Децата и градинките

Дискусија во 'Дете' започната од coca, 23 декември 2009.

1. Lisicko

Lisicko Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2020
    Пораки:
    490
    Допаѓања:
    1.099
    Во Срничка

На Sofi.ja му/ѝ се допаѓа ова.
  2. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.317
    Допаѓања:
    28.101
    Малото после 4 дена у градинка се разболе и еве дома сме. И вака ако иде 1 недела, 2 не иде, џабе одење. Ем дома ќе седиме, ем ќе со ги давам парите. А и налет да го мислам дали секое кивање е корона.
    Плус во Колорес кадешто е запишан си додале член у договорот дека во случај на затварање на градинки се плаќа фул сума.
    Сеа праиме комбинации со работа од дома и менуавње на чување ја, татко му и баба му, бар да ја истераме зимава. Или ако успееме да најдеме некоја девојка за 4 часа работно време.

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  3. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.991
    Допаѓања:
    59.667
    Nas ni baraat,eve kaza I clenkata deka toreliraat do odreden mesec.

4. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.284
    Допаѓања:
    35.398
    Ако сега само што сте почнале со градинка, а детето е мало очекувано е често разболување. Колку е ова добро во оваа ситуација не знам. Инаку секое привикнување во градинка обично оди со појди, па дома седи.

На mal.ecka и KuklickaSk им се допаѓа ова.
  5. drugarka

drugarka Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2011
    Пораки:
    1.438
    Допаѓања:
    4.995
    Втора недела, не се смирува мојов, ма ни за 2 минути... Вришти од петни жили, ми се јавија денес да го земам. 45 минути. Има ли надеж ова......

6. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.401
    Допаѓања:
    260.088
    Нормално е, исти бевме. Тргни 3 дена, болен цела недела. Околку една година трае тоа, ќе ги поминете сите вируси па и бактерии. После тоа создаваат имунитет и ретко се разболуваат. Барем кај син ми беше така.
    Најмачен период е.

На mal.ecka, Kitten, azelea и 3 други им се допаѓа ова.
  7. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.250
    Допаѓања:
    24.703
    Мислам и мојов таков ќе биди, еве сега кога го оставаме кај мајка ми плачи по нас, не па во градинка, а кај да е ќе мора и ние да го носиме. Една година цела од лани септември го носиме кај мајка ми на чување, никогаш не плачел, сена на 21 месец почна.....

8. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.317
    Допаѓања:
    28.101
    Само уште да немаше корона па да се тешев дека гради имунитет.

На mal.ecka и JuLleE им се допаѓа ова.
  9. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.401
    Допаѓања:
    260.088
    Да, тоа па плус ја отежнува ситуацијата.
    Не сме во нормални услови за жал.

10. MariRi

MariRi Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    16
    Допаѓања:
    18
    Potpisavte nov dogovor vo Colores? Sto im znaci toa "vo slucaj na zatvaranje na gradinkite se plaka full cena"? Idele ne idele, non stop da se plaka?

11. Mini90

Mini90 Популарен член

Се зачлени на:
    2 септември 2014
    Пораки:
    570
    Допаѓања:
    2.200
    За колку време се адаптираат бебињата во градинка?
    Ние почнавме завчера, по пола саат два дена, денес саат. Кога ја оставам, само што ќе ја види негователката почнува да плаче и не се смирува... вчера дури им повратила од плачење.. :(
    Како ли ќе се адаптираме за целодневен престој? :worried::worried:

12. Lisicko

Lisicko Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2020
    Пораки:
    490
    Допаѓања:
    1.099
    И ние сме иста приказна, денес четврти ден, дете се корне од плачење, рика само што ќе му измерат температура и мислам дека не престанува додека го земам, зошто го слушам до надвор. Срце ми се кине. Не знам ни дали се трудат да го анимираат или го оставаат во креветче да си плаче. Немаме напредок.

Последна измена: 24 септември 2020
    На Mini90 и mal.ecka им се допаѓа ова.
  13. Mini90

Mini90 Популарен член

Се зачлени на:
    2 септември 2014
    Пораки:
    570
    Допаѓања:
    2.200
    Не знам ни како стига една негователка да ги анимира сите деца за да не плачат...
    Многу ми е жал, и за мојава, и за сите малечки што ги слушам секое сабајле како вриштат.

