@ivi1987 da po se izgleda e nekoj otpor ama nesto sigurno pogolemo zatoa sto nemoze od malo karanje dete da go ima golema trauma. Dali go zimas pokasno? Zamoli ja negovatelkata koja ostanuva poveke so niv poubavo da se rasprasa sto se slucilo. Ako ja ostavas na dezurstvo posle 15-16 casot moze nekoja druga i se razvikala ili nesto I ima kazano
@ivi1987 во која градинка оди малата? Дај Боже да го решите проблемот,ако можеш некако издржи уште овие денови и побарај со директорката да разговараш ако треба. @Kaetana ,мило ми е што сте подобро,така ти е во странство душо,и јас имам роднини во Шведска и они исто кажуваат,дека кај нив до 38-39 тт не те погледнуваат,каква крвна слика... Ај нешто околу темата да кажам,ќерка ми многу сака во последно време да оди во градинка,наутро ја остава мм и ми кажува дека едвај чекала да влезе,одела директно кај сестрата и се гушкале,и одма се заигрувала со децата,а и јас кога ја земем дека имаат прозорче од врата и ја гледам внатре има едно девојче колку неа и нон стоп си играат нешто,де се кријат,па си трчкаат заедно,многу се интересни,па негователката ептен ги занимава,ги реди на масичка и столчиња и им кажува приказни,па они заинтересирано ја слушат,па кога им пушта на системот детски песнички,и ми вика мнорам да им правам да им биде интересно,гледам имаат и едно како игротека им купиле,па лулашки од оние пластичните.имат доста нови играчки.Инаку ми кажуваат за мојата дека многу сакала да се гушка со негователките,само плачела ако и ја извади некое детенце цуцлата или и земе играчка со која си игра во моментот,ама тоа е ќе се научи на се.
Секогаш ја зимам во 16,00.Денес затоа ја барав воспитувачката за да разговарам отворено зошто негувателката ништо не ми кажуваше.И ми рече дека ќе направи се што може за да дознае од каде потекнува проблемов зошто она си заминува најрано и никогаш незнае до 16 што се случува.А и она се чуди од каде толкава промена,ми кажува дека е многу осетлива и дека од ништо знае да се расплаче а дека мочкањето е дополнителен проблем.Ќе одам неделава пак,така се договорив па да видам што ќе ми каже ново.Се молам само побрзо да помине зошто премногу сум загрижена,а лошото е што ќерка ми е многу затворена,не раскажува многу и несака да збори за градинката.За убави работи во секое време ама за проблемот никако да се отвори и да каже,да и олесни @azelea во 13-ти Ноември оди,кај Беко.Дај боже да и помине побрзо и да издржи уште малку,бројани денови се,после дома ќе биде,ќе се опорави комплетно ама криво ми е што се беше супер и одеднаш се пресече и што неможам да ја дознаам причината.
Подобри сме конечно ама разговарав со воспитувачката,и кога и кажав дека се жали од негувателката,дека е исплашена многу и дека нема никаков проблем со бактерии и инфекции пошто испитавме ми вети дека ќе направи се што може да го среди проблемот зошто она во градинка била многу тажна и плачлива а капак било мочкањето.И истиот ден веќе имаше подобрување,а секој нареден ден се подобро и веќе го надмина проблемот.Ми се врати детето во нормала и пресреќна сум,се смирив кога ја гледам пак среќна и без опсесијата за нокширчето
Ајде и јас со еден проблем... Негователката ми кажа дека децата ја кубат ја маваат а таа не враќа, само плачи. Единствен виновен сум јас... како помала мн маваше и јас ја карав и ја мавав по рачето... И сега не знам што да правам цело време и викам мавај и ти ама ништо ...
Најпрво не ми е јасно какви се тие негувателки што дозволуваат децата да се скубат и „маваат“ во нивно присуство, па дури и да допуштат некое дете да плаче поради тоа. Второ не можам да разберам зошто сметаш дека решение за тоа е да почне и твоето дете да тепа. Со насилство ништо не се решава, како што впрочем и сама имаш напишано, твојата „воспитна мерка“ не вродила со посакуван плод.
Да не се правиме шашави, знаеме дека немаме во секоја секунда контрола врз малите, а баш секунда е доволно за да биде некое скубено или удрено. Затоа не ми е чудно што такви работи се случуваат во градинка, Потешко оди пак кога се и повеќе деца, пр. играта тече нормално без знаци на опаснот и наеднаш некои дете удара друго, во дел од секунда. Најверојатно следи карање од страна на негователката, и до овде застанува... не верувам дека смејат да ги казант со нешто малите палавковци! Значи сепак домашното воспитание најмногу влијае. Пробај да поразговараш со родителите на тие деца, како ти што го учиш твоето да не мава, некој треба да го учи неговото исто така. Е сега колку ќе го учи, и дали ќе го научи... прашање кое нема одговор!
