Децата и градинките

Дискусија во 'Дете' започната од coca, 23 декември 2009.

1. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.991
    Допаѓања:
    59.667
    Ако оде мојот без престан подолг период може ќе пројаде вака само се сецка.
    Еве кај нас како личи менито
    IMG_20210205_185515.jpg

2. Snowflake92

Snowflake92 Популарен член

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    3.994
    Допаѓања:
    4.873
    Кога ги гледам вашите менија одлични се во споредба со градинките во нашиот град.... Комбинираат тестенини со леб...

Прикачени фајлови:

На FreeMind му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Bella*

Bella* Популарен член

Се зачлени на:
    16 април 2018
    Пораки:
    2.344
    Допаѓања:
    14.626
    Kај нас едно мени ни дадоа а сосем друго јадат :?:

4. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.307
    Допаѓања:
    226.947
    благото го даваат пред да си одат дома (fingers) за нам да ни скокаат на глава :rofl:
    ајвар немаат. и принцип е абц и путер или путер со мармалад.

На Larahappy, mal.ecka, EuHenIa и 2 други им се допаѓа ова.
  5. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.802
    Допаѓања:
    40.355
    Исто и кај нас

На FreeMind и Bella* им се допаѓа ова.
  6. redhead

redhead Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2010
    Пораки:
    207
    Допаѓања:
    398
    Јас сум од Битола, менито е исто како и секаде и задоволна сум, освен некогаш од втората ужина пример чокобисквит или крофна пржена:puke:, тоа не е убаво ни за деца ни за возрасни.

7. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.307
    Допаѓања:
    226.947
    и кај нас има.

На monik55 и fana им се допаѓа ова.
  8. Septemvri

Septemvri Популарен член

Се зачлени на:
    12 декември 2018
    Пораки:
    2.538
    Допаѓања:
    9.895
    8 март

На Teo2020 и fana им се допаѓа ова.
  9. Autumn_

Autumn_ Популарен член

Се зачлени на:
    28 август 2017
    Пораки:
    892
    Допаѓања:
    2.504
    Какво шугар фри, али напреднале во чајот кафен шеќер им ставаат, кој уште пие чај со шеќер, па од бебиња ако веќе пијат чај е без шеќер. А еве глеј ги и другите менија, компот кој гарант се со тон шеќер, фрутолино и медолино, епа гриз и пола банана гарант не е поскапо, или палента, две лажици просо. Маргарин им даваа до пред некоја година, нешто подобро од сончогледово масло мислам дека нашиве нема да дочекаат.
    Заради ова и времето поминато надвор сериозно земав предвид приватна градинка, ама и таму не било баш како што кажуваат односно наплаќаат.
    Во првата градинка кај што идеше поголемото, пелените си ги собираа, 3 пелени за максимум 2 саати и ми го изнесуваат покакан јас да сум си го средела они не можеле, не им давал.

10. trouble

trouble Истакнат член

Се зачлени на:
    2 април 2012
    Пораки:
    88
    Допаѓања:
    132
    Мајка, мојава е 20+ , веќе 4 месеци оди во градинка и пред врата секогаш плаче, последниве 2-3 дена само не, дека маж ми ја носи и ја зема цело време, се навикна така, јас денес ја однесов пак плачеше... Има случаи 6-7 месеци плачат пред врата, вие сте супер сега за сега, али ако е мало би ти препорачала друг да го носи, сепак мајка си е мајка, секогаш ќе плачат по нас, дури и ние уште вика оф мори мајко, а не оф мори тато нели :D

Мајка, ќе се научи верувај, побрзо ќе се навикне да оди во градинка, отколку ти да бидеш без него. Не си себична, само си мајка, еден ден ќе мораш да сфатиш дека тоа дете мора да се осамостои, да седи, да игра, да спие, да јаде, да црта...со други деца, а не само со мама и тато или и баба и дедо. Најправилна одлука што сум ја донела е што си ја запишав во градинка, да не беше короната уште во Мај ќе ја запишев

Последна измена од модератор: 12 февруари 2021
    На SanelaS му/ѝ се допаѓа ова.
  11. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.040
    Мислам дека недоволно се буните затоа ставаат уште шеќер. Се е индивидуални крици ама никаква акција. Ако не се лажам и менито е одобрени од здравствена комисија за исхрана на деца како точно им беше називот.
    Отфрлање на шеќер во исхрана кај деца беше во минатите десет години. Отидоа до таму што законски направија измени и кај производителите колку шеќер смеат да стават во продуктите. Незамисливо е да му се даде шеќер како редовна исхрана макар и кафен. Ама штом никој официјално не се буни не гледам ни потреба да се смени тоа е премолчена согласност. Колку толку го средиле менито и тоа го сметаат за доволно да ве замолкнат односно најпопуларната: Ќути има и полошо.

