1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Децата и градинките

Дискусија во 'Дете' започната од coca, 23 декември 2009.

1. ivi1987

ivi1987 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    4.114
    Допаѓања:
    77.331
    Тоа е проблемот,што неможам да ја откријам главната причина зошто настана проблемов.Не се случило до сега цел ден да бара нокшир а ништо да не прави на него.Вчера на два пати дури и со гаќичките седна на нокшир и не примети се дур не и кажав па стана и се соблече.По тоа што го видов вчера мислам дека е настанато зошто многу ја искарала.Многу е осетлива и често ми се жали од истата негувателка дека е лоша и дека многу ја кара за разлика од останатите две што ја чуваат ама овојпат изгледа ја има претерано со карање па од стрес вака се манифестира.

2. karak

karak Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2010
    Пораки:
    4.449
    Допаѓања:
    5.411
    @ivi1987 vidi da ne ima esherihija fateno stom ja boli I place I plus na seto toa ja iskarale sto sekako e se moze na kupce sobrano. Ali moj sovet razgovaraj slobodno I vidi od kade potekniva problemot. Placenjeto I opisot na bolkata me potseti na esherihija pa eftino ti e urinokultira cisto da si si slobodna I da znaes sleden cekor

На joy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. ivi1987

ivi1987 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    4.114
    Допаѓања:
    77.331
    Ама неа не ја боли,не ја пече,само постојано го бара нокширот и седнува а не мочка толку често туку само кога нормално ќе и се примочка,затоа ме чуди.Не ја боли,не ја пече,не ја чеша затоа сум збунета.Ќе ја видам сега во 16 кога ќе ја земам како ќе реагира ако не ќе испитаме и мокрача да видам да не случајно има некој проблем иако вака не изгледа на бактерија туку на страв пошто била многу искарана.Ми вика дека многу и викала негувателката и дека не ја пуштала да оди да мочка.

4. karak

karak Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2010
    Пораки:
    4.449
    Допаѓања:
    5.411
    Da ok sekoja majka si go znae deteto najdobro no zemajki vo predvid deka kazuvas noksirce imam predstava deka stanuva zbor za dete ne pogolemo od 3 god. A dete tesko ke ti kaze me pece ili boli. Pred se jas koga sum imala eserihija imas custvo deka ti se mocka a nema nisto I boli e sea seto toa deluva odstrana I mnogu iritiracki zatoa sto ne samo negovatelka 1 na 20 koe pobrzo a imas situacija na 5 min. Nekoe ti se soblaka. Taka da vidi ja so smiren razgovor situacijata zatoa sto so iskren odnos I razgovor sekogas ppdobro ke mu se pomogne na deteto a site sme za niv.

5. ivi1987

ivi1987 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    4.114
    Допаѓања:
    77.331
    Да,да еве сега негувателката ми пиша дека била супер расположена цел ден,дека нормално заспала и дека не одела цел ден да мочка и дека не барала постојано како вчера да седи на шоља.Имам супер однос зошто ми го чуваат детето од 8,5 месеци а веќе има 3,5.А гледам и по детето дека ја обожава градинката,на таа негувателка секое сабајле и кине цвекиња и и носи,значи многу ја сака и затоа се чудев.
    Ќе ја видам после и дома како ќе се однесува.Како и да е,фала ти за советите,ми помагаат во моменти кога сум многу загрижена :)

На Kitten, Bozica1980 и karak им се допаѓа ова.
  6. ivi1987

ivi1987 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    4.114
    Допаѓања:
    77.331
    Вчера цело попладне добра,ама вечерта пед легнување пак иста песна со мочкањето.Капак е тоа што ми кажува дека не и давале пред спиење да стане од шоља се дур не се измоча.Ќе полудам веќе.Сабајлево пак иста песна.Отидов кај докторката да се консултирам и со неа,за секој случај утре сабајле да однесам урина и уринокултура да испитаме ама докторката ми вика дека по симптомите и се што се случило е од стрес.Ми рече секој ден да и давам и Б6 и тоа е тоа.
    Срамота е ова што се прави,многу сум разочарана и изреволтирана.Сабајлево негувателката пак ми негира,немало карање,викање,ништо,а претходниот ден ми кажува дека ја искарала и и забранила да се рашетува до вц пошо неможела да и дежура и стои цело време.И ајде,како да имам доверба.

