Децата и градинките

Дискусија во 'Дете' започната од coca, 23 декември 2009.

1. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.040
    Може звучи вака збунувачки али многу лесно се одвива примопредавањето.
    Ние ги даваме на врата на отворен простор. Ако се згодиме повеќе души на отворен простор чекаме едно по друго да ги преземат. Преземањето оди во минута.
    Исто и за зимање ги земаме фактички од двор. Таму им се спремни ранците влагам си кревам дете во раце и го земам ранецот од далеку со учителка прашувам како бил ден и толку. Во исто време сигурно 15 души се погодуваме во двор. Но отворен простор и дистанца и нема гајле. Маски не носиме зошто е отворено.

Мислам дека се тоа лагано за една недела ќе се одвива и доле. Внатре не смее никој да влегува во градинка ниту кај нас.

На mal.ecka, Coco31, danichap и 2 други им се допаѓа ова.
  2. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.517
    Допаѓања:
    27.302
    Го однесов пред малку, нешто слично беше и кај нас, ко за прв ден ми се виде организирано. (fingers)

Мојот плачеше многу, ич не му се оди, па и нова група, нови учителки... :doh:

На mal.ecka, happygirl, emkaemka и 3 други им се допаѓа ова.
  3. redhead

redhead Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2010
    Пораки:
    207
    Допаѓања:
    398
    Ме интересира каков протокол има кај вас за времето поминато во градинката, како е се организирано. Дали е вака како кај нас сега со протоколот?

4. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.355
    Допаѓања:
    119.401
    Нека е среќен почетокот на сите дечиња-мечиња:inlove:

На manako1, kiki_riki, simonka93 и 11 други им се допаѓа ова.
  5. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.307
    Допаѓања:
    226.937
    Со среќа на сите..
    Кај нас во група се 6-7 деца

На manako1, mimiiiii, simonka93 и 6 други им се допаѓа ова.
  6. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.792
    Допаѓања:
    323.764
    Со среќа на сите дечиња, што помалку мрсули што повеќе радост.

На mal.ecka, manako1, mimiiiii и 16 други им се допаѓа ова.
  7. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.991
    Допаѓања:
    59.667
    Со среќа на сите сите доенчиња:inlove:
    Па да ги примат и другите дечиња:D

На mal.ecka, manako1, karak и 9 други им се допаѓа ова.
  8. cinderella5

cinderella5 Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2011
    Пораки:
    895
    Допаѓања:
    3.018
    Не го примаат ради општината. До градоначалникот на општината стигнавме и кажа да чекаме да не повикаат, преполбо било, кога ќе се префрли дете од јасли во поголема ќр бидеме ние на ред, до тогаш што? Никој нема одговор.
    Може во твојата општина е така, тука не е.

9. drugarka

drugarka Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2011
    Пораки:
    1.438
    Допаѓања:
    4.995
    Ние почнуваме од следната недела. Ми порасна детето, ми се плаче што ќе се делиме, 15 месеци гушкање и невидена радост.
    Си го пораснав детето, време е за градинка, мама да се врати на работа.
    Душа ми се кине, но ќе го пуштам со радост.
    Со среќа на сите дечиња...

На zhap4e, pianogirl, mimiiiii и 6 други им се допаѓа ова.
  10. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.355
    Допаѓања:
    119.401
    Ни пратија протколи. Прием од 7-7.20. Нема протокол за земање. Ќе работат до 17ч, а до 18 ќе дезинфицираат.

На Coco31, drugarka, referentka и 3 други им се допаѓа ова.
  11. azelea

azelea Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    3.646
    Допаѓања:
    15.828
    Со лесно и со среќа на сите дечиња во градинка,да минете со што помалку настинки и болести:hug:.
    Нас многу ќе ни фали градинката,имаме преубави спомени од истата:inlove:

На mal.ecka, manako1, Ava.84 и 4 други им се допаѓа ова.
  12. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.152
    Допаѓања:
    111.180
    Вака да прашам, мада 4 страни пред тоа е муабетот. Што праите дома ако детето ви е во градинка? Зар да чекам да ми каже некој ај на работа доаѓај, нормално е дека тргаш на работа. Може па јас само така размислувам, не знам.

Реонизација за која зборувавте сите се воведе некаде 2013 мислам беше, не ме фаќајте за збор, и ниедна општина сем Ѓорче не се држеше строго до неа, ама мислам дека и Ѓорче попушти. А Карпош од секогаш биле малку попустливи, се наоѓало дупка. Јас сум за тоа секоја општина да си згрижува деца само од својата општина, освен ако нема реални причини дете да оди во друга општина, пример родители и двајца работат во близина на градинка. Иначе сите ќе си носат деца кај им одговара.