@BabyT* не ви раскажа како нејзиното дете кое е алергично на млечни продукти го ранеа само со леб, а еден ден и дадоа и млечни продукти па се врати нафрлана. И така едно утро бејби влезе во градинката ја дигна во вис и нејзиното дете доби посебно мени кое не се состои од леб и заби. Среќа што малата збори и кажува што јадела така да нема сомнеж дека се обидоа да и даваат ручек - леб.

Сакам да кажам дека секаде се јавуваат незадоволства со принцип на работење на градинки, но мора да се решаваат.

На Sexybaby86, lackygirl, mal.ecka и 5 други им се допаѓа ова.
  12. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    “За 1500 што очекуваш”.

На mimiiiii, Sexybaby86, emkaemka и 2 други им се допаѓа ова.
  13. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.040
    “Нас што ни фали”

На mimiiiii, Sexybaby86, emkaemka и 2 други им се допаѓа ова.
  14. Autumn_

Autumn_ Популарен член

Се зачлени на:
    28 август 2017
    Пораки:
    892
    Допаѓања:
    2.504
    Јас не сум стигнала до лажичката шеќер да реагирам, инаку веројатно како проблематичен родител сум етикетирана меѓу персоналот, што носи ризик дека детето ќе ми го третираат поинаку, а е мало за да дознаам на време. На страна тоа, официјално реагирав за многу поделикатни теми и верувам дека ќе се поправат.
    Се согласувам дека треба да се реагира, шеќер, запршки, храна од кутија за бебиња, цедевити, десерти во паковка како чоко бисквит, не е многу работа за да се поправат, ама ми се чини кога едно поправаат друго расипуваат и така до недоглед може да оди

На Sexybaby86, mal.ecka и FreeMind им се допаѓа ова.
  15. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.371
    Допаѓања:
    119.531
    А што очекуваш?
    Не сум иронична, сериозно прашувам.

Еве ти да треба да го составиш менито, како би изгледало?

На LiliBoz му/ѝ се допаѓа ова.
  16. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.801
    Допаѓања:
    145.384
    Ама не се 1500 ден во прашање. Тоа е поентата. :)

На mimiiiii, Sexybaby86, kukla21 и 2 други им се допаѓа ова.
  17. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Па некој погоре имаше супер предлог. Место појадок со крем, ајвар, аргета (пишана на мени ко млечен намаз од туна, па долго бев во заблуда дека е некој намаз правен инхаус со риба, зеленчук) бисквити со Чоколадно млеко (не обично, чоколадно!!) може да се внесе просо, овес, било каква житарка и да се комбинира. Комбинации куп, со јогурт, сирење, кашкавалче..
    Ручекот генерално е ОК. Секогаш има салата, на мени пишува дека е со маслиново и балсамико.
    Ужинката не е лоша, овошје најчесто. Пудинзите и колачите може да ги нема скроз.

апсолутно се согласувам дека институција од овој тип не смее да има нездрава храна (шеќери).

На Leo_29, azelea, mimiiiii и 6 други им се допаѓа ова.
  18. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.040
    Јас од овде ја знам математиката. Веројатно сразмерно и доле е истата математика.

Градот плаќа 1.170 еур
    Ние 330 еур
    ————————————-
    Вкупно: градинка по дете месечно зема 1.500 еур

Мислам дека за парите можат да си дозволат здрава храна за детето.

Фана едни мафини со овошје со кокосово масло се речиси и поефтини од чоко бисквитите. Милијарда комбинации на мафини, житарни плочки, житарици со јогурт, домашна нутела од урми, итн. Имаат милијарда комбинации со голема кујна.
    Ама многу е полесно фрутолино со млеко претпоставувам.

На mal.ecka, Autumn_, happygirl и 2 други им се допаѓа ова.
  19. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.703
    Допаѓања:
    134.976
    Од каде идеја дека кокосово масло е здраво?

20. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.858
    Допаѓања:
    142.537
    Исто е, дел даваат родителите а дел исплаќа државата, директно на градинката. Ги гледав годишните извештаи на градинките и имаат мноооогу пари, многу повеќе од училиштата.
    Ако видите, нив не ги реновира градот или општината, туку сами, затоа што имаат пари. Само платата е со пари од влада и согласноста за вработување.

Храната се купува преку тендер, со најниска цена. Ама секако производите ги бара градинката. Чоколино, паштета, чоколадно млеко, Цедевита, пржен леб е нешто што не смее да се дава на дете.

А и нас не ранеа така, па сега сме на 30 години со шеќер, дебели, со пореметени хормони.

На Izzy_0504, azelea, mimiiiii и 5 други им се допаѓа ова.