Точно дека е доволен само миг за децата да се мавнат, скубнат, турнат и сл... не им замерувам на негователките за тоа... напротив благодарна сум што ми укажуваат кој е проблемот во такви ситуации... Вертиго јас не мислам дека насилството е решение... не сакам ќерка ми да тепа - туку да се брани... Да возврати на удар, кубење и слично. Со родителите не би разговарала бидејќи имав веќе разговарано на друга тема со нив и видов дека воопшто не им е гајле за другите туку си гледаат за своето. А и самите велат дури да биди моето тепано - нека тепа. Јас на мојата и велам мама немој ти да маваш прва, ама ако некој те мавне врати му! Ама залудно јас велам
Баш со овој пристап не се согласувам. Зарем така сакате да ги воспитувате децата? До каде ќе не донесе таквото однесување? Ме потсетува на она „Око за око... зар не би го довело цел свет до слепило“? Наместо да се брани, научи ја да се цени а со тоа сама ќе ги избегнува таквите ситуации.
Кога цел свет функционира по принцип око за око, јас дете од две години треба да учам да избегнува такви ситуации?! За подоцна во животот да не знае да се носи со проблеми туку да ги избегнува да не речам да бега од проблемите?! Да, убаво би било кога сите во светов би се сакале како брат и сестра ама реалноста е далеку поинаква... Мислам дека баш тие деца кои се обидуваат да ги избегнат таквите ситуации се најмалтретирани во денешно време. Сакам ќерка ми да се бори за себе и за тоа што го сака. Секако ако биде нападната... А и сепак се деца - кавгите и тепачките се дел од социјализацијата на секое дете... и јас некогаш сум се карала и тепала...
Denes prijatelka malku me zamisli.Raboti vo gradinka ama vo administracija. Jas na cela usta gi falev neguvatelkite ,kako i obicno..i na kraj samo mi rece "nema dobri neguvatelki ima samo dobri glumici". Jas voznemirena pocnav da potprasuvam i naidov na otpor i na odgovor "kazano im e na site pri zemanje i davanje deca da se pridrzuvaat na nekoi klisea..ostanatoto vreme gledaat samo da pomine den". Pola den razmisluvam " sto se slucuva tamu?"
^ Никaкoв хoрoр претпoстaвувaм, сaмo верoјaтнo сaкaлa дa кaже декa нoрмaлнo е вoспитувaчките пред рoдителите мaлку пoвеќе нaсмеaни и рaспoлoжени дa се. Тебе те гледa еднa минутa денескa и не и е тешкo дa е нaсмеaнa и веселa кoгa гo примa или испрaќa твoетo дете. Цел ден тaквa сигурнo не е. Не сме ни ние дoмa. И вo ред е се дoдекa не oди вo другa крaјнoст. Ќе си видиш нa дететo. Акo ги фaли и сaкa вoспитувaчките, aкo му е oк дa oди вo грaдинкa, немa местo зa пaникa. Дaли тие изигрaвaле клoвнoви цел ден или сaмo пред вaс, не е тoлку битнo, сaмo дa се кoректни и културни.
Мене негувателка(не од Ск) во доверба ми рече:до 3 гид дете не е за во градинка ,дур не научи да ти кажува што се му се случува таму.Она е пациент кај мене така да ова на некој начин уз муабет беше кажано.Јас мојата сепак не ја запишав.Се нафати мм да ја чува бар уште пола година
Не знам зошто те чуди тоа, се случува токму тоа што ти кажала: гледаат да помине ден. Сакаат и тие да се соберат, да јадат, да пијат кафе, децата да не им досаѓаат. Што мислиш тие толку и секогаш се расположени за децата. Ние не сме нон стоп за нашето единствено дете, а ќе биде некој за туѓите, без разлика што се платени за тоа. Немам јас толку проблем со тоа. Кај син ми воспитувачките имам приметено дека не им се работи, имам приметено дека само бараат изговор да не го пуштиш во градинка, едно дете помалку, малку полесно е. Кога тешко оди адаптација на некое дете не се обидуваат баш да му помогнат на детето, освен ако не го познаваат. Знае и да им се пушти некое погрдно зборче за некое бебе/дете. Ова лично син ми го има кажано кога во една прилика се изрази со: ѓубре едно. Кога го прашав откаде го слушнал тоа, ми кажал од воспитувачката таа и таа кога му се обратила на едно бебе со: што плачеш ѓубре едно. Ако на нешто им укажеш или ги прашаш како беше и што беше, никогаш не признаваат, се покриват и не сакаат да признаат вина. Ако го земаат некое дете на заб, знаат воопшто да не му посветат внимание во однос на другото кое е пример детето од некој вработен во градинка или слично. Една малечка ја нарекуваа лоша, демек не може да се вклопи, само белји им правила и по казна одвреме навреме ја ставаа да седи во "казнено" креветче додека другите се играа. Градинката треба да е воспитно образовна установа, а нашите воспитувачки се скоро сите од Титово време, се однесуваат како дома да се, горди и со стара школа, а тоа подразбира и глупаво изразување, па понекогаш и однесување. Врв беше кога еднаш отидов во градинка, беше организиран настан за правење на новогодишни честитки, и воспитувачката цела во занес го пушти радио со некоја турбо фолк музика и пред сите нас родителите на децата им викаше: ајдееее играјте. Ама она тога не е свесна. Кога она на такви работи и такви песни учи децата и пред родителите, тогаш што да очекуваш друго? Вероватно да имаат телевизори би гледали и турски серии. Ама, сигурно не ги тепаат и не ги злоставуваат физички, тоа сум сигурна. Барем мислам дека сум. Лично ние имаме контакт со директорката на градинка и знам дека и тие тоа го знаат и од самиот почеток се пофини со нас и со син ми. Сега веќе после одредено време се и поврзаа вистински со него, дури и бившите воспитувачки се уште имаат убав однос со нас и него и тоа е она што ме охрабрува да ја пуштам и малата кај иста воспитувачка, ама таму некаде од две години. Сепак, штом син ми сака да оди во градинка и се радува значи дека е ок. Настрана тоа што не ги исполнуваат моите стандарди нели, јас го пратив ради друштвото, а за друго ќе се снајдеме. Ама никогаш не сум помислила дека тие таму се посветени максимално на секое дете... гледат основни работи да завршат па и со тоа сум сосема задоволна.
