Децата и градинките

Дискусија во 'Дете' започната од coca, 23 декември 2009.

1. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.207
    Допаѓања:
    40.584
    Ако е боледување издадено од матичниот на дететето, за нега на дете до три години ДА. Фирмата ти сопира 100% за тие денови, фондот ти исплаќа 70%.

На Mami3 и fana им се допаѓа ова.
  2. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.743
    Ти пишале, да. До 3 год на детето.

3. Leo_29

Leo_29 Популарен член

Се зачлени на:
    22 јуни 2017
    Пораки:
    1.351
    Допаѓања:
    5.025
    Дечки, гледам разни ставови погоре.
    Кој вика дека ако едно дете не е на список во тие 15, автоматски е отпишано?!

4. ocicka2014

ocicka2014 Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2014
    Пораки:
    4.258
    Допаѓања:
    13.765
    Да но фирмата ги исплаќа придонесите?
    Значи мојата теорија пак "држи вода", пак фирмата има трошоци за тебе а нема стабилен работник. А со породилно е 100%се под фонд :)

5. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.805
    Допаѓања:
    323.868
    Епа ако не е на список ,.тогаш како ќе го однесеш?
    Тие што беа на список ги контактираа, носеа потврди од работа, потпишуваа изјави, носеа доказ за платени сметки..

На Coco31, elcezelce и fana им се допаѓа ова.
  6. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.207
    Допаѓања:
    40.584
    Ама еве и јас плаќам редовно. Утре ако однесам потврда нема да ми го примат?

7. referentka

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.805
    Допаѓања:
    323.868
    Незнам Ано.
    Јави се, прашај, ништо нема да те чини.
    Јас само го раскажав процесот "на прием" како течеше.

На Ano му/ѝ се допаѓа ова.
  8. ikame

ikame Популарен член

Се зачлени на:
    6 ноември 2012
    Пораки:
    600
    Допаѓања:
    370
    Вака ми кажаа мене во градинка..вие си плаќаѕе редовно детето ви е на список мора да биде ..групите се по 15 деца од тие има стари деца што оделе има и нови деца запишани

На TarantulaA му/ѝ се допаѓа ова.
  9. elcezelce

elcezelce Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2011
    Пораки:
    3.119
    Допаѓања:
    20.937
    Нели и мене така ми кажаа дека може нема да ми го примат ако се пополни групата .Ама баш минатата недела ми се јави новата учителка да ми каже дека е прераспределен во нејзината група ,ме информира чисто да си знам за кога ќе тргне во градинка.

На referentka му/ѝ се допаѓа ова.
  10. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.743
    Кога си на боледување фирмата ништо не плаќа за тебе.

На JuLleE, fana и referentka им се допаѓа ова.
  11. referentka

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.805
    Допаѓања:
    323.868
    Штом те контактирале, тогаш си сигурна дека детенцето е примено.
    Не сигурно е ако никаков контакт не е осрварен.

На elcezelce му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.207
    Допаѓања:
    40.584
    Знам се разбираме како е процесот. Само сакам да кажам она што и цело време го кажувам, мора да имаат план и за тие што во моментов не одат, а може да имаат реална потреба во било кој момент.
    Дискусија терам, не се контрам да се разбереме.
    Сите овие прашања требаше да ги отворат надлежните, а не кога ќе закочи да менуваат. Како што направија со бројот на деца во јасли, па сега им текна за пренамена на простор ако има и слични решенија што требаше да ги мислат изминатве 6 месеци, а не вака.

На kukla21 и referentka им се допаѓа ова.
  13. Leo_29

Leo_29 Популарен член

Се зачлени на:
    22 јуни 2017
    Пораки:
    1.351
    Допаѓања:
    5.025
    А кој утврди дека треба да го упишам да го има на список за да стои?! Јас колку сфатив им се даде приоритет на 15 дечиња да почнат, чии родители треба назад на работа. Очекувам кога ќе почнат редовно да ми се јават и да ми кажат да го носам детето. А не скроз да го отпишат, зарем не?!
    Еве моето моментално не оди зашто сум на породилно. Од 15 запишани на список во просек по 5 одат. Па другиве ако не одат би го пуштила моето да оди. И така надвор се дружи со истите деца.

