Во нашата градинка за бебиња секој ден во ранчето се носе облека за пресоблекување и 3 памперси, има и топлинки кои си стојат во шкафчето таму. И секој месец носевме 1 брисач, 2 тоалети и влажни марамици. На почетокот кога почна во градинка носев и крема за газето, ама само еднаш однесов, а мислам дека и чашка или шише за вода носев. Јас ја пуштив од годинка, оти не одев на работа, ама имаше и помали деца со неа.
На мм беше 30-40дена стара, јас почнав на раб па чекав да ме пријават и додека средија документи неговата беше веќе од претходно извадена. Во градинка никој ништо не рече. Гледаат дата само за потврдата за здраво дете,да не е постара од 3 или 7 дена (зависи од градинката). Ама и таа се вади нова,не прават проблем (бар нашиот педијатар)
Мајки, дали учителките практикуваат вибер групи на родителите и дали секое можно известување, опомена, фактура за месецот на која се гледаат име, презиме, адреса на детето, указ што да не носат во градинка споделуваат јавно во групата без претходно ниту еднаш да контактираат со родителот индивидуално па и преку вибер нека е...
сори, со бебе во раце набрзински пишувам Има вибер група учителкава напраено и сите податоци на децава им ги гледам со име, презиме, адреса на децава, кој колку должи, кој има камата, кој има опомена. Ми го стави детето во должници, а платено...сите да читаат и глупо многу ми е. Не сум неплаќач, па и да сум вака јавно во краен случај мислам треба да се реагира, претходно да се исконтактира родителот индивидуално. Или ќе пише нешто да се донесе или да не се носи и мајкава да се пронајде, наместо директно на родителот да се каже... Уште не е тргнато моево, паушал плаќам дека сум на породилно ама ич не ми се свиѓа ова. За што даваме телефон, меил...
Ние воопшто немаме вибер група, се' што треба да носиме лично ни кажуваат, и лифче со сумата ни даваат. Јас онлајн си плаќам и им кажувам број на налог или им пишувам на вибер.
Ве молам за инфо за јасли пошто од 8 месеци планирам да го пуштам малиот (се надевам дека се ќе биде ок до тогаш). Како изгледа денот во јасли? Какви активности имаат? Колку дечиња се? Кога се префрлаат во поголема група? Претпоставувам дека горе доле сегде е исто, ама конкретно за Орце Николов - Лептокарија ме интересира.
Во нашата градинка во јасли ги стават на земјата, дават им играчки, си играт. Сега и на нив им даваа лампиони, заедно ја украсуваа елката. До 2 години се во јасли. Немаа којзнае какви активности ама не се ни цел ден во креветче
Кај нас не седа во креветче туку им даваа играчки, на убаво време ги вадеа надвор, играа со топка, рингерингејаја и такви некои песнички. Немаат активности како во група од 2 год, а и мали се немаат концентрација. Во јасли нема тв, значи времето поминато им е нешто слично како дома. Фати префати играчки, околу кревети си играа и на прозор најмногу седеа Не се споредува јасли со прва мала, како што не се споредува бебе од10-11м со дете над 2-2.5 години.
Кај моето дете во градинка не е така. Седат претежно на под со играчки во јасли. И како што растат повеќе активности прават. На пример имаат малку шлакање со бои и цртање рачиња (ама тоа се на пролет кога ќе пораснат малку), за Нова Година имаат украсување на елка и слично. Пеат песнички.