И моето искуство е исто . Во државна градинка. 5 дена одеше до 12. Следниот понеделник додека јас стасам малиот веќе спиеше. Го легнале и него. Учителката ми рече да си одам и да си дојдам после 3 . Ако има проблем ќе ме бара. Толку. Немаше влечкање со месеци. Ако има потреба, во ред. Ама се зависи од учителките. Најголем дел гледат да си олеснат, па ај нека се адаптира 10 месеци.
Во врска со плаќањево, ние летово сами се сликавме по дома (на бела позадина) за алманахот од градинка и за тоа си плативме по 450 денари, ако добро се сеќавам.
@Sofi.ja разговарај отворено со воспитувачката и негователката како да му помогнете на детето да се адаптира. АКо веќе спие таму не знам зошто го земаш во 12:30 (инаку ако си рекла го земаш пред спиење треба да го земеш во 12:30 инаку им правиш проблем). Кога звониш и они го спремаат и слично тропкаат и ги будат сите групи што се во околина или ги тревожат ако некое не е заспано и се мачи да заспие. Така што или 12:30 или после 14:00 земај го. За да му помогнеш да спие и ти легнувај го дома во исто време како и во градинка. Значи и викенд е исто темпо како работна недела за да може да влезе во штос со спиење. Инаку ништо не правите. А во однос на тоа дека некаде ружи цветаат, не е баш така. Види дека и кај оние што имаат деца во градинка во Германија има и позитивни и негативни искуства. Се зависи од тоа дали се погодила градинката или не. Побитно е ти да најдеш заеднички јазик со градинката и на детето да му е убаво. Ако ептен нешто не штима префрли го во друга градинка. Тоа е исто решение. @irena.1, @Lisicko И ние во градинка исто имавме понуда од 200 денари од слика. И си ја платив и сум за било што што покажува солидарност и поддршка на луѓето што имаат фото студија. Цела економија е замрзната и сега има шанса некој да заработи некој денар за да се подизвади годинава, ама нели ете во принципот глупости, сам ќе направам и да му цркне кравата на комшијата ќе се равиме паметни дека секој може да го направи. Имаше мајки кои вака реагираа и кога дадовме предлог ај вие направете штама настана. Е ај нека го напарви професионалец, ане пљачка било, не вредело и бла, бла. Ама кај нас само да се плука и да се кука, а ако треба да се подаде рака еден на друг не може.
Се пронајдив во твојот пост па да кажам. Исто беше со лебот, што јадеше леб и така секој ден. Прво изреагирав ама не ме сватија сериозно, па се обратив на повисоко ниво од нив, па беа навредени зошто не на нив. Ама битно сега детето ми јаде и појадок, ручек и овошје. Околу спиењето не си ти воопшто виновна, они треба да најдат начин што можиш ти таму не ми е јасно. Зошто толку рано го зимаш ако не плаче? Јас ја зимам 2 ипол, ми викаат од 1ипол кога станува па дур ја земиш те чека и цимоле. Ама и затоа ќе се навикне како и за одењето, ти си имаш право детето да го оставаш колку што имаш работа и потреба. Ако попушташ они ќе си користат
Ако градинката има работно време од толку до толку, и детето е адаптирано, со какво образложение ви кажуваат кога треба да го земете?
