Ама секаде е така. Никој не отстапи место, ама во моментот кога јас барам да однесам дете во градинка и ми вика нема место пополнет е бројот а идат само 5, како да не те фаќа нервоза? Не е во ред! Туку џабе се објаснувам, очигледно јас сум грешка, требаше да си однесам потврди, да се јавам и да си завршам работа, тоа е тоа.
Јас те сфатив погрешно. Мислев си го отпишала за да отстапиш место. Сега те сфатив. Нели се зголеми бројката на групите, може да се повеќе од 6 мислам. Да не се над 15. Кај нас групата од 40 деца, се распредели на 3. Кога и да се решиме да однесеме потврди таа е групата.
Познавам луѓе што отпишаа деца од градинка, а не се првачиња. Ајде нека не е од март, зашто не го отпиша кога побараа потврди за да формираат групи? Ете, требало од себе да тргнеш и да направиш добро дело за некој друг да си го запише детето во градинка.
А што ви значи тоа чуваш место или отстапи?Скрос легитимно право има секој што плаќа месечна рата да носи или не носи дете.
Затоа што не менуваше ништо тоа, затоа. Буквално исто е дали е или не е на список деца кои оделе бидејќи тоа не е релевантно сега. Релевантно е кој ќе однесе потврди. И уште не ти ја разбирам замеркава.
Кај нас во градинка направени се првични групи. Не знам дали се целосно пополнети, ама пред некој ден не исконтактира од учителката, дали планираме да носиме потврди и дете и кога. Си кажавме дека во моментов потврди не можеме да однесеме (за задолжително присуство), ама дека секој момент ситуацијата може да се смени и да сме приморани да однесеме потврди и дете. За почеток ќе комбинираме и ќе се снаоѓаме. Баш ќе прашам каква е состојбата со групата на мали. За составот на групата не ми менува многу, зошто пред ситуацијава 4 месеци беше само со нив и беше сам со 13 девојчиња ( не дека дете разбира, ама не беше поврзан со никого посебно), ама за учителката не би сакала да се смени зошто сепак се навикна со неа.
Лепотице, еве јас сум од тие шо чуваат место. Не го пуштам баткото додека сестра му не прими мрп за да не и донесе вирус точно пред вакцина. Па средина на октомври двајцата ќе ги пуштам. И сега за нецел месец штомнема да оди да отстапам на друг, а сум го фатила местото, па после да оди во група кај што не му се другарите кои по цел ден ги бара, епа нема.
Настинат е и секако нема да почне неделава, чркаме и резултати од брис. Не знам дали е океј да вакцинирам после настинка, секако ќе појдам во понеделник на матичен па да одлучиме. На боледување сум ради настинкава а ако се вакцинира и ако појдам нрма кој да го чува. Лудница. Башка прва настинка му е, баш кога треба да почне во градинка.
И мојот беше настинат веќе е при крај еве два дена епте малце му тече носот. Ќе чекам до вторник,секако ќе се конслутирам со матичната и пак крвна слика ќе правам. А да земеш боледување од твој матичен доктор на две недели таман ќе помине периодот од вакцината. Во градинка ми кажаа две недели после вакцината може да тргне.
Јас сум со двете дома. Големото не е на список. Малово го упишав. Дали е упишано не знам. Име презиме и датум на раѓање ми побараа. Кога им кажав од март, ми рекоа ехеее. И толку. Тогаш ќе однесам и потврда за физичко присуство на работа. Големово би сакала и порано да оди, ако се створат услови. Јас и утре би ја пуштила. 5 деца одат (од 15), од кои со 3 има контакт пред зграда.
https://www.strumicanet.com/index.php/vesti/10003-уште-две-деца-со-ковид-19-во-струмичката-централна-градинка https://www.facebook.com/140280072674984/posts/3372783782757914/
А колку време може да се 'држи' место во градинка? Еве запишано е детето, плаќаат родителите, ама не го пуштаат. До кога може така да биде?
Ама не постои такво нешто како '' држиш место''! Може да плаќаш редовно и дете до 6 год да не се појави во градинка. Од правен аспект нема теорија некој да ти отпише дете. Не стои нигде во договорот ниту градинката е облигаторен престој.