Zdravo majki. Imam prateno mail za upis na malata vo jasli vo gradinka "13ti noemvri", za da pocne od 1vi dekemvri, no sega gledam na web stranata imaat staveno nekoi dopolnitelni dokumenti sto treba da se podnesat (potvrda od maticen lekar, vakcinalen status, pismeno baranje...) . Dali znaete dali tie dokumenti se nosat otkako kje izvadat listi i dokolku e primeno deteto ili treba da gi odnesam uste sega. Na web stranata ne e naglaseno, a vo gradinka nikakako ne mozam da gi dobijam.
Има ли мајки со бебе/дете што оди/одело во градинка во Аеродром , клон ЧЕКОРЧЕ или клон ЛАЛЕ во јасли, да пише некој збор како е задоволна... @Ano мислам те прочитав во клон лале ? Денес ни рекоа дека во лале има слободни места, па чекаме дали ќе ни го примат. 12м е
Ми се јавија од градинка дека должам пари. Не ми е јасно како е тоа можно. Поднесов документи на лани пролет за следната пролет, скоро цела година однапред. Ми рекоа дека првично е на список, 1 месец пред тргање да однесам вакцинален картон. Колку што се сеќавам не сум потпишала договор или нешто слично, можно е некоја потврда да ми дале дека е запишана кога бев да си ги земам документите лани во мај. Месец дена пред датата кога требаше да почне (1ви март оваа година), се јавив на телефон дека нема да иде, да не држиме џабе место. Ми рекоа добро. Ако сакам да почне од септември, ќе треба од почеток да аплицирам. Фати корона, и не сум ни аплицирала пошо маж ми работи од дома, немаше да ја примат. По телефон ми викаат должам, наводно не била отпишана од групата 18-24 месеца, а детево ќе имаше 14ипол месеца кога требаше да почне, значи не ни требало да е во таа група. На крај рекоа лично да одам, ама деновиве не можев, се надевам ќе можам во понеделник сабајле. Некое искуство на темава? Колку што знам, немам договор за да имало потреба да го раскинам, ниту ми рекоа по телефон дека треба да одам лично да ја отпишам. Сметка не ми стасала за плаќање, ниту ми се јавиле кога требаше да почне да прашаат зашто не сум ја однела (тоа требаше да биде пред коронава). Сериозно сега треба да платам за 6 месеци градинка кога уредно и навреме сум известила дека нема да иде?
Да мојот е запишан во Лале. Во јасли тргна на 18 месеци и релативно брзо се навикна, ама одеше само два месеци во таа група. Таму воспитувачката мене ми се допадна, таа е и медицинско лице и има и уште една негувателка малку изгубена ама со децава беше одлична. Третата ја сменија откако заврши мали во таа група ја префрлија со мојов во таа група од 2-3 години, така да третата не знам која е сега, ама внука моја продолжи и золва ми немаше некоја замерка. Занималната е мала ама пристојно. Незнам што друго те интересира. Пиши слободно ако можам да ти помогнам.
Значи си поднела документи за запишување? Од Март била официјално примена за тргање, но не тргнала нели ради коронава, но местото сепак си го чува? Ако си сакала скроз да ја опишеш си требала да одиш и тие документи да си ги земеш што ги имаш однесено, па и скроз да ја отпишат. Вака си чуваш место и секако дека ке плаќаш, па ке може да тргне без да чека пак да ја примат... Или не сте се разбрале убаво, најубаво да одиш да се разбереш во градинката.
Официјално беше на список, ама примена не бесе зошто не однесов дополнителни документи 1 месец пред да тргне. Тоа беше во февруари, не беше поврзано со короната, немаше да тргне зошто уште не беше вакцинирана со Мрп. За местото се јавив во февруари и напоменав дека нејкам да го држам зошто не ми треба, само ми рекоа добро, не ми рекоа дека треба да отидам до таму. И мене ми личи на недоразбирање, ама да прашам дали е можно без договор без воопшто да дадам вакцинален картон и без да почне може да ми ја сметаат за упишана и да ми наплатат? Да сум мислела да чувам место секако ќе си плаќав, ама не сум добила никаква уплатница. Јас и сега не аплицирав зошто мислев дека нема да ја примат зошто маж ми работи од дома и нема да има потврда од двајца родители.
