Децата и градинките

Discussion in 'Дете' started by coca, Dec 23, 2009.

1. zhap4e

zhap4e Форумски идол

Не сум ја чула Царовска, но, не ме чуди. Ако ситуацијата се влоши, пак ќе има строги мерки за да се спречи ширење на вирусот. Школи,градинки се првите ко и кафичи и сл. Што се затвори кога почна пандемијата тука.

2. BlackNight

BlackNight Популарен член

Може е офф, ама сепак во корелација со 1 ноември. Читам Филишче изјавува дека од 1.11. ќе се проширува можноста и повисоките одделенија да имаат настава со физичко присуство, најпрво во оние училишта со мал број ученици во клас. При тоа, најавува постепено воведување на учениците во редовната настава. Како и да е, во план е се да функционира нормално, колку што може.

Kitten, fana, zhap4e and 2 others like this.
  3. referentka

referentka Moderator Staff Member

Вчера имала некаде гостување.
    Дали на вин-вин кај Оливера...срварно незнам, само прочитав на нет како вест она погоре што го пишав.
    Од друга страна Филипче пак друго збори...во ноември постапно ќе тргале на училиште ( физичко присуство) и по високите одделенија:o
    Што да мислиме сеа???
    Ќе живееме или не?!

Едит, еве и @BlackNight пишала погоре исто

TarantulaA, mal.ecka and zhap4e like this.
  4. BlackNight

BlackNight Популарен член

Очигледно останува времето да покаже.,

mal.ecka, zhap4e and referentka like this.
  5. redhead

redhead Истакнат член

Тие само што држат место за 2 недели ќе ги отпишат освен ако имаат оправдана причина зашто не одат. Ова е сосем во ред.

Mari-Li and fana like this.
  6. Mari-Li

Mari-Li Популарен член

Луѓе нема шанси пак да затворат, ни перат мозок. До питачки стап ќе дојде планетава, какво затварање. Може поединечни градинки, само групите недела, две. Па гледате дека веќе не прават ни контролни тестови. Живот иде даље

slobodka, mariz, azelea and 1 other person like this.
  7. kukla21

kukla21 Мама Staff Member

ocicka2014, mal.ecka and Feminka22 like this.
  8. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Како никој на никого не зима место?! Кај нас во група пуштија само 5-6 деца, а фул групата, за моето место немаше па го ставија во друга група кај што имаше место. После 6м сабајлево отидовме и кај 6м дома, кај пореметена ситуација, па сега и нови учителки, нови дечиња, се по ново и а во неговата група празно е. Значи има зимање место. Дел од мајките најавија и дека по 1г нема да ги носат децата, додека има корона, до нова година, до март, до било кога и тоа значи дека тоа место е зафатено а некое дете што треба да оди нема да може да оди.
    Па не чував, јасно е нели?! Со оглед на тоа што очигледно е дека сега нема место за детето. Бев наивна и мислев дека ете ќе има и други кои ќе бидат со обзири како мене, а очигледно 2/3 од мајките не биле. Ајде 1/3 да се на одмор, или од 1ви да доаѓаат, што со останатите?

Да не се разбереме погрешно, мене у јасли да ми кажеа да го носам ќе го носев, имав потреба и имам потреба, немам проблем со тоа што детето е во друга група, ама на него знам дека не му е сеедно моментално. Јас да не тргнеше сопруг на работа немаше да го пуштам, ќе го оставев дома со татко му и немаше да зафаќам место за да седи дома.

9. slobodka

slobodka Популарен член

Кај нас во градинка има следна ситуација.... За тие што сакаа да чуваат место се однесува. Сите што нема да пратат дете од 1 ви Октормври , ќе им биде заземено местото , т.е. ќе биде дадено на друго дете кое има неопходна потреба од тргнување во градинка.
    Инаку местото не се одзема туку ќе те распоредат во друга група или друг клон од градинката каде има место.

10. ivi1987

ivi1987 Форумски идол

За тоа е крива градинката и министерството, не родителите.
    Тоа е она што го зборам и пишувам цело време.
    Тие што регулар донеле потврда и се што бараа, нека ги носат децата. Ако гледаат дека не ги носат, ослободуваат место за други. Останатите нека си плаќаат редовно и нека тераат.
    Ама толку знаат да воведат ред и да чешлаат списоци, па родители меѓу себе очи ќе си вадат.

11. An-na

An-na Форумски идол

Оф, што сте ми смешни со тврдењава и амнезијата што ја имате :wasntme: Тебе @Cka главна обврска на форумов ти е да шириш про ВМРО и анти СДСМ пропаганда. Истово што го прашуваш и критикуваш сега, трбаше да го направиш кога се трошеа милионски суми за лудоста наречена Скопје 2014, а ниту една градинка не се изгради. Каде беше тогаш?