7. pilenka

pilenka Популарен член

Се зачлени на:
    12 септември 2013
    Пораки:
    822
    Допаѓања:
    3.503
    Страшно звучи твојата ситуација, но мора да се среди што побрзо.
    Ако се остави така, утре може да се манифестира на друг начин. Најпаметно ти е да побараш стручен совет, ништо не е страшно.

8. ivi1987

ivi1987 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    4.114
    Допаѓања:
    77.331
    Да,знам и затоа многу сум загрижена.Утре треба да ја однесам за урина и уринокултура па ако не покаже ништо,а верувам дека нема да покаже докторката ме советува и до детски психолог да ја однесам за да видиме што точно се случува.
    Битно детето ми се смени и ми е под голем стрес.
    Ако испадне како што сите мислиме ќе одам и кај раководителката да си превземе нешто зошто не е во ред ова што се прави.

На karak и pilenka им се допаѓа ова.
  9. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.784
    Допаѓања:
    323.669
    Имам колешка од работа што поради ваков случај се организираа родителите, потпишаа петиција и воспитачката ја тргнаа од таа градинка (незнам ни дали ја преместија и каде).
    Мене ми е јасно дека живееме во време кога сите сме нешто нервозни, ама децата ги носиме во воспитна институција која треба да ни ги води по прав пат а не уште мали да им ја заебе психата.

На Kaetana, JuLleE, karak и 3 други им се допаѓа ова.
  10. ivi1987

ivi1987 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    4.114
    Допаѓања:
    77.331
    Ќе направам се што треба само да не се повтори веќе ништо вакво.Само да ги земам резултатите за да сум на чисто.Претходо имаше негувателка што ги плескаше по газот сите деца,се пожалив кај раководителката зошто ќерка ми имаше страв од неа и ја тргнаа од групата зошто сите ја знаеле дека е нервозна и дека тоа и е воспитна мерка.

11. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    Фала @JuLleE, комплетно се согласувам со сѐ што ми пиша, ама немам начекано толку ригидни доктори како тука. Дани ја читав дека не сакале да направат крвна слика, и си викам ајде, може не прават рутински за контрола, само по потреба.
    Но тие и тука не гледаат дека има потреба.

Приватни клиники уште не знам каде има, само што сме дојдени, уште имаме да учиме како функционираат работиве. Во меѓувреме среќа мајка ми е доктор и ми имаше спремно аптека кога идевме, па се снаоѓам. Нека помине Велигденов, па ќе се ставам кај педијатаров нејзин, и ќе се разјасниме што сакам. Ако не, ќе барам друг додека не најдам некој со кој ќе се разбираме. Ќе направам сѐ што треба за да средам работа.

И јас мислам дека со 39.7 е критична температура, дека може да се јават грчеви, дека не е зафрканција. Ама ете, тука се hard core, што да речам. Така растат децата.
    Точно е, така растат. Најчесто.

Среќа сега малата е добра, од вчера е само со 37.5, ништо веќе не давам... Освен антибиотик, нели. (facepalm)

На JuLleE и danichap им се допаѓа ова.
  12. stilas7

stilas7 Популарен член

Се зачлени на:
    6 јули 2010
    Пораки:
    1.050
    Допаѓања:
    694
    Da ne e udreno deteto od personalot vo gradinkata?

