Децата и градинките

Дискусија во 'Дете' започната од coca, 23 декември 2009.

1. Lady..M

Lady..M Истакнат член

Се зачлени на:
    21 ноември 2014
    Пораки:
    317
    Допаѓања:
    715
    Жени која има проблем со поголемо дете, моето е скоро 5 год, и несака да спие, плачеше сабајлево да го земам од градинка пред спиење, го терале на сила, му викале, незнам ни шо кажува.
    Лани немав таков проблем иако на сила заспиваше знам, ама сега му е на замена нова негователка, додека се врати старата, па вчера му беше прв ден општо и вградинка и со неа. Дали е до тоа или не, незнам. Ама знам ме молеше со плачење да го земам да не спие таму. Како се справувате вие шо имате таква ситуација?

2. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.284
    Допаѓања:
    35.398
    И мојот сака исто да не спие таму. Односно он не спие ич па не сака да останува за спиење. Ама мислам дека ќе се навикне. Рачунак имал голема пауза и сега е се како ново. Со протоколи, ете со нов човек кај вас и се си влијае. Нема чаре.

На Spidy му/ѝ се допаѓа ова.
  3. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.218
    Допаѓања:
    111.436
    Мојот не спие, ама немаат проблем со тоа. Па на 5г ретко и кој спие. Збори си со воспитачка и негователка, спиењето не е задолжително, е мирен треба да седи за да спијат другите деца, тие што сакаат.
    Кој ти кажа дека имале 1 кекс и млеко? Праша во градинка? Не верувајте на кој што рекол, може некое дете не јаде тоа што имале тој ден па му дале кекс и млеко, не значи дека тоа имале. Не викам дека е менито топ или дека не го мењаат, ама не им е лошо менито воопшто. Моево што кажува што јаделе тоа е и на менито.

Секогаш за се разговарајте со негователки и воспитачки!

На Spidy му/ѝ се допаѓа ова.
  4. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.317
    Допаѓања:
    28.101
    Не го потпишав, го отпишав детето, работам од дома и го чувам. Точка 11 од договорот е тоа, видете ја и прашајте.

5. Bella*

Bella* Популарен член

Се зачлени на:
    16 април 2018
    Пораки:
    2.344
    Допаѓања:
    14.626
    Мајки што сте првпат запишани во градинка на скоро 2 годинки,кажете како поминавте овие два дена?
    Кај нас два дена само по пола саат денес,вчера 40мин,кај другите исто е?

Нема плачки кај нас,само денес малку кенкање ама далеку од драми...
    Дај боже така и да остане ама ќе видиме :)

6. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.371
    Допаѓања:
    119.527
    Година и 9 м кога почна лани. Првиот ден пола саат вториот и третиот околу еден час. Четврт, петти и шести до преспивање, од седми со преспивање бидејќи морав да почнам на работа.

На azelea и Bella* им се допаѓа ова.
  7. Bella*

Bella* Популарен член

Се зачлени на:
    16 април 2018
    Пораки:
    2.344
    Допаѓања:
    14.626
    Значи околу 1 недела привикнување
    Супер сте поминале

На fana му/ѝ се допаѓа ова.
  8. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.371
    Допаѓања:
    119.527
    Да да. Со ќеф одеше и сеуште е така. Се надевам дека така и ќе остани.
    Е сега дури и супер да е детето, некои од негователките, кога ќе видат дека си на располагање да го земиш кога и да ти ѕврцнат, адаптацијата ја тегнат два месеци |(
    Знам таков пример. Бабата на детето одеше да го зема после ручек. По некое време детето само прашало дома дали може да спијам и јас на креветчињата во градинка? А воспитачките им се јавувале елате земете го као плаче |(
    Така да ако осеќаш дека детето е спремно да спие остави го да спие. Кажи на работа сме со сопругот, нема кој да дојде пред 16.

На mal.ecka, azelea и Bella* им се допаѓа ова.
  9. Ivaa89

Ivaa89 Истакнат член

Се зачлени на:
    14 април 2019
    Пораки:
    19
    Допаѓања:
    6
    Ај ве полам помош, кажете искуства како вашите малечки го поминаа периодот на адаптација, мојата таму не плаче но кога си дојдеме дома плачење до бескрај, не сака кај никој, не сака да јаде, не сака да спие едноставно како сосема друго дете, нормално ли е и колку време ќе трае ова лудило инаку е 15 месеци.

10. drugarka

drugarka Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2011
    Пораки:
    1.438
    Допаѓања:
    4.995
    Мојот е 15м, три недели плаче константно таму, до 4 саати сме стигнале, кутриот јаде и плаче,дома ко ништо да не било, пак си е весело дете, јаде, спие, си игра, се смее...
    Мене срце ми се кине што плаче таму нон стоп, не го форсирам за адаптација, ама многу е тешко. Сите дечиња се различни.

