Децата и градинките

Дискусија во 'Дете' започната од coca, 23 декември 2009.

1. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.449
    Допаѓања:
    18.700
    Сте пишувале изјава за мрп во градинка?

2. Starlič

Starlič Популарен член

Се зачлени на:
    7 јуни 2017
    Пораки:
    1.604
    Допаѓања:
    9.289
    Ние за десетина дена ќе правиме годинка. Денес бев во една од градинките во Кисела Вода и пополнив изјава за запишување во градинка. Ни рекоа дека штом се ослободи место дека ќе биде примена во градинка. Таа вакцина не е пресудна за примање, ама они условуваат со неа. И мене ми е страв од реакцијата на таа вакцина и јас би ја одложила додека не почне да зборува убаво.

На Bebac му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Bebac

Bebac Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2019
    Пораки:
    862
    Допаѓања:
    2.025
    Ти благодарам на одговорот.
    И мене многу ми е страв и колку можам ќе ја ставам подоцна на синко.

На Starlič му/ѝ се допаѓа ова.
  4. kockichka

kockichka Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2014
    Пораки:
    328
    Допаѓања:
    2.758
    Да, дефинитивно претставува пречка за запишување.

Документот за упис јас го симнав од веб-страницата на градинката, ама не знам дали сите градинки имаат веб-страница.
    Еве го линкот до нашата:
    https://www.veselicvetovi.mk/index.php/programa/oglasi/upis-na-dete

Пресудна е, зошто така налага законот.
    Ако детето се запишува пред да наполни една година, не треба потврда за МРП, зошто вакцината се прима по навршени 12 месеци. Ако се запишува по навршена година, мора потврда за примена вакцина, зошто вакцинацијата е задолжителна. Ако не бараат во некои градинки, тогаш тоа го прават незаконски.

Значи ние сме комшики @Starlič
    Во кој клон се запишувате? Мојата поголема е во Кокиче (скоро 3 години има), ама малата (година и еден месец) ќе треба да ја запишувам на друго место, дека во Кокиче почнуваат од 2 години.

На happygirl, Starlič и Bebac им се допаѓа ова.
  5. Starlič

Starlič Популарен член

Се зачлени на:
    7 јуни 2017
    Пораки:
    1.604
    Допаѓања:
    9.289
    Зборував со стручни лица и така ми рекоа. Има многу деца што не примиле ниту една вакцина а со јаки врски се запишани во градинка. За да запишеш дете во школо не бараат потврди од примени вакцини. Не сум притив вакцината ќе ја прими само нема да ја брзам. Секако нема да ме примат толку брзо, па ќе имам малку време. Ние барање поднесовме во 8ми Март. Блиску ми е. Јас само поднесов барање кога ќе дошло време ќе виделе каде ќе биде,нели според возраста.:)

На kockichka му/ѝ се допаѓа ова.
  6. kockichka

kockichka Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2014
    Пораки:
    328
    Допаѓања:
    2.758
    Не се сомневам дека кај нас се' може со врски, најврскаџиска држава сме. :call:
    8-ми Март е многу убава градинка, најубав двор имаат, ама далеку ми е мене. Ние кај општината би ја запишувале малата, не ми текнува како се викаше тој клон.

На Septemvri, Martka и Starlič им се допаѓа ова.
  7. Starlič

Starlič Популарен член

Се зачлени на:
    7 јуни 2017
    Пораки:
    1.604
    Допаѓања:
    9.289
    Не знам ни јас како се викаат. Оваа градинка мислев цело време време дека е 8ми Септември, вчера дознав дека е 8ми Март :rofl:
    Абе таква е државата, т.с таква ние си ја направивме. Инаку и внатре е многу убава, средено. Вчера ѕирнав така малку :!:
    Битно ми е да се дружи со дечињата да се социјализира со други деца, крај на март ни доаѓа друга беба и морам да си ја олеснувам ситуацијата ако ја примат многу олеслително ќе ми биде. Ако не ќе се се учиме дома двете хахахаа

Последна измена: 29 декември 2020
    На Meckicja и kockichka им се допаѓа ова.
  8. kockichka

kockichka Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2014
    Пораки:
    328
    Допаѓања:
    2.758
    Пак си трудна? :l: Ај честито, со лесно да пројдеш.:party: Братче или сестриче?
    Мојава се препороди откога тргна во градинка. Е сега научи и некои глупости, ама генерално е супер, ни се погодија учителките, а и се здружи со децава, инаку дома ќе се швркнеше.