Кога ќе се упише, уште првиот ден ти даваат една уплатница со првични трошоци и таа емалце поголема од следните. Првиот ден кога ќе тргне тогаш и се потпишува и ти даваат се.
Обично кога ги запишуваме чекаме за место и до чекањето не плаќаме, ама чим се отвори слободно место и веќе е ставена за да може да оди, почнува да се наплатува за местото(без разлика кога комплетираш документи и кога ке почне, она држи место) ... Но разговарај секако, оди поубаво лично, не по телефон.. Ако те сфатат, дека и ти не си разбрала мислам дека не би ти ги наплатиле...
Кога ми кажаа дека е ставена на список лани во мај, уплатница не добив. После тоа бидејки имавме комуникација само еднаш на телефон, немало ни кога да ми дадат уплатница. А не ми стасало ни дома или на маил. Не сакам да се расправам зошто сепак понатаму сакам да ја пратам во таа градинка. Не сфаќам само како може да должам за 6 месеца кога сум и кажала дека нема да оди.
Само едно имам да кажам, 1 недела во градинка и јас имам друго дете. Среќно, исполнето, со ред и дисциплина, за 1 недела има научено еден куп работи, има стекнато многу повеќе самодоверба од што било кога имал, јаде се што ќе му се стави пред него и спие по 11 саати без да мрдне во својот кревет, сам се успива, сам легнува... Не верував дека ќе имаме ваков камбек. Сеуште се 2-3-4-6 дечиња максимум, па сеуште немаме носиња растечени, мада верувам дека не им дозволуваат многу физички контакти, има простор, можат да контролираат... Дајбоже вака позитивни да ми се искуствата и понатаму. Штета што требаше ваква катастрофа да не снајде за да се радуваме на услови во градинка и искуства какви што реално и треба да имаме. Само да ви дадам совет, почнувајте со билдање имунитет. Он е кукурек, ама јас еве ме свирам во носот пошто ништо не пијам, а он веќе почна со имунобустер, витаминска терапија и омега, да чукнам у дрво супер е. Да не спамирам ако го интересира некој нека ми пише ќе му одговорам што пиеме.
Мојата беше пријавена од кога беше бебе од 2,3м, па не сме плаќале. Сега изразивме желба да оди и потпишавме договор па ни дадоа прва уплатница. Не треба да плаќаш со сигурност, распрашај се.
Дали сите што ви се децата 2019 година родени, одат во јасли? Или има и во прва мала група? И до кога децата се во јасли? @BabyT* вие во која група ќе почните? Знам дека е Јануари родена?
Мојот е 2018 ама на крај на годината,во понеделник ќе одам да однесам дукументи и ќе ми кажат во која група. @fana Брисеви во нашата бараат?
Мене ми кажаа сега дека биле по година, цела 2018 во една група, цела 2019 во друга. Ама пак се јасли
Мене искрено по не ми се допаѓа вака, ама кој ме праша мене По ми се допаѓа да се 2,3м разлика, по ќе си играат.
Кај нас се две, од 8 до 18 и од 18 до 24. Не знам после дали им се менуваат негователките, дали едно по едно префрлаат...
Така е подобро, еве мојата е 18 месеци и не ми ја примаат, во јасли немало место, а кога прашав за да оди со малата група, ми рекоа тек по нова година можело. Или евентуално ако се откажело некое дете од јасли, тогаш ќе ја примеле и нејзе. Работата е што во јасли примаат максимум 12 а во другите 15 деца.
И кај нас е само 2017. Само јануари мислам имаат право на избор со која група сакаат, како што е и со училиштата.