Децата и градинките

Дискусија во 'Дете' започната од coca, 23 декември 2009.

1. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    Германија.

@Annath три пати досега барав пнеумо слајдови, три пати земаат крв, мислам дека ќе направат, и на крај ништо не прават.

И не е работата дека не се гледа на брис, туку не прават брисеви. Тие што ги земаа ги проверија само за стрептокока... Оти научна фантастика е да земат брис па да треба да испитаат која бактерија е. А и еве кога го направија тоа, уште нема резултати.

Важно малата е сега добра, уште прима пеницилин, ја инхалирав со чуда, ја аспирирав, и конечно мрсул ѝ нема потечено веќе неколку дена. А и не кашла веќе.. А секој ден е во градинка. Па се надевам дека ќе остане вака, и едноставно ќе препишам на факторот - почеток во градинка. Само ме боли што можев многу порано да ѝ помогнам, и знаев како, ама едноставно сум тука многу беспомошна.

Ви благодарам на сите што бевте тука, ме читавте и ме советувавте. Стварно многу ми значи.

На Bozica1980, Legadema, zuto и 5 други им се допаѓа ова.
  2. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.929
    Допаѓања:
    326.871
    image.png , image.png , image.png

Ova go davaat vo jasli??
    Pecurki,soja,przeno brasno,cake pops...sramota.
    Mn sum srekna sto mm ja cuva malata i ne e prinudena da jade vakvi gluposti

Inace slikata ja prevzedov od fb

На slobodka, Rabbit и Winter Lady им се допаѓа ова.
  3. karak

karak Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2010
    Пораки:
    4.444
    Допаѓања:
    5.404
    @joy1 iskreno neznam vo koja gradinka e ova megutoa navistin mnogu e bitna ishranata vo gradinkite. Jas mozam vo gradinkata na sinko I vo taa sto rabotam zabeleska da dadam samo za sokovite se drugo e Super. Soja I takvi cakepop gluposti nema ishranata e navistina super sramota za gradinkite koj go davaat toa I sto gi trujat decata

На Kaetana, referentka и joy1 им се допаѓа ова.
  4. Sky-butterfly

Sky-butterfly Форумски идол

Се зачлени на:
    22 декември 2013
    Пораки:
    3.398
    Допаѓања:
    60.837
    А што му фали на менито?
    Овој е супер, камо среќа да е ваков во нашата градинка.

На Gosh и Bridget им се допаѓа ова.
  5. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.929
    Допаѓања:
    326.871
    od koga sojata i pecurkite se dobbra hrana za bebinja od 9-12 meseci?

На Kaetana му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Sky-butterfly

Sky-butterfly Форумски идол

Се зачлени на:
    22 декември 2013
    Пораки:
    3.398
    Допаѓања:
    60.837
    Не прочитав дека е за јасли.

Додуша соја и не знам што и кога се дава, ниту печурките, ги немам ни во своето мени, ама сепак не ми е страшно мени.
    Има многу повеќе добри работи.

Кај син ми подобро да не пишувам.
    Тргнувајќи од секое утро леб и крем до леб и маргарин, а демек се залагаа за поздрав начин.

Ама немаат доволно средства.

7. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.784
    Допаѓања:
    323.662
    Луѓе, по 1500 е месечно и аплаудираме дека за таа цена никој не ти се ,,опулува,, а не дете да ти храни и пресоблака а од друга страна бараме некаква храна.
    За тие пари-таа музика.
    Попладне и за викенди дома ќе им готвиме хранливо, здраво и калорично.

Утре ќе го сликнам нашето мени, мислам дека е пристојно.

Да се дополнам...и јас ,,рипам, скокам,, немој да мислите дека сум индиференција некоја и незаинтересирана...ама пак има и друга страна ,,медалот,, - плати си 16 000 за жена да ти го гледа и уште 6000 за секојдневна здрава исхрана по наша мерка и детето ќе ми биде под контрола.Ама некако 22 000 :shake::shake::shake: тешко излагаат од џеб, не оти не ми се даваат, туку оти нема толку:envy:.
    Иначе знам (а и секоја мајка исто) што е најубаво за моето дете

Последна измена: 20 јули 2016
    На Elenche87, MilaP, iki26 и 2 други им се допаѓа ова.
  8. awl

awl Популарен член

Се зачлени на:
    23 март 2012
    Пораки:
    624
    Допаѓања:
    1.131
    Во право си Референтка дека 1500 е премалку за цел месец некој да ти го чува детето, уште па и да ти го воспитува за да си успешен родител шанси нема.

Во градинкава за тие пари двете воспитувачки се ѕверки, го следат секој чекор, секој пат кога забележале нешто ново во развој кажувале, има позитивна промена во однесување кај бебе, презадоволна сум.
    Две недели беше со други воспитувачи заради одредени причини, хаос. Немирен беше, го легнуваш да спие сака да си игра, плаче, вришти. Се вратија пред 4 дена и пак старото дете. Секој колку го бива, иста плата земаат, ама некој работи некој чека дома да си оди - како што е и во секоја професија впрочем.