На Larahappy и Starlič им се допаѓа ова.
  9. Starlič

Starlič Популарен член

Се зачлени на:
    7 јуни 2017
    Пораки:
    1.604
    Допаѓања:
    9.289
    Хахаха даа :rofl: Ја убрзавме малце процедурата ахахаха. Братче ќе си имаме. Абе деца се. Ќе прават глупости,ќе учат нови работи. Моево е дружељубиво и сака да се игра со сите. Кога одиме во парк нема дете на кое не се смее. Многу мајќи попреку ме гледаат ама јас не сум крива и не можам да и ја сменам таа особина. Па мислам дека ќе се снајде и таму, дека ќе и биде убаво.. Време ќе покаже.

На Septemvri, Martka и kockichka им се допаѓа ова.
  10. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.991
    Допаѓања:
    59.667
    Совет од мене ако не ургираш преку врски во таа градинка нема да те викнат.
    Ти кажувам од искуство, син ми оди во таа градинка и сум задоволна но мојот многу често се разболува па две недели во градинка една дома сме.
    Јаслито нее од страната кај што си потполнувала апликација скроз од другата страна е.
    И да вакцината ја условуваат,син ми ја прими и сее ок.
    Првично сакав таму да го запишам малиот ама многу лош однос имаа вработените од управата и ме отргна.
    Иначе многу се фалат и од таму.

На kockichka му/ѝ се допаѓа ова.
  11. kockichka

kockichka Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2014
    Пораки:
    328
    Допаѓања:
    2.758
    Фала за инфо :hug:
    И јас сум слушнала и фалење и жалење за таму. Изгледа зависи какви учителки ќе се паднат. Како и да е, планираме да оди по неколку саати првите месеци, па ако не и' одговара, ќе бараме друго решение. Кај големава ептен ни се погоди учителката или воспитивачка, не знам веќе како се викаат :).

12. Starlič

Starlič Популарен член

Се зачлени на:
    7 јуни 2017
    Пораки:
    1.604
    Допаѓања:
    9.289
    @monik55 Па искрена да бидам незнам дали да бркам врски. Отидов така на "лепе очи" Малце шубе ми е врски да барам.. :bandit:
    Мене убаво ми се поставија вработените за тие 5 минути.
    Ми рекоа дека тука се пополнува барање па после кога ќе има место викаат и ги местат таму каде што треба.
    За вакцината знам неколку пријатели што после примање на вакцината децата малку се секнаа со зборење. И на золвата исто така детенцето, две години е збори ама скоро ништо не е разбирливо,вакцината на време и беше примена. Знам и неколку што немало никакви негативни влијанија. Затоа се плашам и сакам малку да ја оддолжам. Здравје ќе видиме како и што ќе биде.. Ти благодарам.

13. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.991
    Допаѓања:
    59.667
    Зборев за персоналот во весели цветови.
    Во оваа градинка се супер,и мене ми беше шубе ама кога ти жеже ќе бараш сакала или не.

На Starlič му/ѝ се допаѓа ова.
  14. The Unicorn

The Unicorn Популарен член

Се зачлени на:
    2 јуни 2018
    Пораки:
    1.159
    Допаѓања:
    6.518
    Што им даваат за појадок во градинкиве на деца до 2 години?

15. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Леб и мармалад
    Леб и путер со мед
    Бисквити и млеко
    Палента
    Проја
    Баничка
    Вака некако :smirk:

На The Unicorn му/ѝ се допаѓа ова.
  16. karak

karak Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2010
    Пораки:
    4.458
    Допаѓања:
    5.426
    ova ti e za nad 2
    Mleko i biskviti, tarana, griz frutolino ( mlecna kasha), palenta ... leb mackan so bilo sto na deca vo jaslena grupa t.e. do 2 godini nema

На The Unicorn и redhead им се допаѓа ова.
  17. redhead

redhead Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2010
    Пораки:
    207
    Допаѓања:
    398
    И кај нас исто, во јасли се е кашесто, дури и над 2 год им даваа по пасирано со вилушка.

18. drugarka

drugarka Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2011
    Пораки:
    1.438
    Допаѓања:
    4.995
    Кај нас даваат и тоа и тоа, кој како сака од децата. И цели овошки им даваат и салата.

19. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Овоа за кај нас кажувам, во најмалата група е и вака даваат. Има распоред и си гледаш што има за јадење.
    Не полни 2г е. Може секаде е различно.
    Исто ужина цела овошка.

20. Septemvri

Septemvri Популарен член

Се зачлени на:
    12 декември 2018
    Пораки:
    2.538
    Допаѓања:
    9.895
    Се извинувам што ке се замешани, но и за упис во школо се носи вакцинален картон. И ние сме од к.вода.

На karak му/ѝ се допаѓа ова.