400 денари.

17. ocicka2014

ocicka2014 Популарен член

Јас мислам дека тие што деца ссе примени ќе требс да почнат на работа, зошто тогаш даваа потврди фирмите дека работата мора да ја извршат физички. Или оставаат недела две за адаптација...

Тие на деца до 10години ги укинаа летоска дека било летен распуст и како инаку во нормални услови децата си беа дома како се снаоѓале тогаш и сега ќе се снајдат, само касно им текна требаше на 10ти јуни со крајот на школската година. Е сега оти пак почнуваат тое во градинка мерката пак почнува да важи.

Оф лрле, мн конфузно и они мислам дека не знаат што прават до одлукиве колку им се нецелосни и неорганзирани. Како да си дал на некиј со 4то оделение да носи вакви одлуки не им се работи не се замарат ли не знам што е работава.
    Како муабет на селска чешма да си правт еднаш вака друг пат така нема иста изјава два пати и нема нешто стрикно дефинирано да нема уште милион подпрашања.

Какви луѓе ни ја водат државава за греови сме, како да водат некое маалско дуќанче, а не држава.

18. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

За големиот ми наплатија 250 денари. За малиот не.

19. zvecarka

zvecarka Истакнат член

20. Cka

Cka Форумски идол