Мене ми викаа дека моето дете е последно и дека сите ги земале во 14:30, најкасно 15.. А, јас сум на работа до 16 часот, додека стигнам до градинка може уште пола саат. На почеток правевме комбинации со мм, ама после стиснав заби и им кажав дека не можеме порано да го земаме, па со тешко срце прифатија
Извини ама и мојата економија дома е на дното и не сум во состојба да бидам хуманитарец на фото студио. Ако ми веруваш од март месец ја плаќам градинката за две деца, а децата ми немаат место во градинка. Значи до октомври затворени, плаќав ок. Октомври отворија, децата ми го изгубија местото ( ме претркале родители во носење потврди , зошто баш таа недела ние не бевме у Скопје, и се пополнува групата) ок, децата немаат место, АМА јас пак плаќам. Ок. Ни поделија уплатници за материјали и супер смешка пак платив. А замисли децата не ми одат и фактички материјалите друг ги користи. Да додадам и дека за прошлата година платив за месечно, материјали и танц за две деца, а све прекина во март и фактички од март наваму ми е се подмирено , а услуга не добивам. И сега треба и фото студијата јас да ги оправам, на не ме заебавај бре. Работава стана ратно профитерство,кој ќе кари повеќе во кризна состојба од народов. Извини нели може тоа фото студио една платформа новогодишна да стави надвор,па да секое дете индивидуално да го наслика или вака е по лесно. Море арам да им се парите од март до сега што ми ги издрпаа,сите до еден. Еве ти и проста математика. 10 месеци за градинка за 2 деца 10 000+плус танц за 3 месеци по 400 за две деца + супер смешка и месечко за 3 месеци за две деца + 500 за материјали за две деца , а деца немаат место у градинка море пу пу јазк да им се.
Dodeka se adaptirase prvite dve nedeli mm bese na boleduvanje I srekni bevme sto stignavme do 12h a da ne place po nas. Uste pogolemo dostignuvanje ni bese koga prestana da place I na priem. I bidejki nemavme plan b sto ako ne se adaptira za 2 nedeli, nie dvajca morame na rabota, nema koj da go cuva bevme zadovolni ako izdrzi i do 12h. Bidejki se navikna poveke da sedi pa duri I da prespiva (makar vo drugo vreme, no so trud I toa moze da se sredi) si rekov super neka sedi Uste nekoj saat, ke mozam da odam do banka /pazar /lekar itn, Sama. No neguvatelkite znaat deka zavrsuvam vo 12 I mislam deka sakaat da go zloupotrebat toa sto sum im ja kazala taa informacija, PA Sega se ke napravat za da se otkacat od Edna obvrska(edno dete plus) Jas ne sum rekla deka ke go zimam pred spienje, tuku bas zborevme da se nauci I da spie za da sedi poveke. Vo grupa se 6 deca, ako so 5 adaptirani I edno novo(moeto) da recam delumno adaptirano ne mozat da se spravat, togas kako se spravuvale koga bea po 20 vo grupa? I jas rabotam so deca, I sum dezurala vo dneven prestoj jasno mi e koe olesnuvanje e koga ke se namali brojot na deca. Ama ne sekogas I ne sekoj ima moznost da go zeme porano deteto. Inaku I Doma pred da trgne vo gradinka 12ipol,1 mu bese termin za spienje. Za vikend isto rano si legnuva I od prilika toa vreme prespiva denje. Eve gledam deka probuvaat da koristat, pisav pogore. A okolu jadenjeto, jas sum 99% sigurna deka uzinki ne im nudat, pa makar toa bilo viva sok, caj ili jogurt. Ne moze gladno dete da odbiva sekakva hrana. Ako e problem lazicata, ova se pie od casa (patem zosto nosime plasticni casi? Plus sekoj den nosam casa so voda?) im davam Sansa Uste Edna nedela da se opraat so hranata, pa ako ne biva ke reagiram. Mi idese otkaz da dadam denes I da si sedam doma da so go cuvam od sto mi bese maka denes. Stom go zemav zaspa, stana vo 3ipol. Od sabajleto od 7ipol koga jadese doma dorucek detevo edno zalce leb samo jadelo. A jas sum jadela i dorucek i nesto blago i ovosje Stana i pravo na hranilka, poln tanjir lekja izede... Deka se naviknaa togas go zimav Mi vika deka ne spiel i ke gi razbudel drugite. Neka si najdat nacin da zaspiva istovremeno so drugite. Nikoj ne mi kaza deka ako ne spie deka mora da se zeme. Jas znam deka ima deca sto ne spijat vo gradinka a si sedat regularno. Nekoi i do 17,18 casot..