Во однос на храната, не е можеби со ист квалитет како дома, Чокопопс не му давам им реков да не му даваат и почитуваат. Исто е и со туна, лимон и портокал. Лепче со маргаринче му даваат и тоа е тоа. Стојам зад мојата одлука да оди во градинка од 9 месеци, почитувам одлука на мајка да и го чуваат дома. Не прифаќам генерализирање ни за вработени ни за институции.

На artemidis, Sunshine_1979 и referentka им се допаѓа ова.
  9. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.929
    Допаѓања:
    326.871
    za 1500 den i te kako moze da se napravi ubavo meni za decata
    dzabe za vikend ako gi hranis zdravokoga preku nedela jade przeno brasno,soja,margarini
    edna pasteta e 10 den i edna banana e 10 den
    ne e do parite do izborot

На mariatim, Kaetana, slobodka и 5 други им се допаѓа ова.
  10. awl

awl Популарен член

Се зачлени на:
    23 март 2012
    Пораки:
    624
    Допаѓања:
    1.131
    Апсолутно е така. Ама како и во светот и кај нас тешко проаѓа кампања за здрава храна во градинки и училишта. Иако пополека се воведува. Ама да не идеализираме, околу нас има родители кои одбираат помфрит наместо варен компир за дете, виршла наместо мисиркино месо, сладелед наместо смуди од овошје, да не зборувам за шеќерна волна во луна парк на двегодишно дете... И да, на крајот се сведува на изборот и желбата да појдеш до пазар за свежа храна наместо во локална бакалница по паштета (и кај домаќинот во градинка и кај домаќинот дома:)

На Kaetana, joy1 и referentka им се допаѓа ова.
  11. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.783
    Допаѓања:
    202.702
    Јaс првпaт слушaм зa сoјa и печурки, кaј син ми вo грaдинкaтa не дaвaaт вaквo нештo. Хрaнaтa им е вo ред, зa ручек се нaјчестo вaривa сo месo и зеленчук плус некoјa сaлaтa, зa пoјaдoк знaм декa еднaш вo две недели им дaвaaт кoрнфлекс, oбичен, a не ми се дoпaѓa штo некoгaш ужинкaтa е некoе пецивo, дaли блaгo дaли сoленo. Е сегa, интегрaлнo е, aмa еве, синкo не ги јaде, дoмa ми ги нoси, не му се дoпaѓaле. И сoкoвите не им ги сaкaм, aмa еве кaжувa декa зa првa ужинкa им дaвaле мoркoвчињa, крaстaвички и сличнo, aмa не секoј ден, зa жaл. Мaргaрин не сум прoчитaлa дa имaaт, имa некoј нaмaз сo тунa и јaјце, инaку јaдaт претежнo јуфки или пaлентa, кoрнфлекс сo млекo или јoгурт. Е сегa, не знaм дaли дaвaaт сaмo oнa штo е истaкнaтo, или пa имa исклучoци, нo спoред oнa штo ми кaжувa мaлиoт oк е менитo. Е сегa, тoa штo се мaли oбрoците, другa прикaзнa. Мoјoв се жaли декa е ненaјaден, не знaм дaли дaвaaт репете.

На MilaP, Dust, Bozica1980 и 4 други им се допаѓа ова.
  12. Legadema

Legadema Истакнат член

Се зачлени на:
    22 декември 2010
    Пораки:
    279
    Допаѓања:
    490
    @karak ти работиш во градинка така? сакам да те прашам нешто ми се јавија од градинката дека може синко да оди од први август и ни рекоа да земеме брис, па сакав да те прашам дали може брисот да биден земен сега оваа недела или не? да не ни прават проблем што ќе биде стар десетина дена?

13. karak

karak Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2010
    Пораки:
    4.444
    Допаѓања:
    5.404
    Najdobro od nekolku dena zatoa sto sekogas sostojbata na malite deca brzo se menuva a toa zavisi od gradinkata vo koja go nosis @legade

На Legadema му/ѝ се допаѓа ова.
  14. karak

karak Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2010
    Пораки:
    4.444
    Допаѓања:
    5.404
  15. karak

karak Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2010
    Пораки:
    4.444
    Допаѓања:
    5.404
    Margarini I takvi raboti nemaat I ako procitate pasteta toa znaci pravena vo gradinka ne kupena konzerva :) @Annath na sekoe dete mu sleduva po crpalka mandza I parce leb salata a ako ima vo tendzereto mandza ne veruvam deka ne davaat zosto I vaka I taka taa se frla a sekoja vospituvacka negovatelka znae koe dete kolku jade