И јас го мислам истото. Дете на 3 години веќе знае да каже што е и како е, имунитетот е појак, самата градинка ја восприема поинаку и посвесно... Веројатно и нема пелени, подруго е.. Не дека деца што тргнале порано нешто им фали, ама да можев, и те како би одбрала да не оди.
Ako nemas druga opcija i pred godinka ke go ostavis vo jasli.. Nemaat site babi doma. Nemaat site 16 000 da platat za zena doma da im go gleda. Neznam da ste cule za nekoj nov Zakon..idali e viopsto vistina.. Centarot za soc raboti ke dobiel ingerencii.Dete mora da ti gleda lice koe e prijaveno kako dadilka.Ni baba nema da smee da ti go gleda osven ako ste na ista adresa.Ako ste na razlicna,ke mora da se prijavi i da i davas plata i peidonesi a so toa ja gubi penzijata. CsR ke imal pravo vo sekoe vreme da proveruva na sekoja rodilka koj i go cuva deteto koga taa trga na rabota Ako e ova vistina,otidovme od raka. Ste cule za ova??
^ Какви се идиотски закони се донесоа, не би ме чудело ова да е вистина. Не дека нема да може баба ти чува дете, ќе смени адреса и готово, само малтретирање ќе биде. Абре живи глупости! Место да посветат внимание на вистинските проблеми околу чувањето и одгледувањето на децата, они со што се занимаваат (смајлиштосипукаволевоколено) А градинкиве што се полни и децава што се туткаат како сардини, не е битно. Битно они за бабите се фатија
Детето мое оди во државна градинка од септември оваа година, но јас не сум воопршто задоволна од активностите кои и скоро да ги нема, односто на учителките е очај и мојот впечаток е дека не се работи воопшто со децата туку колку да се протурка денот ги држат. Дали вие гледате некакви активности пр. песнички, цртежи и слично во вашите градинки? Моето кога го земаме само лошо има да кажат учителките, се тепаше, не јадење итн. не сум потреситис мајка ама си го знам детето сигурно не праи само пакости до толку да не направи нешто Ок па да го пофалат. детето е интелегенто и дружељубиво. Имаме 5-6- деца во маало и секое поладне си игра го гледам како се понаша најнормално. Јадењето им е многу лошо, наутро бел леб мачкан, ручек во главно зелка, леќа и телешко. На спиење не го оставме дека е прљаво на подот и не се знае кој душек каде, од која страна итн. Почнав активно да размислувам за приватна градинка. Во опција ми е Монтесори и Веселата дружина. Секој коментар би ми дошол супер дека стварно не знаеме со сопругот што да правиме?
Не знам во која општина живеете, но ова што го читам е сосем различно од моето искуство со градинката на ќерка ми. Таа обожава да оди во градинка, сабајле ги гушка воспитувачките од нејзината група плус ги поздравува со добро утро ...(по име).. воспитувачките од другите групи додека се движи низ ходник. Менито им е прекрасно, и транспарентно истакнато на веб страната на градинката. Промовираат здрав начин на исхрана па децата добиваат за ужина сезонско овошје или овошен јогурт (домашен). Од активности сум исто така задоволна, спремаат приредби, имаат физичко, англиски, музичко...секоја недела цртежите им ги истакнуваат на влезот од градинката потпишани со име и презиме. Многу често имаат надворешен гостин, кошаркар, ракометар, полицаец, пилот, уметник, готвач... некни на пример имале претставник од фолклорно друштво кој ги облекувал во народни носии. Дополнително, мислам еднаш месечно имаат систематски преглед и предавање од докторка (која исто така ја викаат по име ) Им ги прегледуваа стапалата, рбетот, ги учеа како се мијат заби, како се одржуваат лична хигиена... Јас не можам да се пожалам.