Децата и градинките

Дискусија во 'Дете' започната од coca, 23 декември 2009.

1. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.522
    Допаѓања:
    288.771
    @Kaetana :hug:

Ептен мака ми е што те читам со ваков пост во темава. Лајкот не е за содржината на истиот, само мала поддршка...
    Целосно те разбирам за се што пиша и она со што се соочуваш кај педијатрите тука. Веќе ми е чуено она нема потреба од крвна слика, дека сите деца се болни...декае нормално (facepalm).

Ако можам на било каков начин да помогнам секогаш можеш да ми пишеш пп.

На Kaetana и irenna им се допаѓа ова.
  2. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    Фала @irenna, не ми беше тешко да го познаам, мајка ми е ОРЛ доктор, нејзе не ѝ бега ништо, макар било и преку скајп.
    Кажаа и вчера дека е вирусен ларингит, и затоа дадоа урбазон (кортико) за да намали отоци и да може да дише нормално...

Антипиретици така и комбинирам.. Гледам почесто да дадам парацетамол, а блок макс поретко...

Ама мене тоа што ме мачи е дека не ќе да е само вирусен ларингит. Јас сум речиси убедена дека детето има нешто, некоја бактерија, некој причинител што не го "откачивме" со претходните антибиотици. И затоа сакав испитување, да знам што е. Не можам јас да ги пробувам сите антибиотици па кој пасува, пасува. Или ако стварно ништо нема (што ќе се види од крвна слика со мирно црп), да не давам џабе антибиотик,да не ја трујам. Не знам, може јас грешам, ама редот досега беше тој.

А овде се чудеа како знам колкава доза ибупрофен да дадам... Јас не знам за што ме мислат, дека не знам упатство да прочитам??

На irenna и Bozica1980 им се допаѓа ова.
  3. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    @danichap
    Фала Дани најмногу... :*

4. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.703
    Допаѓања:
    134.971
    @Kaetana пред отприлика недела дена имаш пишано дека сте правеле крвна слика и не е бактерија. Сега велиш убедена си дека е некоја бактерија која не сте ја откриле и излечиле иако и докторите вчера ти рекле дека е вирус. Вчера кренало детето температура и ти денеска сакаш пак крвна слика и тоа веднаш. Знаеш дека вируси траат и со недели? Знам дека ти е прекиснато, ама така ќе биде ако е скоро тргнато во градинка, колку што читам нема ни 2 мес, нормално е. Притисокот од работата ти е плус, но требало да знаеш дека така ќе биде и дека е тешко изводливо да немаш никој, да почнеш на работа и во исто време да пратиш бебе во градинка.

5. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.983
    Допаѓања:
    327.648
    брис пред колку време правевте?

6. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    Да, кога бевме во МК, на 25 направивме крвна слика, беше релативно ок, црп мирно, ама леукоцити покачени... Ај беше и во тој момент болна со повраќања, па нормално е.

Прво, докторите викаат вирус, но на која основа? Тие појма немаат за крвната слика што ја направив пред скоро месец. Второ, не секогаш бактерија прави проблеми. Можеш да ја имаш ама да не ти прави во моментот фрка, но на прво паѓање на имунитетот да направи куршлуз.

Детето е два дена со температура, и е четврти пат болно во 30 дена. Претходно, беше болно еднаш на 7 месеци, и еднаш после роденденот качи температура, ја симна, и толку.

Да, може затоа сето ова ми изгледа премногу. Но, како што јас не сум сигурна и се сомневам во бактерија, како се пак тие толку сигурни дека не е? И што е толку страшно да се направи една крвна слика па сите да сме мирни. Уствари, ок, да, тие се мирни, а јас се замарам со 40 температура што ни ибупрофен не ја симнува.

@joy1 брисеви немам никогаш направено затоа што досега никогаш немаше потреба. Во градинка тука не бараат.

Точно е (реална сум) дека ми се имаат собрано многу работи во моментов, но сепак, не може некој да ме убеди дека сум јас луда или некој хипохондрик што сакам да пробам подетално да ја решам ситуацијава. Па и дај боже да грешам, да се тие во право и да нема ништо.

На galapce, azelea и Bozica1980 им се допаѓа ова.
  7. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.983
    Допаѓања:
    327.648
    @Kaetana те прашав бидејки ако се сомневаш на бактерија во нос грло крајници мораш брис да направиш за да бидеш раат.Даваш ли нешто за имунитет?Имај во предвид дека сменивте и клима и тоа исто и влијае.

Ете со оглед на тоа дека мајкати е орл може најсоодветен одговор да ти даде она :)

Еве имаше до вчера уште една мајка на форумот чие дете беше со 40 т цели 6 дена.Нејзе и рекле од заби вадење е целата раб,крвната слика им беше сосема ок.

побргу да оздравите :*

На galapce му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    Фала :*
    Знам дека е пожелно брис, ама оди тука направи.. Тоа е просто невозможна мисија.

За имунитет почнав да давам пред 10 дена изопринозин.
    Мајка ми џабе ми дава одговор, кога тука немам како да реализирам ништо.

Јас колку што знам, температура не се крева од забите, тулу забите го паѓаат имунитетот па се закачуваат полесно вируси и бактерии.

Почнав со лекоклар. Може џабе давам, ама не знам веќе што да направам.