6 месеци беа и повеќе од доволни да се направи план за згрижување на деца, ама нема план. Скоро секоја градинка има огромни дворови, нашата има нешто помал двор, ама има услови. Се надевам наскоро сите дечиња ќе се вратат во градинка, па и моето, зошто сега е во период кога учи многу и навистина не сакам да пропуштиме прекрасни денови во градинка. Не би го пуштила по секоја цена, нормално, се надевам наскоро ќе се снајдеме.

На Autumn_, andrejko82, ocicka2014 и 3 други им се допаѓа ова.
  13. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.040
    Поделени се во групи кои не се мешаат меѓу себе (порано заедно си играа после пладне). Сега посебно јадат, спијат и си играат. Се се дезинфицира, примопредавање е во двор. Децата не ги дезинфицираат не ни смеат не постои дезинфекција за мали деца. Како да прочитав дека тоа ќе го правеле доле. Сите шест фамилии заедно со учителките сме одговорни. Децата не фаќаат корона бидејќи се мали. Учителките држат дистанца. Се проветрува нон стоп. Тоа е се што може да се направи.
    Убавото е што и играчките редовно ги дезинфицираат. Порано не знам колку редовно го правеа тоа. Направија и посебни спални соби.

Со лесно на сите малишани најубаво да си поминуваат:inlove:

На mal.ecka, manako1, danichap и 4 други им се допаѓа ова.
  14. simona_baby

simona_baby Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2017
    Пораки:
    3.645
    Допаѓања:
    17.649
    Лелле ве читам и ми се плаче.Големиот колкууу си ја сака градинката,ама тоа е.Само зборува за другарчињата,и прашува кога ќе оди.

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  15. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.991
    Допаѓања:
    59.667
    Не го примија?

16. drugarka

drugarka Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2011
    Пораки:
    1.438
    Допаѓања:
    4.995
    Бев до главната градинка, сите дечиња надвор, среќни среќнииии... се опуштив многу со тоа што го видов. Се надевам добро ќе поминеме.

На zhap4e, mimiiiii, Coco31 и 5 други им се допаѓа ова.
  17. Leo_29

Leo_29 Популарен член

Се зачлени на:
    22 јуни 2017
    Пораки:
    1.351
    Допаѓања:
    5.025
    Реонизацијата на градинките во Ѓорче беше права ствар. Цело Волково во градинката кај Мирче беше! Пампурче празно зјаеше. Сега е многу подобро. Има исклучоци ама многу малку.
    За градинката во Влае, позади Маки, таму има помалку дечиња. Во нормални услови запишани се 18-20 дечиња максимум во група. Редовно пола од нив одат. Затоа, таму има дечиња од Ѓорче или од од други места. Еве и сега таму не се полни групите.

18. Elena1001

Elena1001 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јули 2016
    Пораки:
    429
    Допаѓања:
    2.033
    Мајки, што би направиле доколку детето ви го префрлат во друга група?
    Беа две групи и сега 5 деца од едната замениле за 5 деца од другата. Значи не станува збор за преполнетост. Туку образложението им беше: ги заменивме местата бидејќи моравме да направиме да имаме исто пола немирни и пола мирни и во една група и во друга група.
    Гледам дека ќе ја истерам работава на големо.
    Да е поради бројот да се помирам некако ама за ова незнам.
    Мене ми делува дека едноставно си имале врски овие неколку деца и ги префрлиле во другата група. И тие што немале или не фаќале врски пр како мене ги шутнале во другата.
    Самата група е подобра и воспитувачките се подобри, мислам дека и поради воспитувачките групата беше подобра т.е многу работеа и дечињата стварно ги сакаа учителките. Сите одеа со радост.
    Незнам што да правам, дали да ќутам, дали да се расправам, дали врски да фаќам. Ниту едно не е убаво, сепак деца им оставаме ама стварно испаднале безобразни.

Последна измена: 9 септември 2020
  19. pilenka

pilenka Популарен член

Се зачлени на:
    12 септември 2013
    Пораки:
    822
    Допаѓања:
    3.503
    Денес наместо во градинка, мојата е дома. Синојка цело време плачеше, грло ја боли, нос и тече и како го погоди денот:(
    Среќа што траат мерките да не отварам боледување, а сигурно немаше ни да носам во ваква состојба ;(;(;(
    Со среќа на другите дечиња:l:

На zhap4e, Роберт 7 и fana им се допаѓа ова.
  20. redhead

redhead Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2010
    Пораки:
    207
    Допаѓања:
    398
    Јас би се бунела и би одела до крај.

На Elena1001 му/ѝ се допаѓа ова.