11. Mama993

Mama993 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 февруари 2019
    Пораки:
    281
    Допаѓања:
    558

Да прашав ми кажаа тоа имало на список за јасли.
    Го добив списокот и не е баш нешто да се воодушевам,повеќе е разочарувачки ама за тие пари тоа е сите државни градинки горе долу се исти.
    Изгледа само моево дете сака да оди во градинка или така ми се чини?
    Два дена имавме адаптација,кога паркирам она од прозор го гледа влезот на градинката и вика јее гаганка.
    Воспитувачките велат одма се приклучува кај што има гужва,заедно со други дечиња.
    Дома беше цело време сама. Немаме многу мали деца во маалово.
    Дај Боже вака да остане.

12. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.040
    Групите овде се од една до три години. Направени се такви да поголемите деца нон стоп стимулираат говор, моторика, пиење од чаша, јадење од прибор, облекување сам.
    И добро им оди :)

На paleska3, mal.ecka и BabyT* им се допаѓа ова.
  13. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.307
    Допаѓања:
    226.947
    Има дечиња што и на годинка не се проодени, што значи овие од три год ги прескакаат? :|

На Sofi.ja му/ѝ се допаѓа ова.
  14. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.040
    Уште побрзо ќе проодат гледајќи ги другите. А овие ќе ги газат на рачиња за да ги убрзаат :)
    Сепак има воспитувачки внатре две на шест деца да регулираат и ги стимулираат и големите.

На mal.ecka, srekice, tambelina и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.307
    Допаѓања:
    226.947
    Добро, 2 на 6.
    Кај нас се 2 на 33 , рачунај дека не се заедно цело време. Едната доаѓа од 10 а другата си оди во 14 ...
    Затоа на хорор ми заличе ..

На Sofi.ja, mal.ecka, FreeMind и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.040
    И мене :rofl:

На mal.ecka, Spidy и LiliBoz им се допаѓа ова.
  17. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.218
    Допаѓања:
    111.436
    На списокот беше 1 кекс и млеко? Кај нас списокот е истакнат во влез и се држат до тоа строго. Има за ужинка чокобисквит и кроасан, ама тоа е, не може да се искорени. Али муабетот за тие пари не лежи, едно дете во градинка не кошта само 1500. Во јасли имаат најчесто каши, житни каши ги викаат а тоа е гриз со млеко и какао (чоколино). Менито не се разликува многу по градинки од тоа што сум видела. Јас сум задоволна од менито ако се изземат чоко бисквитите и кроасаните.

18. Mama993

Mama993 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 февруари 2019
    Пораки:
    281
    Допаѓања:
    558
    @AngelOfArh На список пишува бисквити со млеко.
    Во однос на парите до некаде сте во право,кога ќе се соберат од 9-10 деца по 1500 сепак не е баш мал износот. Можеле малку повеќе да се потрудат во однос на исхраната.
    И имам уште една замерка во однос на просторот.
    Колку што можев да видам од врата во иста просторија им се креветите, масичка,столици и играчки. Тоа е уствари како една соба. Се е тука на куп.
    Се сеќавам јас кога одев во градинка креветите беа одвоени во посебна соба,имаше просторија за спиење и посебна просторија за играње.
    Некогаш може нема на сите истовремено да им се спие,па барем детето кое не спие да може да игра одвоено и да не ги буди оние кои спијат.

19. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.307
    Допаѓања:
    226.947
    И кај мојов има еднаш неделно чоко бисквит, ама па зошто да не... и тоа е за деца. Нека јаде све.
    Јас сум задоволна што редовно и месено имаат за ужинка и тоа не некоја глупост сплескана, туку сирењаче, благ кроасан ама месен, не купен од маркет, погачка со мармалад...

На referentka, mariz, Coco31 и 4 други им се допаѓа ова.
  20. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.163
    Допаѓања:
    40.525
    Каде ова одделна просторија за спиење имало? Јас пред повеќе од 30 години кога одев во градинка исто беше. Тука кај што игравме се спуштаа креветчиња и се спиеше.

Инаку исхраната во нашата градинка е солидна. Не гледам ништо толку страшно во млеко со бисквити. Не дека не може да се подобри, ама солидно е. Кај нас во градинка што беше на список тоа се даваше. Мене повеќе ми пречеше цедевита и сл, пре би секој ден да им даваат чај или компот, ама тоа е.

На azelea му/ѝ се допаѓа ова.