Ne si razbrala nesto. Prasuvam zosto vo privatna ne go baraat toj uslov a vo drzavna baraat. Nema logika. Merkite treba da vazat za site gradinki.
Во државните тоа го направија за да ги преполоват групите бидејки има многу деца, а по протокол смее само 15 во големите воспитни групи, а по 6 во јасли. Во приватните толку има и онака без мерки, па и помалку во некои... Кај ќерка ми (во државна се), моментално 5,6 дечиња одат.. незнам колку има пријавени, а кај син ми се 5, од 15 пријавени. Дали од страв не пуштаат...
I takvite od strav sto ne idat drzat mesto za tie sto sakaat da odat ama od vakvi birokratski pricini ne odat
И моето дете оди во истата градинка. Задоволна сум од едната негователка, од друга не баш. За жал нема избор, се надевам дека вашето детенце е добро...
Зошто во државните на список беа по 40 деца а одеа 15 скоро стандард, затоа направија вака, да се види на кој реално му треба место. И се виде, пак однесоа потврди и децата пак си ги држат дома не ги носат. Ама народов наш алчен сака да приграби што е можно повеќе и си однесоа потврди а нема да носат деца додека е ситуацијава ваква. Не е фер, зошто моето дете мораше да оди во нова група со непознати деца, со непознати учителки, од прв ден, а кај него во група не одат ни пола, не 15. Не е фер, ама тоа е. А во приватните нема таков проблем, 15 примаат максимум, се над тоа не примаат. А и реално, во оваа ситуација ако имам опција да го чувам дома не го носам, ќе го чувам, да бидеме сите фер и да отстапиме место на оние на кои навистина им е потребно место зошто има мајки кои мораат и откази да даваат, да калкулираат меѓу деца и работа. Ама ја немаме сите таа свест нажалост, сите гледаме да си го покриеме задничето па за другите не заболе. Ме фрустрира и тоа е тоа.
За ова многу се слагам. Групата 15 деца??? Војна се отвори на кој му е по потребна граринка. И сеа, само 3 деца посетуваат. Останатите 12, кое нс осдмор биле, кое кај баба на гости во друг град... ОК. Учителката на групата пиша дека од понеделник 21.09 почнуваат со програма.Каква и да е, програма е , наменета е за таа возраст. Е сеа, мајките се бунат, да се одложи програмата...зошто??? Зашто тие се плашеле да носат дете во градинка па од кај 1ви Октомври можело да се почне. Е НЕМОЖЕ! Јасно и гласно пишав Н Е М О Ж Е! Не се слагам со предлогот. Па кој сака нека се љути. Замисли, некои и се мислат дали воопшто да носат дете !!! Па ако се мислиш дали да носиш, зошто овие кои доаѓаат така да им минува време без врска, без да учат нови работи? Епа мајко, отстапи место на таа која моли.
Ама има секакви ситуации... Никоја не сака дете да оди сега, посебно не при намален имунитет, ковид, грип кај да е... Сите наоѓаат баба, жена, смени, жонглирање, одмори, боледувања, работа од дома, работа среде ноќ... Ама местото и треба. Што ако нашето го чува жена... И не дај боже се разболува и вика јас од утре не можам. Морам да носам ден два три, недела... Додека да најдам друга опција. Затоа плаќам да ми чува место. И секако програмата си тече... Мојата не ја следи и за тоа ми е ужасно мака. Оделе во ЗОО, на Матка, на Водно... Ама мојата е дома. А јас не сум педагог. Не знам што се треба да учи. Ама мојата одлука е таа. Не можам јас да диктирам програма. Плус у државните си има програма која ја носи советот на општината, ниедна мајка освен ако не е советник нема да ја смени програмата. И учителката не смее поинаку да работи.
Eve jas sakam da odi vo gradinka i pokraj toa sto ima koj da go cuva. I pokraj toa sto e korona bidejki nie veke ednas ja prelezavme i dete isto fala bogu lesno. Ne se plasam tolku veke. Na dete mestoto mu e vo gradinka ne doma. I pri prvata moznost da moze da odi jas ke go pratam, mestoto sekako ni stoi. Korona i od doma sedenje fativme, korona moze i vo peodavnica da fatime, korona moze i pet godini da trae, i sea sto zivotot da zapre zosto na nekoj mu teknalo ajde virus ke pustam vo svetot? Veke se naucivme na novoto normalno. Cel svet normalno fubkcionira samo nie izigravame nesto. Angela neli tebe mnogu ti bese strav da ne se zarazi, nikako ne smeese rasi zdravstveni pricini?
Ама ти држиш место а некоја таму дава отказ, не е фер. Не е фер во оваа ситуација. Во нормална ситуација е избор, не сакам да оди и готово, ама во оваа ситуација, не е фер. Познавам куп мајки кои едноставно сега нема што да прават, нема и крај, а групи пополнети и се креваат раце. Па зар мислиш дека не ми е страв, ми е, нормално, ама на кого да го оставам? Двајцата мораме на работа, нема избор, ако алудираш на тоа дека работам во администрација и можам да седам дома, е не можам, работам веќе 3 месеци и маж го чуваше, а сега веќе нема како. Со страв во коски сабајле го оставив, ама дома сам на 4ипол не можам да го оставам.