На темава.... поголема глупост од чување место нема. И мора некако да се реши тоа, не само сега туку и општо. Не може 4 години да чуваш место, а детето 3 пати во градинка отидено. Со ќерка ми го разгледувавме алманахот од градинка, имаше деца кои она не знаеше кои се :o

Last edited: Sep 18, 2020
    TarantulaA, Kitten, redhead and 6 others like this.
  12. kukla21

kukla21 Мама Staff Member

Знаете зошто си "чуваат" место?! Затоа што е неизвесно што ако после нема место за детето.
    Толку е неорганизирана цела оваа работа, со штури пораки, што сосема е природно да луѓето сакаат да "чуваат" место. Пази да не се наполнат групите ако се ослободат местата на чувачите. Само друг ќе чува.

Lolipop23, ocicka2014, Coco31 and 6 others like this.
  13. Cka

Cka Форумски идол

Апсолутна невистина. Моето оди у приватна градинка заради тоа што сдс не може да отворат нова градинка, заради бирократски работи две години. Нова и опремена. А целта беше да се заборави кој ја изгради. И молим те, немој да релативизирај кога свесна си и сама дека моменталните се неспособни да работат.

А чувањето место е да имаат резерва тие што имаат баба. Оти баба може да се разболи, или мама да тргне на работа, или вујче што чува да отиде Германија. Ако не чува место, кога чуварот на детето ќе го снема, мајката треба отказ да си даде.

14. An-na

An-na Форумски идол

Еве кажи, колку градинки се изградија? Во Аеродром јас знам за една, за други новоизградени градинки во Скопје не сум слушнала. Исправи ме ако грешам :?:

Јас сум свесна дека се неспособни исто како претходниците, додека ти...

Мамичка likes this.
  15. Cka

Cka Форумски идол

Јас не сум тема.

Гуглај ако не гледаш.

Факт, поебаа работа. Децата жртва.

16. referentka

referentka Moderator Staff Member

Гледавте ли прес на Мила?
    Ете се размислува и за дневните престои.
    Значи, ќе се најде решение за ОНИЕ кои немаат друг избор а мора да се вратат на работа.

Kitten, srekice, JuLleE and 2 others like this.
  17. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Факт дека проблемот со градинките се влече со години, никој преку ноќ нема да го реши, ако сме реални. Не може да се реши и за 1-2-3-5 години вака ко што стои. А да не збориме дека партиски толку се замрсени работите по институции и градинки, сите на сите си праат сопки, нема никаква позитивна клима да се реши работава. Јас излез од ова не гледам, освен да ни дојде ЕУ и да не рашамара и ни донесе нивни кадри да не опраат, друго не гледам. А препискиве ко во 3то кај наставничката, ви се смешни, овој напраил ова, оној она, вмро, сдс, тикви со расол.

PUPICA, JuLleE, azelea and 1 other person like this.
  18. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Знам дека претходно зборувавте ама денес толку многу се нафурав со ова со градинкиве ми се рика од егоситични луѓе веќе.
    Кога имаше прв налет немав можност да го пратам детето во градинка зашто и јас и сопругот тогаш имавме решенија дека работиме од дома. Во меѓувреме нели сега сите што се двајца вработени имаат право на згриѓување на деца без разлика како работат. И све е тоа ОК ако учителката не пишеше дека групата е пополнета и веќе има 15 деца тие што не ги носат децата да кажат за да се види дали има место за други. И први срипаа две невработени мајки дека ќе почнат да си ги носат децата од Понеделник.

Добро бре мајку му глупа ли сум или тотално неприлагодена на лажговците и лажовките што живеат тука. Само ние со крстот на чело извисивме а реално ни треба градинката, а некој успеал да лажира податоци за да чува место во градинка.

Аман веќе. Па после нема систем и криви ќе бидат партиите. Не бре сами сме криви за се. Сите плачат дека сакаат функционален систем,а првиот можен момент да го забеат системот одма го користат. Страшни луѓе.

WildMk, KuklickaSk, kukla21 and 8 others like this.
  19. TeddyGrey

TeddyGrey Форумски идол

Ќе немаше стиропори...
    Факт е дека никој ништо до сега не направи за градинките.
    Апсолутно ништо.

Се подизградија(се градат) 2 - 3 во Скопје последниве години.
    Политика тука не треба да има.
    Ама за жал ја има.

И едните и другите можеа, никој ништо уште нема направено.

WildMk, KuklickaSk, Kitten and 7 others like this.
  20. An-na

An-na Форумски идол

Што ќе гуглам. Ја гледам реалната состојба. За Скопје знам една новоизградена во Ново Лисиче, други не знам. Една се реновираше, па лажеа дека нова се прави и една приправија во склоп на училиштето во Горно Лисиче со мизерен капацитет. Тоа не се нови градинки. Градинките во другите градови не ги земам предвид оти не ја отсликуваат реалната состојба. На Скопје ужасно му фалат градинки а и училишта. Скопје во изминативе 20-тина години дупло ако не и тродупло го зголеми бројот на жители, додека бројот на градинки и училишта остана малтене ист. Ова е факт. Ако имаш контрааргумент, те молам сподели. Само не ми праќај да гледам популистички видеа, ниту имам желба, ниту време за истото.
    Сите потфрлија што беа на власт до сега. Ама ние како народ најмногу, оти место да бараме и протестираме за ова, ние се караме меѓу себе и ги браниме неспособните идиоти кои се на власт.
    А се за едно бедно административно столче :doh:

WildMk, Spidy, kikin and 6 others like this.