Od vecerva sinko e so zatnato nose. Verojatno od utre mislam deka i so rastecen ke bide. Kako e so protokolive za otsustvo? Ako utre go pratam iako nema temperatura mislam deka nema da mi go primat zaradi noseto,sto e vo red. Ona sto sakam da prasam e dali imate informacija dali ke mora test za korona koga bi mu pominala nastinkata,za da mi go primat nazad?
За затнат нос да не го пуштиш? Ако нема тт зошто да не го пуштиш? Еве моево е затнато, ама оди. Не е заразен нема бактерија, едноставно е затнат од што се надвор и на топло и на ладно, отворено им е цел ден, кога го зимам е премрзнат, нормално е. Таман работа за секое кивање тест за корона да се праи.
Za rastecen nos mislam deka ke mi go vratat vo tekot na denot. Moze ne sabajle na priem, ama ako mu tece i kiva, zaradi da gi zastitat drugite ke mi go vratat. Neznam... si mislev uste koga go prakav za vakva situacija, ama ne smisliv nisto......
Матео е алергичен на многу работи, јас ако не го пуштам на секое кивање и мрсул кај ми е крајот. Башка на секоја промена сега топло ладно ќе им течат носовите, зар ќе ги чуваме дома. Ако имаш опција за чување чувај го, ако не нос растечен без тт, весело дете, бистар секрет, не е болест.
Трета недела како што оди во градинка и нејќе да чуе за јадење. Негувателката денес многу нервозно збореше со мене,демек незнам што да кажам голем проблем е. Пробале и на сила да му даваат ама нормално кој јаде со сила. Ќе пројаде или може има некој страв?
Ќе пројаде Пробајте дома да го седнеш на шанк или на маса или во кујна, стави му лигавче и давај му со голема лажица. По некој ден нека му дава друг некој, не ти. Така ги ранат таму. Набрзинка. Затоа таа е изнервирана "и го троши времето" и нервите веројатно. Предлогов малку налудничав изгледа, не мораш да го примениш. Пробај да му ја смениш рутината, да му дава некој друг. Кога ќе се прилагоди, врати се на нормалното јадење дома.
Искрено не би да те плашам. не сакам да ме слушаш мене нити намерата ми е да те вознемирам. Мојот син никогаш не пројаде во градинка а одеше 4 месеци и бап поради таа причина и го отпишав. Имаше 2.5 кога тргна. Сега е 3.5 и мислам дека сега да одеше во градинка ќе јадеше, едноставно поголем е разбира. Совет немам бидејќи не знам и што. Мене учителкитњ во целата мака воопшто не сакаа да ми помогнат нити соработуваа со мене а разговарав со нив бап специјално за проблемот, сфатив дека само ме тапшале по рамо као не е до нас ај ќе биде дрн дрн. Му дадоа на сила исто и одтогаш уште повеќе даваше отпор. А да напоменам првата недела јадел само сув леб по малку, така да учителките малку поупорни и посоработливи да беа 90% детето таму ќе пројадеше. Сакам да кажам не е секогаш до детето и многу други фактори има што влијаат и тоа што ние точно внатре не знаеме што се случува.Со среќа и да пројаде малиот! Ако треба нешто слободно пиши.
Нешто друго се случува,денес уште на одење рикаше,кога влеџе внатре дури де тресеше. Ќе видам како ќе биќде денес ама ако е вака незнам што ќе биде.
Можеби нешто на сила се случува, на пр.јаде на сила, плаче а го оставаат во креветче... Кажи им на учителките да следат внимателно. И да помогнат.
Ако дава отпор можеби нешто му се случува. Може едноставно да биде сфаѓање дека ова е константно (првите неколку дена може си мислел одам да играм неколку дена со нови деца ама нема да трае). Сега кога сфатил му е тешко. Може да е дека некое дете не му се бендисува или некоја учителка или негователка не му се бендисува. Не знам колкаво е детето, ама обично преку игра кажуваат се. Можеш дома со играчки да глумите градинка па да видите што ќе каже така.
Е па можеш да пробаш да видиш со играчки да имитирате што прават во градинка и така може да покаже преку игра дали некој некого закача, рани со сила, вика и слично. Собери сите куклички, плишани мечиња и слично и играјте градинка.
Најчесто првите два три дена имаат отпор да влезат во градинка, како страв од непознато. Потоа десетина дена им е интересно на децата. По овој период следи период на одбивање, осознаваат дека тоа е не нивната дома, мама не е тука, и најчесто манифестираат преку не јадење, плачење, не спиење...а и како поинаку би изразило револт дете на 2 год. Не се секирај, фаза е, ќе помине. Но...воспитачката никако не смее да има став дека е многу тешко привикнувањето на детето. Лично мене тоа ми покажува дека нејзиниот интерес да го надмине тоа е мал. Се ова ти пишувам од мое искуство.
Не се секирај, ќе почне да јаде. Мојата одеше до тој степен што освен со мене, со никој друг нејќеше да јаде. Еве после месец и една недела, почна да јаде, и доручек и ручек.
Истиот проблем го имаме и ние. Поради тоа што не јаде приморани сме да го зимаме во 12 ч од градинка. Коментарот од нивна страна е "не сака ништо, не сотаботува и слично" Искрено мислам дека не се трудат доволно, на неколку наврати во меѓу редови се коментира дека немаат доволно персонал...
Може некој да ме упати како изгледа еден ден во градинка на едногодошно дете? По цел ден ли се во креветче? Сеуште не е прооден. Како е редот за носење, јадење,спиење,играње? Дали треба да се носат пижами ,постелнина? Што треба да има во ранчето? Пелени,алишта резерва? Јас не користам влажни за него при менување пелена,дали би се нафатиле да го бришат со туфери со вода? Дали одма се уплаќа уплатницата од 1500? Дали е дозволено негово шише со вода и цуцла? Дали може и покасно во денот да се однесе? По колку часа трае адаптацијата и колку време во денови? И споделете искуство од градинката кај трговскиот во Лисиче.