На mal.ecka и Lisicko им се допаѓа ова.
  14. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.882
    Допаѓања:
    77.380
    Така и треба. Прочитав ке прашуваат зашто ги нема, дека ке примаат нови да се дополни групата 15 и како доаѓаат другите така во нова група ке се.

На forumce и fana им се допаѓа ова.
  15. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Мислиш градинкиве имаат бесконечен простор, па само нови групи ќе се прават.

16. Igle

Igle Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2011
    Пораки:
    1.728
    Допаѓања:
    18.443
    Моето синче има три години. Сплет на околности, мораме апсолутно да го носиме во графинка.
    Во групата одат 4-5 дечиња, не повеќе, учителката е супер. Првата недела одеше со радост, не верував дека е толку лесно. Овој понеделник го оставив на спиење, не преспива ни дома, се договоривме да лежи и гледа цртани, не сакал, ги будел другите деца....помина некако, го земавме. Во вторникот кога дошло време за спиење почнал да плаче, се јавија отидов да го земам....средата со малку нагодување отиде во градинка само до 12, утрово се расплака кога го оставав, но мм го земал среќен, денес цела вечер плаче за утре да не го носам, ме моли да не го носам, вели мамичке немој пак те молам во градинка :( ќе пукнам... мора да оди, немам алтернатива.... ќе престане ли ова??? Ќе седи ли некогаш цел ден без проблем...

17. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.882
    Допаѓања:
    77.380
    Абе ке си биде како порано за новите места... По 6,7м па и година уназад запишуваат и чекаат места..
    Но за дечињата кои веќе се запишани и оделе веќе, ке се наоѓа решение ако мора да одат. Кај синчето 23 вкупно се мислам, 15 е групата, значи 8 не одат. Ако од тие 8 ке мора да се врати некое (она што потпишуваа по прекин на мерки и враќање на работа дека ке имаат потреба од градинка), ке се снајдат и ке прават нова група со мешани деца.. Најголем проблем ке биде за оние кои не се ни запишани, а ке мора да одат...

На fana му/ѝ се допаѓа ова.
  18. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.882
    Допаѓања:
    77.380
    Ке седи.. Може ке му треба повеќе време ама ке се навикне. Ќерка ми минатата година во Септември почна, до Дек плачеше... После престана но пак знаеше да плаче се до Март. Март онака, се навикна колку толку и пауза 6м нели ради коронава. Сега кога тргнавме очекував да биде плачки, тоа чао пољубац гајле нема, 2 нед веќе оди и супер била. А да не зборам каква беше кога се адаптираше... Еднаш кога отидов да ја земам, спиеше во кревет во ходник, па сега ти види :?: Ми вртеле демек (а немав пропуштен), ја кренала градинката во вис сите ги разбудила и ја заспале во ходник после 1ч плачење (facepalm) Срце ми се распара кога ја видов во ходник дека спие. А сега виде дека е убаво, дека нема ништо страшно, дури едвај чека да оди:lol: Колкаво е твоето детенце?

На Lolipop23, mal.ecka, Coco31 и 2 други им се допаѓа ова.
  19. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.163
    Допаѓања:
    40.525
    Мојот до последно до 10ти Март збаеше да каже дека не сака да оди, а секогаш радосен излегуваше. Внук ми исто 5 години ќе полни до Март секое утро со плачење го носеа и ссекој ден среќен излегуваше. Некогаш и манипулираат. Продолжи уште некое време па ќе видиш како е, ама ќе се навикне.

На mal.ecka, Igle, Coco31 и 2 други им се допаѓа ова.
  20. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.882
    Допаѓања:
    77.380
    Јас па прашувам колку има, а тоа во првата реченица има пишано (facepalm) Ке се адаптира, кога ке сфати особено дека е убаво, дружба, дечиња, играње, нема ни да сака дома :D Нема детенце кое не се адаптирало, мака е што може да трае подолго време.. Но бар со тек на време се смируваат колку толку. Баш како што викаш и знаат да манипулираат. И мене ми се случуваше, ја носам плаче, ја зимам среќна. Ја носам јас плаче вика, ја носи друг, нема гајле :D

На FreeMind, mal.ecka, Igle и 3 други им се допаѓа ова.