На MilaP, awl, referentka и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.783
    Допаѓања:
    202.702
    Знам колкави се порциите, и знам колку ми јаде детето, затоа и му верувам кога ќе ми каже дека е ненајаден. Не ја барам вината во никого, само што сметам дека лошо се распоредени оброците, после спиење до земање од градинка ужинката не е доволна, не само за син ми, туку и за другите деца. Јас повеќе на тоа имам замерка. Инаку немам никаква замерка на храната, ниту пак на порцијата, а секое дете не јаде исто, и за тоа сум свесна. Дома си надополнува во секој случај :)

На PUPICA, galapce, awl и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. karak

karak Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2010
    Пораки:
    4.444
    Допаѓања:
    5.404
    Pa obavezno I moeno doma vo 15 ruca pa vo 18 uzinka ovosje vo 21 vecera :)

18. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    Јас не се согласувам кога ќе прочитам "за 1500 денари тоа е тоа", и кога се прави споредба со приватни градинки, затоа што тоа за мене воопшто не е соодветна споредба.

Значи тие 1500 денари се само одредена симболична партиципација. Не е дека со тие пари се планира сѐ во градинката. Сепак, градинките се државна установа, и самата држава ги финансира. Затоа давам огромна поддршка на родителите кои сакаат да подобрат нешто, затоа што само така би можеле да се сменат некои работи. Прашање е дали, ама секогаш вреди да се проба.

На истата дискусија со сликите (ја видов на фб), мене повеќе ме уплаши недавањето течности на децата со цел да не треба често да се менуваат пелени, и давањето вода во одреден период "по распоред". Сакам да верувам дека не е така.... :(

Овде не знам како се градинките за да кажам генерално мислење, но градинката каде што оди малата е приватна но ко-финансирана од општината. Кај тие градинки колку поголем удел има општината, толку помала партиципација плаќаат родителите.

Оброците им се носат од кејтеринг компанија која специјално има менија за градинки.

Сабајле се трудам да и направам овошно смути со сите тракатанци за имунитет. Не успевам секогаш. Но ако не успеам сабајлечки, добива овошно смути попладне.

Во градинка имаат доручек кој е најчесто црно лепче со намаз сличен на крем сир (ама не толку солен), краставица, патлиџан, морков...

За ручек немаат пржено. Најчесто јадат ориз со зеленчук, компир, тестенини со доматен сос, спанаќ, ... Нормален асален ручек.

Имаат и две ужинки, кои се овошје, и едно како ржано лепче - ама тенко, како плочки, за грицкање.

За течности - сок малата не пие, ама вода пие многу. Им кажавме дека месо не јаде, па за неа се нарачува вегетаријанско мени.

Генерално сум задоволна.
    Повеќе сум задоволна и од други аспекти - скоро бевме повикани на состанот затоа што малата направи 18 месеци. Состанокот траеше 2.5 часа во кои поминавме сѐ можно од теми за детето и нејзиниот развој. Имаат и фото документација од секојдневни игри, ги шетаат обавезно секој ден надвор со количка специјална за повеќе деца... Ги пуштаат да дивеат, да се валкаат, да се прскаат со вода.. Малку на почетокот бев збунета затоа што не бев навикната да биде детето толку лом, ама сфаќам дека за раст и развој не може да е сѐ под конец. Можеби кога ја земам од градинка е ко од контењер да сум ја собрала, ама така научи да јаде сама, да пие вода сама од чаша и шише... :)
    А машината нека врти...

На slobodka, Mayyya, alana и 10 други им се допаѓа ова.
  19. karak

karak Популарен член

Се зачлени на:
    11 април 2010
    Пораки:
    4.444
    Допаѓања:
    5.404
    @Kaetana znaete li kolku kritiki sum dobila od roditeli zosto bile "prljavi" od vodeni boici ili od nadvor. Eh da se site kako vas togas bi bilo ok. A ne na vrata pa zosto bile prljavi zosto racete im se isharani ili prljavi od hrana. Jas bar kako majka koga go gledam isprljan od hrana znam deka jadel dete ne e dete ako ne se izvalka. I pred se treba navistina da se promeni svesta kaj roditelite I da se razvie taa doverba gradinka- roditel

На referentka, Bojan4eP, PUPICA и 9 други им се допаѓа ова.
  20. awl

awl Популарен член

Се зачлени на:
    23 март 2012
    Пораки:
    624
    Допаѓања:
    1.131
    @karak А демек дома јадат и си играат во бели ракавици. Ако јаде и реши дека нема да мие раце и фаца и фати да си игра, он е за во машина, стан за кречење. Искрено не знам зошто за родител е зло дете да е валкано. Откако се преселив во друга населба од Центар, милина ми е да ги гледам децата на улица што прават ручек од кал, играат жмурка и се кријат под бор или зад паркирана кола, ако тоа го прават и во градинка, по мене е супер. Ама секакви не има...

Искрено се надевам дека бебуш ќе остане среќен во градинка, сабајле го чекаше другарче во ходникот со воспитувачката, се испонарадува и се фрли на воспитувачката, не не ни погледна. Радости сме со мм кога утрото на сите ќе ни почне одлично.

На PUPICA, Mayyya, Kaetana и 6 други им се допаѓа ова.