13. ivi1987

ivi1987 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    4.114
    Допаѓања:
    77.331
    Она вика дека не ја удриле ама дека многу и се дереле,многу ја карале и викале и дека ја терале да седи цело време дур не се измочка.И дур ми го кажува оа плаче,липа,заоѓа.А претходно кога ја плескала по газот другата негувателка ми кажуваше.

На stilas7 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    @ivi1987
    Не ни можам да ја замислам ситуацијата. Негувателките ќе се држат, сигурно. Дали имате некое детенце што е заедно во градинка со малата, па некако него да го прашате, или да го прашаат родителите?
    Може не е баш решение, ама не ми текнува на друго...

15. ivi1987

ivi1987 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    4.114
    Допаѓања:
    77.331
    И тоа го пробав,се распрашав ама проблемот е што дечињата се мали од 3 до 3,5 годинки им е групата и неможеш баш да им извлечеш информација.А негувателките се држат,многу се поврзани.Претходно кога се пожалив за плескањето,негувателките ми се налутија што сум реагирала кај раководителката,тоа требало со нив да го решам а они никогаш не ми признаа дека негувателката ги плеска децата и им се дере,иако раководителката сама ми кажа дека е таква и дека она ја има фатено како прави глупости.

16. stilas7

stilas7 Популарен член

Се зачлени на:
    6 јули 2010
    Пораки:
    1.050
    Допаѓања:
    694
    Deteto e preplaseno togas,a da ne odi nekoe vreme da podzaboravi so se slucilo?Obavezno fakanje za usi ucitelkite pa makar da zavrsi slucajot pred direktor.

На Kaetana и ivi1987 им се допаѓа ова.
  17. ivi1987

ivi1987 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    4.114
    Допаѓања:
    77.331
    Тоа пробувам сега,да се организирам некако со некој да ми ја чува,зошто јас за неколку дена одам на породилно па јас ќе си ја чувам,нема да ја пуштам во градинка долго време а ова ќе го решам,нема да го оставам така да помине.

На Bozica1980, Winter Lady, Kaetana и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. theowndemon

theowndemon crazy cat lady Член на тимот

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    14.137
    Допаѓања:
    174.890
    Ме интересира да прашам нешто... Јас имам листа на дестина вежби од факултет за кои ми требаат многу деца и многу различни играчки.
    Ако во градинка замолам да ми одвојат еден час за мене дали мислите дека е возможно или да се обидам во приватна игротека?
    Вежбите се состојат баш од играње и сакам вака да се обидам зошто и неможам да најдам деца плус има психолози во градинките кои би сфатиле во каква ситуација сум.

19. ivi1987

ivi1987 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    4.114
    Допаѓања:
    77.331
    Дефинитивно проблемот е од градинка.Цел викенд супер,никаков проблем,расположена,весела,седнување за мочкање и какање само инаку не,без плачки и чуда и кога сабајлево стануваме за да се спремаме за во градинка,почнува да плаче,седнува на нокшир на две минути и не прави ништо,во кола по цел пат плаче липа,влеговме внатре се утепа од плачење :@ Ги земав резултатите,чисти се,ни бактерија ни бутур.Зборев отворено и со воспитувачката,ми кажува дека никој не ја скарал ама дека многу е тажна и дека цело време бара да оди да мочка а и дека неможе да кака па плачела многу.И ајде како да си го објаснам феноменов.И кажав дека кога е дома нема никаков проблем а кога идеме накај градинка ми е пекол.И реков да види што е работа,од што може да е настаната ситуацијава пошто детето не си го препознавам.Од дете што обожава градинка до дете што има трауми и стрес кога се влага внаре.
    Лошото е што немам на кого да ја оставам да ми ја чува,а до отварање породилно имам уште 20 дена и ќе си пукнам.

20. peytonka

peytonka Нов член

Се зачлени на:
    28 март 2016
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Mamichki dali nekoe od vashite deca odi vo Pcelka 1 i kakvi se uslovite tamu? Dali ima nekoj iskustvo od vas?