Никој на никого не му го зима местото. Не се криви родителите што има пандемија, протокол и што немаше упис на нови деца. Кај нас на список се 30 деца, групата е формирана пред три години. Првично се пријавија 4 деца, останатите се снаоѓаме и плаќаме секој месец за место. Од 23ти се пријавија уште 3 деца, значи вкупно 7 во група ќе бидат, останатите пак ќе се снаоѓаме. До 15 деца ќе примаат по протокол, останатите ако сакаат да ги пуштат децата ќе им бидат распределени во групи и клонови каде што има место. И освен што државата е тиња и не може да обезбеди место за сите на кои им е потребно згрижување, се плука по родителите кои пред короната регулар си ги запишале децата. Епа извинете ама како да ви кажам, родителите не се ич криви. Сега магично на сите им притреба градинка па Цацко е крив зашто има протокол и градинките се мизерни со услови и место. Што сум јас крива што едното на два месеци а другото уште дур бев бремена го запишав во градинка. Немав баба сервис, немав пари за жена, градинка ми беше единствена опција. Како што можев јас и многу како мене од бебиња да си ги запише децата зашто имам потреба, некои си плаќаа жена или имаа баби и дедовци на располагање, плукаа по градинките и не правеа неамајки што сме ги оставале децата во градинка со муабет - леле, греота детето, цело време ти е болно, нели можеш да се снајдеш дома да ти седи, земи плати жена.
Ако не даде друга отказ сега, некоја што не чува место и и се деси бабата или жената да не е во можност, она ќе даде отказ. Тоа е лошото. Не измести болеста. Ќе трае 2 год, да речеме ама најубавото детство им го зема на децава. Само да преживееме па ваљда ќе надоместиме некако за овој период.
Voopsto ne mi ni tekna na administracijata, tuku znam mnogu se plasese a sega go pustas da odi. A za mestoto fer ne fer toa e. Sto da se pravi ne sum ni prva ni posledna. Ete koga ke ja olesnat i taa merka so potvrdite i ke moze dete da odi sto ke mu kazam te otpisav od gradinka za da odi drugo dete mesto tebe? Nema sansi sekoj si gleda za sebe realno. Ti ne bi cuvala mesto?
Има решение, за жал не најдоа. Неспособни се. Некој со живот ќе плати за неспособноста нивна. Уште стојам на ставот дека у јули место 500 полицајци требаше 500 негователка да вработат. Секако училиштата се онлајн и можеа да ги адаптираат училниците. Така сите деца ќе беа згрижени, ама па ќе требаше да работат а БРО беа на колективен одмор.
За оваа година мислам дека не требаше да важи "чувањето место". И целиот проблем е во тоа. Градинкиве се празни, од 15 деца одат 3. Требаше да пуштат изјави,нови договори само за 2020/2021 кој планира да носи и да нема плаќање и чување место. Во интерес на сите. Зошто има мајки кои нема до догодина до септември да носат дете,а тоа место може да се пополни со некој кој нема каде.
Чка, крал за дезинформации си, какви 500 полицајци, стар оглас беше пуштен и имаше и демант. Плус не беа пуштени вработувањата. Во секој пост полицајците, а врска нема. Плус не е темата за тоа. Договори има пуштено, изгледа сако во Ск е проблем со места и вработените.
Што би рекле комуњари, еве и да не е така, немаше друг начин да решат проблем? Имаше, ама неспособни се. Децата се на милост и немилост, а родителите бираат помеѓу магаре да ти ги бапне или змија да те апне. И да помалите места немаат проблем. Оти немаат деца. Кај што има деца има проблем. Ама алал за Шахпаска, многу е мудра.
Ајде бееее,па и на кој кога му одговара програмата да почне ,е стварно веќе се претера со музички желби од луѓево,сега на секој поедничено да видиме што како му одговара,на овие што се на породилно,на овие што се по дома
Азалеа...градинките ги отворија. Две недели се си тече. А што ако мајката место на 1ви Октомври и текне на 20ти декември да го однесе?? Уште ќе ја чекаме? Кога си планираш-тогаш донеси го, не ти се меша никој. Ама па...имај малку обзир дека оние кои СЕ во градинка, мора да работат веќе. П.С...незнам дали мене ме критикувашпа се бранам. П.С.1. Вчера дали чувте или мене ми се причини Царовска рече дека ако епидемиолошката состојба не е во ред, на 1ви Ноември пак се ќе се затвори???
не,не те критикувам тебе,во право си ти,за нив зборам дека не може на секој како му одговара ,си има програма ,план,не е ова пазар па на кој како му одговара