Децата и градинките

Discussion in 'Дете' started by coca, Dec 23, 2009.

1. Ano

Ano Форумски идол

Ако е боледување издадено од матичниот на дететето, за нега на дете до три години ДА. Фирмата ти сопира 100% за тие денови, фондот ти исплаќа 70%.

Mami3 and fana like this.
  2. kukla21

kukla21 Мама Staff Member

Ти пишале, да. До 3 год на детето.

3. Leo_29

Leo_29 Популарен член

Дечки, гледам разни ставови погоре.
    Кој вика дека ако едно дете не е на список во тие 15, автоматски е отпишано?!

4. ocicka2014

ocicka2014 Популарен член

Да но фирмата ги исплаќа придонесите?
    Значи мојата теорија пак "држи вода", пак фирмата има трошоци за тебе а нема стабилен работник. А со породилно е 100%се под фонд :)

5. referentka

referentka Moderator Staff Member

Епа ако не е на список ,.тогаш како ќе го однесеш?
    Тие што беа на список ги контактираа, носеа потврди од работа, потпишуваа изјави, носеа доказ за платени сметки..

Coco31, elcezelce and fana like this.
  6. Ano

Ano Форумски идол

Ама еве и јас плаќам редовно. Утре ако однесам потврда нема да ми го примат?

7. referentka

Незнам Ано.
    Јави се, прашај, ништо нема да те чини.
    Јас само го раскажав процесот "на прием" како течеше.

Ano likes this.
  8. ikame

ikame Популарен член

Вака ми кажаа мене во градинка..вие си плаќаѕе редовно детето ви е на список мора да биде ..групите се по 15 деца од тие има стари деца што оделе има и нови деца запишани

TarantulaA likes this.
  9. elcezelce

elcezelce Форумски идол

Нели и мене така ми кажаа дека може нема да ми го примат ако се пополни групата .Ама баш минатата недела ми се јави новата учителка да ми каже дека е прераспределен во нејзината група ,ме информира чисто да си знам за кога ќе тргне во градинка.

referentka likes this.
  10. kukla21

kukla21 Мама Staff Member

Кога си на боледување фирмата ништо не плаќа за тебе.

JuLleE, fana and referentka like this.
  11. referentka

Штом те контактирале, тогаш си сигурна дека детенцето е примено.
    Не сигурно е ако никаков контакт не е осрварен.

elcezelce likes this.
  12. Ano

Ano Форумски идол

Знам се разбираме како е процесот. Само сакам да кажам она што и цело време го кажувам, мора да имаат план и за тие што во моментов не одат, а може да имаат реална потреба во било кој момент.
    Дискусија терам, не се контрам да се разбереме.
    Сите овие прашања требаше да ги отворат надлежните, а не кога ќе закочи да менуваат. Како што направија со бројот на деца во јасли, па сега им текна за пренамена на простор ако има и слични решенија што требаше да ги мислат изминатве 6 месеци, а не вака.

kukla21 and referentka like this.
  13. Leo_29

Leo_29 Популарен член

А кој утврди дека треба да го упишам да го има на список за да стои?! Јас колку сфатив им се даде приоритет на 15 дечиња да почнат, чии родители треба назад на работа. Очекувам кога ќе почнат редовно да ми се јават и да ми кажат да го носам детето. А не скроз да го отпишат, зарем не?!
    Еве моето моментално не оди зашто сум на породилно. Од 15 запишани на список во просек по 5 одат. Па другиве ако не одат би го пуштила моето да оди. И така надвор се дружи со истите деца.

TarantulaA and kukla21 like this.
  14. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Кај нас рекоа дека ниту едно дете во ниту еден случај нема да е отпишано..

SummerGirl, mimiiiii and Leo_29 like this.
  15. fana

fana Форумски идол

Настана веројатно забуна од постот на мими за отпишувањето.
    Вака.
    Од градинките бараа потврди дека родителите мора да почнат што поскоро на работа, каде ФИЗИЧКОТО присуство е задолжително, односно работните задачи не е можно да се извршуваат од дома.
    Имаше родители со мерки кои седеа дома, продолжено породилно, родители кои работеа од дома па не можеа да земат потврда, а и родители кои си дале отказ.
    На многу од набројаниве децата им биле запишани во градинка и истите оделе пред короната и тоа е ок и тие деца ги оставаме на страна. Нив местото им стои и нема шанса да ги отпишат.
    Првично градинките се отворија за децата чии родители донесоа потврди дека работните задачи мора да ги вршат од работното место, што значи нив итно им требало градинка.
    Е сеа носиш потврда, стартуваат градинките со работа и ти НЕ носиш дете.
    Малце е ... мех

happygirl, referentka, Miss91 and 4 others like this.
  16. zuto

zuto Форумски идол

Фанке, мех или не, МТСП и МОН не се синхронизирани во одлуките. Има родители кои имаат деца и во образование и претшколска возраст. Ако мора да се снаоѓаат за едното, зошто да го носат другото во градинка?
    Еве јас со две деца под 10 години немам еден ден мерка користено, ни слободен ден имам земено, ни боледување. Нон стоп сум на работа. Исто и маж ми, тој ги носи со него на работа, а работата му е на терен од сабајле до вечер. Малтретирање е за сите, ама кога немам кај да го згрижам едното, џабе ми се отворени градинките и за другото.

Доказ дека одлукиве се катастрофа е и тоа што родителите ги враќаат на работа пред да почнат децата на училиште.(facepalm) Џабе се расправаме овде, кога работава од корен е утната.

KuklickaSk, azelea, Miss91 and 5 others like this.
  17. delvi

delvi Популарен член

можеби ситуацијата ке ми биде офф топик но ми треба мислење..моја братучедка работеше во приватна фирма но остана бремена, и имаше паталошка бременост па продолжија мерките за Ковид -19 и продолжи да биде дома. Сега детето полни 1 годинка нема место во градинка, а има и 3 деца во школска возраст. Работодавецот и вели дека мора да се врати на работа од 23, и да работи минимум 2 месеци бидејки отсуствувала 2 години од работа и мора да одработи по еден месец за година, а ако дала отказ кривично ке ја гонел, бидјеки таа сака да даде отказ бидејки нема на кој да ги остави децата. Дали имате познавање каде да се обрати за совет.

18. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

По кој основ ќе ја гони кривично? работникот кога сака може да прекине работен однос. Јавете се во Хелсиншки Комитет ќе ви објаснат.

Sofi.ja and Spidy like this.
  19. fana

fana Форумски идол

Зошто? :^)

20. Ano

Ano Форумски идол

Нека поднесе уредно отказ на писмено. И нека порвери во договорот за вработување дали има член кој одредува колку е отказен рок. Ако има нема да може ништо против договорот освен, ако не се договорат поинаку, што за жал колку што читам тој не сака. Може да не се појави три дена и по автоматизам да и следи отказ, ама во овој случај мислам дека има право кривично да ја гони.