Децата и градинките

Дискусија во 'Дете' започната од coca, 23 декември 2009.

1. mimiiiii

mimiiiii Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2012
    Пораки:
    2.893
    Допаѓања:
    11.286
  2. kikin

kikin Популарен член

Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.254
    Допаѓања:
    13.903
    Еве тие што ги обвинувате ваквите како мене што 'фативме ' место во тие 15 а уште немаме однесено дете во градинка
    Големето ми е во тие 15, а малата е во онаа група на непримени во јасли до 2 години (сеа дека ќе ги прават по 12 демек го решија проблемот) . Мерките не ги укинаа, не го носев зашто уште сум дома. Нема да го носам и од 23 со молба да ми го чуваат местото и ќе молам малата да ми ја примат во јасли на која btw и закажаа ммр на 7.10. Нема да ги носам ниту едно дете да не се разболат пред малата да прими ммр. Нема да ги носам ни 2 недели потоа за реакции. Ќе се влечам со одмор и боледување.
    И, океј е моето?
    Или да го поклонам местото од големиот на некој друг треба?
    Сигурно секој има приказна зошто не почнал да го носи детето во градинка.

А за одлукава вака апансас донесена... Поарно да премолчам.

На TarantulaA, forumce, Coco31 и 4 други им се допаѓа ова.
  3. ocicka2014

ocicka2014 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2014
    Пораки:
    4.216
    Допаѓања:
    13.679
    6дена се. Работни. Во неработни не можеш ништо да "средиш".

4. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.040
    Не знам што очекувате во тек на пандемија да ве брифира некој два месеци порано? Не е возможно тоа. Секаде течат новите информации така.
    Плус можеби е единствената земја каде луѓе седеа дома со месеци и земаа плата. Овие луѓе треба да се вратат на работа и не гледам оти се глуми изненаденост. Сите знаеа дека ќе се вратат.

На vitamina, slobodka, Lolipop23 и 16 други им се допаѓа ова.
  5. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.307
    Допаѓања:
    226.939
    Значи има "хронично болни" што седеа дома и има хронично болни што седеа дома. Ме сфаќате нели?
    Прст во вас не покажа никој, посебно јас зборев за мајки што лично ги знам.

На SummerGirl, Bibi30 и referentka им се допаѓа ова.
  6. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.792
    Допаѓања:
    323.764
    Ама очекувано беше.
    Не е гром од ведро небо.
    За 6 работни дена можеш да однесеш дете кај матичен и да добиеш потврда.
    Поради гужвата која ќе се створи во нашата граринка рекоа дека ќе толерираат и потврди стари неколку дена.
    Свесни се сите каква е ситуацијата и флексибилност има.

На JuLleE, Coco31, Bibi30 и 4 други им се допаѓа ова.
  7. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Се зачлени на:
    13 октомври 2010
    Пораки:
    8.072
    Допаѓања:
    72.409
    Не!!!

@fana, како бе исправно?
    Јас јасно и гласно кажав дека додека има пандемија нема да ја носам.
    Нагласив.
    Плаќам сметки.
    Ја ставиле во групата, на список е иако јаа тоа не го барав, туку изрично кажав дека нема да оди.
    Може да се стави место во мирување? И нека го користи друг.
    Пример на 6 месеци.
    Можеше тоа да се смисли и да се обновува на 6 месеци.
    Ама да ми отпише дете нема шанси.

На Annath, kukla21, drugarka и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. derjus

derjus Истакнат член

Се зачлени на:
    13 ноември 2018
    Пораки:
    422
    Допаѓања:
    470
    за да се добие потврда од матичен мора и примена ммр вакцина? нели не бараат од градинка дека мора да ја има примено?

9. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.356
    Допаѓања:
    119.418
    Исправно ради моменталната ситуација.
    Се согласувам со предлогов, ама ги мрзи ко за се досега:doh:

На TeddyGrey му/ѝ се допаѓа ова.
  10. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.040
    Уште од 2019 е законски. Во градинка дете не смее без ммр. Плус како што иде сезона на морбили наскоро во никој случај.

На happygirl, SummerGirl, referentka и 2 други им се допаѓа ова.
  11. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.356
    Допаѓања:
    119.418
    Потврдата од матичен е за здраво дете. Тоа нема врска со вакцините. Мора вакцинален картон да носиш, тоа не се зема од кај матичен туку од кај што се ставаат вакцините, односно советувалиште.

На happygirl и SummerGirl им се допаѓа ова.
  12. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.307
    Допаѓања:
    226.939
    Матичен дава потврда и за ммр. Јас носев пред година дена

На SummerGirl му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Elena1001

Elena1001 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јули 2016
    Пораки:
    429
    Допаѓања:
    2.033
    Претходниот муабет беше повеќе во друга насока.
    Многу ферски и многу коректно од твоја страна што си им кажала дека детето нема да го носиш се додека трае пандемијата, тоа значи дека ти си во пасивните запишани и НЕ треба да си ставена на список во тие 15 деца кои активно ќе посетуваат градинка. Најверјатно воспитувачките ја имаат ставено на список како и со еден куп други финти кои се применуваат. Така бројката ќе биде исполнета а тие реално ќе знаат дека само пр.пола група дечиња ќе им доаѓаат. Па затоа сега доаѓа до вакви реакции дека ако не носат дете 2 недели ќе биде отпишано а и башка како најлесно општината ќе направи капацитет за нови дечиња :). Ти мајка си се изјаснила дека нема да носиш и срамота би било да те тргнат од списокот, пак потенцирам на пасивно запишани дечиња, но мора да го ослободат твоето место за некој кој навистина му е потребно.

