Прво беше 5 мин одма ми го извадија многу плачеше. После по пола саат па до 12, се на се околу 3 недели траеше ама мојот многу плачеше.
Два три дена ќе изиграваш стража после кажиим дека ќе си одиш дома, дека тука си блиску или ќе ти кажат кога да дојдеш или ќе ти се јават ако плаче. И кога ќе влезеш сама дома ќе почнеш и ти да плачеш
Многу зависи до детето. И кај мојата 3/4 недели траеше адаптацијата. На пријатели малата на 5 тата ден остана со спиење.
Првиот ден беше 30мин,вториот 45мин, следните 3 постепено зголемуваше 1 час,па час ипол ,два...и се така додека не остана до ручек. Нормално дека имаше плачки,првиот ден капка крв немав во мене,уште седнав горе и слушам како плаче. У меѓувреме зборев со мм, викам еве го слушам плаче ми вика ти луда ли си што седиш таму симни се одма доле. И се симнав,подобро така иако знам дека плаче барем не слушам,срцето ми се распарчи. Ама сите деца поминале низ тоа,па мора и моето. Како изминуваа деновите се помалку плачеше па дури се изненадив кога еден ден ми кажаа дека воопшто не заплакал. После почна и да спие,да ги јаде сите оброци за од пред некое време да ми мафта чао и праќа бакнежи. Пред некој ден кога го зимав се тегнеше за внатре, уште сакал. Моево тргна на 13м,еве 2ипол месеци оди во градинка и многу е радосен кога ќе му кажам каде одиме. Не сум прашала до сега,количински колкав им е оброкот во јасли? Јас се нервирам дома кога ќе изеде некогаш 100 грама,ич не ни рачунам дека јадел. Најмалце 200 грама да изеде па сметам дека е изеден оброкот. Се мислам дека помалце им даваат во градинка...па ко ќе ми речат ауу колку изеде денес,се прејаде.
Денес прв ден. Точно 30 минути остана. Со плачење, али го оставив. Не плачеше кога со земаа, него после почнал да плаче и барал во раце да го држат. Кога го донесе жар црвен целиот беше. Од утре по саат време, и секој наред по плус еден саат. До петок и да спие. Ми изгледа скоро и невозможно...
Многу брзо спиење...мое лично мислење е да не форсираш,ама ти си знаеш. И мојот плачеше првиот ден скоро цело време,блузата мокра му беше кога го земав. Секој ден се помалце плачки. Исто бараше во раце да го држат скоро месец дена, сигурно му било страв да го остават. Сега во групата има бебе од 8м и нормално тоа го држат во раце, а мојов бил љубоморен и и викал тета бебе м м м м демек да го остави и да го земе него
Весели Цветови. И ја мислам дека е многу брзо спиење. Не знам зошто така ми рече. Дете уште во шок е, кај ќе заспие таму. А најмногу се плаши ако види друго дете дека плаче. Таму како во хор се.
Здраво Мајки ве молам за споделување искуство за градинката Пчелка 1 во Лисиче за јасли, син ми треба да почне на 8 и пол месеци и уште сега се нервирам што како ќе биде ,
@Sofi.ja дали примивте мoрбили или така ви гo примаат? И други маjки штo имате дете пoише oд гoдинка (15 месеци) и идете вo градинка дали мoра да се прими?
Спремаме и ние за градинка Утре одиме за брис за стрептокока, уште тоа ни фали и другата недела да почниме Мислам дека 5 мин ќе издржи
Колку време после завршувањето, дете треба да тргне во градинка. Треба да се јават од градинка деновиве. Но јас сум упрпана. Викав одвај чекам, ама, сега ми фуфка. Како ќе прифати. Проблематична е за јадење, сама не заспива. Не била одвоена од мене и татко и ич до сега. А веќе е 20 месеци.
Среќо, мајкарка не видена беше мојата. Првите две недели вриштеше во сон (неее, одам мамаа, сакам мама) пошто му има и таму така викано. Ама дете се навикна и е друго дете. Деле играчки, гушка луѓе, многу е по разбирлива. Башка и јас имам сила кога ќе си дојде да си играм со неа. Нема поубаво. Ич не се грижи, ги правиш најдоброто за неа. Аа да, заспива само во раци дома, а таму си заспивала без проблем сама во креветчето. За јадење давај и пред одење и кога ќе си дојде ако не јаде таму. Баш на @monik55 е така малиот,нека каже и она.
I moevo trgna sega na godina denes treti den po 2 saati zaedno sedevme od utre treba i sam.da ostane.Kolku pati samo mi pomina mislata vo glava deka sum sebicna sto ne prodolziv porodilnoto.uste na 1 godina.Od ucitelkata ne place ama koga ima mslku poveke galama pocnuva da place neznam.kako ke se odviva nataka prilagoduvanjeto srceto vo klopce mi se stega .