На TarantulaA и kukla21 им се допаѓа ова.
  14. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.352
    Допаѓања:
    227.266
    Кај нас рекоа дека ниту едно дете во ниту еден случај нема да е отпишано..

На SummerGirl, mimiiiii и Leo_29 им се допаѓа ова.
  15. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.929
    Допаѓања:
    123.508
    Настана веројатно забуна од постот на мими за отпишувањето.
    Вака.
    Од градинките бараа потврди дека родителите мора да почнат што поскоро на работа, каде ФИЗИЧКОТО присуство е задолжително, односно работните задачи не е можно да се извршуваат од дома.
    Имаше родители со мерки кои седеа дома, продолжено породилно, родители кои работеа од дома па не можеа да земат потврда, а и родители кои си дале отказ.
    На многу од набројаниве децата им биле запишани во градинка и истите оделе пред короната и тоа е ок и тие деца ги оставаме на страна. Нив местото им стои и нема шанса да ги отпишат.
    Првично градинките се отворија за децата чии родители донесоа потврди дека работните задачи мора да ги вршат од работното место, што значи нив итно им требало градинка.
    Е сеа носиш потврда, стартуваат градинките со работа и ти НЕ носиш дете.
    Малце е ... мех

На happygirl, referentka, Miss91 и 4 други им се допаѓа ова.
  16. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.907
    Допаѓања:
    28.677
    Фанке, мех или не, МТСП и МОН не се синхронизирани во одлуките. Има родители кои имаат деца и во образование и претшколска возраст. Ако мора да се снаоѓаат за едното, зошто да го носат другото во градинка?
    Еве јас со две деца под 10 години немам еден ден мерка користено, ни слободен ден имам земено, ни боледување. Нон стоп сум на работа. Исто и маж ми, тој ги носи со него на работа, а работата му е на терен од сабајле до вечер. Малтретирање е за сите, ама кога немам кај да го згрижам едното, џабе ми се отворени градинките и за другото.

Доказ дека одлукиве се катастрофа е и тоа што родителите ги враќаат на работа пред да почнат децата на училиште.(facepalm) Џабе се расправаме овде, кога работава од корен е утната.

На KuklickaSk, azelea, Miss91 и 5 други им се допаѓа ова.
  17. delvi

delvi Популарен член

Се зачлени на:
    24 декември 2009
    Пораки:
    930
    Допаѓања:
    1.354
    можеби ситуацијата ке ми биде офф топик но ми треба мислење..моја братучедка работеше во приватна фирма но остана бремена, и имаше паталошка бременост па продолжија мерките за Ковид -19 и продолжи да биде дома. Сега детето полни 1 годинка нема место во градинка, а има и 3 деца во школска возраст. Работодавецот и вели дека мора да се врати на работа од 23, и да работи минимум 2 месеци бидејки отсуствувала 2 години од работа и мора да одработи по еден месец за година, а ако дала отказ кривично ке ја гонел, бидјеки таа сака да даде отказ бидејки нема на кој да ги остави децата. Дали имате познавање каде да се обрати за совет.

18. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.399
    Допаѓања:
    28.361
    По кој основ ќе ја гони кривично? работникот кога сака може да прекине работен однос. Јавете се во Хелсиншки Комитет ќе ви објаснат.

На Sofi.ja и Spidy им се допаѓа ова.
  19. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.929
    Допаѓања:
    123.508
    Зошто? :^)

20. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.207
    Допаѓања:
    40.584
    Нека поднесе уредно отказ на писмено. И нека порвери во договорот за вработување дали има член кој одредува колку е отказен рок. Ако има нема да може ништо против договорот освен, ако не се договорат поинаку, што за жал колку што читам тој не сака. Може да не се појави три дена и по автоматизам да и следи отказ, ама во овој случај мислам дека има право кривично да ја гони.

На JuLleE, delvi, SummerGirl и 1 друга личност им се допаѓа ова.