На joy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.200
    @Kaetana мила дури сега стигам да прочитам, ептен сте се изнамачиле, многу ми е жал :( Незнам како да те посоветувам за странска земја, но сепак фаќај за врат све што можеш! Незнам маж ти дали го знае јазикот, но ако знае и ако може нека земе еден ден од работа за да испобркате све што треба на лекар и да сте со мирна глава. Единствено не сум сигурна дали брисевите ќе ви дадат релевантен резултат ако до скоро сте биле на антибиотик, мора минимум една недела да не е под терапија. А крвната слика и црп може ептен рапидно да се смени и тоа само за два дена, а не пак цел месец кога е во прашање, ова мора повторно да проверите.

Ти посакувам многу трпение и издржливост, и најбрзо да оздравите :hug:

На Kaetana му/ѝ се допаѓа ова.
  10. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.155
    Допаѓања:
    258.092
    @Kaetana а да одите на приватно? Сигурно има и приватни лабаратории.
    Јас не сум во Германија, ама детево болно до 39 и кусур тт на итна во странска државс и тоа на нивен Божиќ ме караа зошто потано не сум отшла, имале деж. педијатар.
    Барај приватна клиника.
    Инаку многу антибиотици сте примале и тоа ете ти нула имунитет и вирус за вирус.
    Прво види да не е бактерија, ако не е, батали антибиотикот и лечи на природна база.Само така ќе се средите.

На Kaetana му/ѝ се допаѓа ова.
  11. ivi1987

ivi1987 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    4.114
    Допаѓања:
    77.331
    Јас имам голем проблем со ќерка ми.Многу ја сака градинката и секој ден си оди без проблем ама вчера беше преплашена и истрауматизирана максимално.Кога ја земавме од градинка цело време ќутеше и беше замислена а кога подолго време ја прашував што се случило се утепа од плачење до заоѓање,ми кажа дека многу ја карала негувателката зошто многу често барала да оди да мочка.Цело попладне плачеше и липаше и на секои две минути со плачење седнуваше на нокширче а неможеше да се измочка.Кога се измочка пресреќна беше.Капак на се беше што синоќа несакаше да си легне во креветче,и било страв,сакала со мене да спие и цела ноќ хрчеше.Сабајлево пак иста песна,како стана во 04,30 па се до градинка истото го правеше,плаче,бара нокшир на две минути а само еднаш нормално се измочка.
    Зборев со негувателката,наводно не ја искарала ама и таму цело време го правела истото.
    Незнам што да правам.Одвај чекам да ја земам после за да видам дали ќе биде исто или се опоравила ситуацијата.
    Само знам дека детето не ме лаже и дека никогаш нема направено ништо вакво па незнам како да постапам.Пробав ете со смирено да зборам во градинка па реков дека утре пак ќе поминам од сабајле за да видам што ќе ми каже.

12. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.983
    Допаѓања:
    327.648
    А која е причината што често и се мочка?

13. ivi1987

ivi1987 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    4.114
    Допаѓања:
    77.331
    Па нема причина,затоа и не ми е јасно.Не е настината,до вчера сабајле немаше никако проблем,вака почна да прави откако ја земавме од градинка.А што е најтрагично само седи на нокширчето,не мочка толку често.Незнам што да мислам.

14. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.784
    Допаѓања:
    323.669
    Јас мислам дека е нешто исплашено детето.

На ivi1987 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. iloveyou29

iloveyou29 Queen of beauty

Се зачлени на:
    14 мај 2012
    Пораки:
    5.860
    Допаѓања:
    32.471
    Да ве прашам која знае...Кога ги запишувавте дечињата во градинка ви бараа ли картонче за вакцини?

16. referentka

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.784
    Допаѓања:
    323.669
    Не картонче туку потврда ЗА ВАКЦИНАЛЕН СТАТУС

На karak и iloveyou29 им се допаѓа ова.
  17. ivi1987

ivi1987 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    4.114
    Допаѓања:
    77.331
    И јас таков впечаток добив,на две минути бара нокширче и дур го бара плаче.Ќе седне вика неможам да мочкам.После две минути истото.И кога кажува дека многу ја карала негувателката плаче со солзи,липа.Негувателката ми негира,одвај чекам да дојде 16 да ја земам да видам како ќе биде денес ако е пак иста песна утре пак ќе разговарам,мора да ја откријам причината.

18. referentka

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.784
    Допаѓања:
    323.669
    Разговарај со некои други воспитувачки....се знаат и таму кои се и какви се и која каков метод применува во воспитувањето.
    Жално е да ги трауматизираат децата во период кога се оформуваат како личности

На zuto му/ѝ се допаѓа ова.
  19. ivi1987

ivi1987 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    4.114
    Допаѓања:
    77.331
    Лошото е што се бранат меѓу себе и прикриваат работи.Каков проблем и да имало секогаш било дека детето лаже.Ама такво плачење и плашење не сум видела до сега од нејзина страна.

20. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.522
    Допаѓања:
    288.771
    Нетрпеливостаа на негователката била реакција на пречестото мочкање на малата, или истото настанало одкако негователката ја карала?

Секако рекацијата нејзина е за осуда, но во првиов случај јас истовремено би се фокусирала на причините зошто детето по цел ден сака да мочка. Доколку состојбата веќе била предходно настаната, она не би била причина за истата.