НО тие што кажале дека редовно ќе ги носат децата во градинка и зафатиле место за дете а сега не ги носат не е фер. Можеби и нема да ги носат до крај на пандемијата но местото е зафатено, затоа и тие ќе ги стават во пасивни чекачи за во градинка.

За сите кои имаат причина зошто не тргнало дете во градинка ќе си донесат потврда, пр од работодавец дека во тој и итој период е на одмор, од лекар дека на таа и таа дата е закажана вакцина со изјава на родителот дека и две недели по примање на вакцина нема да носи дете. Мора и градинките да се информирани. Вонредни околности се наможе да продолжиме да прааавиме кој како сака.

Колку притисок се правеше да почнат градинките за пола од наша група да кажат во 12ч ќе ги земале а на некои ќе ги зимале бабите. Како така бе, нели се ремети и редот на другите деца со тоа. Ги носат во 8:30 ги земаат пред 12ч.

Можеби требаше да ја укинат на 01.10 бидејќи има родители кои ќе користат мерка за дете кое е од прво до трето одделение а сега во моментот користи мерка за дете од градинка така да немаше да има потреба да се снаоѓаат.

На детенце еден ден што не отиде во градинка му побараа изјава на родителот зошто и како не ја однел, така да се може да се реши со изјава/потврда и сл. Значи нема веќе шала и зафрканција, малку да бидеме посериозни и ќе почнеме да функционираме. Да не гледаме што прави другиот туку што треба да правиме ние.

На happygirl, SummerGirl, Spidy и 2 други им се допаѓа ова.
  14. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.476
    Допаѓања:
    91.089
    Мислам дека некои градинки имаат лимит (2-3 месеци) колку време може да се чува место,а детето да не оди без разлика на платени сметки.
    Треба да прашате.
    Инаку доволно време има.
    Секој требаше да знае дека ова седење дома не може да биде до бескрај или до Нова Година како многу на државна цицка што мислеа,па затоа деца не запишани.

На Sexybaby86, happygirl, JuLleE и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Се зачлени на:
    13 октомври 2010
    Пораки:
    8.072
    Допаѓања:
    72.409
    @Elena1001 се сложувам.
    Но во нашата градинка сите дечиња се во групи. Односно сите што си биле запишани, сега се распределени, без разлика како изјавиле дали ќе носат.

Има решенија. Да ја читаа темава па ќе смислеа, а не сеа со закани како кај @mimiiiii .

На LiliBoz, kukla21 и fana им се допаѓа ова.
  16. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.890
    Допаѓања:
    28.549
    Лили, муабетот е дали е во ред да отпишуваат деца по две недели или не. Не се сите "хронично болни" што не пратиле дете првата или втората недела. Можеби има некој што плаќал жена месечно, па не сака да ја откачи одма и затоа не носи дете од прв ден откако отворија. Има еден куп случаи со различни причини, и оправдани и неоправдани.

Затоа е глупаво да се стават сите во ист кош, како и одлукава дека дете што не доаѓа две недели автоматски е отпишано. Нека смислат подобра мерка за селекција на "хронично болните".

На TarantulaA, kikin, Coco31 и 4 други им се допаѓа ова.
  17. Poppins

Poppins Популарен член

Се зачлени на:
    21 септември 2016
    Пораки:
    2.714
    Допаѓања:
    5.687
    И јас сепак на крај не а пуштив , неколку дена пред да почнат се јавив и откажав . Дома сум ќе а чувам јас и плус бремена и други пр и ризик ми беше и за двете .Воспитачката ми кажа местото и стое доколку сакаме да оде бидејќи засега имало луфта - слободни места . А доколку дете е запишано а не оде без никаква најава 2 недели автоматски отпишано ќе е .

На TarantulaA, kikin и TeddyGrey им се допаѓа ова.
  18. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.307
    Допаѓања:
    226.939
    смислија. тие што се со малигно заболување може да останат дома, ама под боледување.
    реално? мислам дека од старт требаше да е вака.
    за отпис од градинка не е во ред.
    крај краева, нека дадат опција плаќај партиципација 521 денар и нека не оди

На TeddyGrey му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.936
    Допаѓања:
    203.218
    Моево нема да оди, од старт се изјаснив така, ама им нагласив и дека ситуацијата може да се промени во секое време (сега сум дома, ама ако се вработам утре, ќе мора да оди). Тие што одат во градинка, потпишаа нови договори, за останатите местото си стои, а нема да плаќаме ништо, дури ни таа сума од 521 денар за чување место. Така ни беше кажано.

На TarantulaA, ivi1987, mal.ecka и 4 други им се допаѓа ова.
  20. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Да бе, плаќав 6 месеци 521 и ќе ја отпишат. Како па да не. Ќе ја пуштам некој час секои 2 недели хахаха.. мислам поглупо нешто не може да им текне.
    Некои живеат со родители со хронична или во заедница и нормално е да се пазат.
    А од овие на трудничко што скокаат, јас не знам која друга држава плаќа дома да седиш и цела плата да земаш со месеци?! Една Германија која е далеку од нас финансиски нема такви мерки, ние имаме :rofl:
    И пак нема да бидат полни градинките. Џабе заканите.

На VDT2906, Lattina, Lolipop23 и 17 други им се допаѓа ова.