Јас сум презадоволна од воспитувачката и негователката. Син ми имаше проблем со јадење и спиење уште нероден. Само ми рекоа ти не се секирај. Риба? Во овие 5 год немаше пробано, се гадеше. Сега му е најомилена вградинка. Не дека јади којзнае колку ама многу подобро отколку дома. За спиење исто. Прв месец правеше проблем, ги будеше другите(имаше на замена негователка) а и реално на 5 год се веќе големи за спиење ама ај. Му се врати неговата негователка од боловање после 1 месец, детето спие без проблем. Се си мислам се е до воспитувачките и негователките. До нивната љубов спрема децата и спрема работата. Тоа е и дарба. А децата осеќаат најмногу. Осеќаат дека се сакани, чувани и сигурни.Ми кажуваат и како е најдобро да го облекувам, зошто тие се тие шо знаат како е внатре. А јас им верувам. Шо се однесува до Дедо Мраз, лани плативме по 150 ден мислам, за слики и доста богато пакетче, шо ја надминуваше цената од 150 ден. Годинава дека нема Дедо Мраз, нема слики, пакетиња ќе им даваат бесплатно. Ионака се тридупло помалку деца, шо ги кошта да им дадат пакетчиња бесплатно? Кај за пакетче, па и 200 ден да ти го фотошопираат детето со сопствена слика... Хм мизерно и смешно
Ете мојот не јаде и готово, дома доручкува, таму ќе му дадат од ужинката и доручекот ама сами бисквити јаде и тортички. За ручек леб по две кришки, некогаш мацан некогаш сув. Кога ќе го земам во 3 ипол одма му давам ручек и си јаде. Се сие супер детето таму,по дневен ред си заспива си станува во сите активности е активиран ама јадењето тешко. Ми кажаа ќе попушти само треба време.
Кате и Розе, одма до вашата занимална Се нервирав ама сега кога најаден го пуштам и потоа одма јаде не се секирам толку. Ќе пројаде неможе така цело време да тера.
@irena.1 тогаш ти имаш проблем со градинката душо. Не знам како може ако си однела потврда да нема место во градинката. Во градинката каде што оди син ми баш сега три деца од неговата група почнаа да одат. Не се во иста група како што беа, ама одат во други групи. Мора да се згрижени ако ти имаш потреба од згрижување. Плус и си платила за материјали. Кај нас плативме само тие чии деца тргнаа во градинка. ие дома не. Кога ќе тргне детето тогаш плаќа за материјал. А Супер Смешка тии што не одат им кажуваат на вибер да си ги подигнат кога ќе стигнат секој месец. Треба да си реагираш во градинката. Сликарот ти е најмалку крив во ситуацијава.
Знам ја со кого имам проблем. И затоа пишувам у тема за деца и градинки, а не у тема за фото студио. А истата таа градинка, со која имам проблем, ми издава соопштение за фото студио и затоа викам дека ова им е најголемата глупост до сега од нив ( од градинката ). Фото студиото ич не ме интересира, не ми се важни и јас не можам да ги помагам,дали разбираш. И да реагирав, солуција им беше да носам деца во друг клон. Затоа што групите на моите деца веќе имаат по 15 деца и дека им доаѓа инспекција од министерство и ќе ги казни ако имаат повеќе. И нејсе,нема место, нема, почитувам јас правила. НО проблемот ми е дека ако сакам кога ќе заврши коронава пак да одат треба да се плаќа паушалот од 500 ден по дете. Зошто , не знаат , креваат раменици, од министерство е така.
Изгледа секоја градинка е со своја приказна. Првпат слушам дека требало да се плаќа ако не оди детето. Моево не оди воопшто, од март кога прекинаа, не плаќавме ништо додека не отворија градинките, а и сега тие деца што седат дома оти имаат само еден вработен родител не плаќаат ништо, договорите се ставени во мирување. Дали е одлуката до општината или до самата градинка не знам, ама ова вашево не е во ред. Немате можност да реагирате во општина или министерство?
Некои општини донесоа одлука дур се затворени градинките да не се плаќа, но во нашава не. Во нашава има многу деца, групата на син ми пример е со 55 деца, за место во градинка се чека или преку врски. Од октомври наваму си остана исто. На раководителката и викам добро исправно ли е тоа, она ми вика што да ви кажам, некои родители си ги испишаа децата, како сакате.
Машала, 55 деца... Сите што не одат, а чуваат место си плаќаат? Некој си нашол начин за екстра паричка. Срам да им е.