Децата и градинките

Дискусија во 'Дете' започната од coca, 23 декември 2009.

1. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.307
    Допаѓања:
    226.947
    Во ред е да тежнееме кон здрава храна, ама едно е на форум, друго е во живо.
    Колку мајки имам сретнато у градинка зошто ова зошто она а дома за ручек кебапи од Стокомак.
    Не дека јас не давам, давам. Ама не од Аргентина шеста класа седум пати мењат рокот.
    Така да пак ќе речам, да. За 1500 ден сум задоволна. Велам 1500 зошто од мој џеб толку давам.
    А ако сакам барени брокули да јаде ќе го запишам у приватна.

На referentka, azelea, Meckicja и 3 други им се допаѓа ова.
  2. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    грешни ти се очекувањата! Не даваш 1500, туку и секогаш кога плаќаш данок од 10% со шифра на општината во која живееш.

3. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.307
    Допаѓања:
    226.947
    Абе и така да е.
    Чим само на форум се "бориме за поарно".... јасно е ..

На Meckicja, No Makeup и eli25 им се допаѓа ова.
  4. Autumn_

Autumn_ Популарен член

Се зачлени на:
    28 август 2017
    Пораки:
    892
    Допаѓања:
    2.504
    И јас кажав не можам да сум лицемер и дека дома јаде raw food, а во градинка еднаш неделно 150мл цевитана ми е проблем, ама фактот е дека тие кујни се со намена да готват за децата, не го прават тоа како дел од црвен крст, плата земаат. Јас работам 8h, две деца, плус обврски тон, кога јас им давам пржени компирчиња е затоа што немам време за друго а така ќе бидат најадени и ненервозни, а во градинка имаат обврска да им зготват по мени.
    Јас не можам да го запоставам моето работно место, за да готвам и да надокнадам за невнесените нутриенти во градинка

На azelea, Cherry333, Meckicja и 8 други им се допаѓа ова.
  5. Septemvri

Septemvri Популарен член

Се зачлени на:
    12 декември 2018
    Пораки:
    2.538
    Допаѓања:
    9.895
    Ние плаќаме 1500 остатокот државата. Значи вкупниот трошок за престој не е 1500.

На kukla21 и Meckicja им се допаѓа ова.
  6. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.218
    Допаѓања:
    111.436
    Кој данок мислиш? Иначе да, дел од парите се обезбедени од даноци. Едно дете во градинка повлекува мислам (не сум 100 % сигурна) 9000ден, 1500 од родителот, а останатите од општината и министерство за труд и социјала. Иначе не е точно дека градинките сами се реновираат, ги реновираат општините или пак некои грантови кога има.

Не, не е идеално. Кај нас е мислам ок менито, ако замижиш пред цевитана и кифла со мармалад 1 неделно. Е сеа имаат и бонжити, што исто не е најсреќно решение. Дур се бира цена наспроти квалитет тоа е. Единствена работа на тендер е таа, цената да биде најниска и да не се смени во текот на цела година. Кај нас млечниот намаз е путер, јајце варено, морков варен, урда и сол, а рибината паштета ја прават од ослич и зеленчук. Голема работа заврши на времето Револуција во исхраната, нешто што го смени комплет менито во многу градинки, ама сеуште има фалинки. Не знам искрено дали ги запржуваат манџите, мислам не, а што се однесува до алергии се придржуваат строго, знам зошто моето не смее млеко и не го пие, а за чаевите пишува дела се со мед.

Секогаш може повеќе. Мене искрено ми смета повеќе што немаат интересна програма, што во секоја занимална има тв и гледаат цртани, што спиењето е задолжително и се ствара револт кај децата.

На azelea, kukla21 и Snowflake92 им се допаѓа ова.
  7. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    7.002
    Допаѓања:
    37.238
    :hai:
    Ќе сакаш ли да сликнеш или споделиш мени од вашите градинки? Многу сакам да знам каква е таа шугар фри исхрана?
    тнх

8. MinnieM

MinnieM Популарен член

Се зачлени на:
    25 јули 2018
    Пораки:
    928
    Допаѓања:
    2.927
    Не знам дали е за овде ова, ако не е префрлете. Моето дете за неколку дена ќе наполни 11 месеци. Пред 3 дена појде во градинка, засега го оставаме на 1саат. Не е делен од мене воопшто (освен за ситни потреби по дома), плаче многу таму не сака ни да јаде.. многу ми е тешко. Првиот ден липаше дури и дома кога си дојдовме :( Нема кој да го чува, плус многу сакам да оди во градинка..ама тешко ми е, не знам дали му се посветени доволно. Ве молам за искуство како беа вашите деца на почеток, дали брзо се навикнаа? Воопшто не сакам да му правам стресови ;(

9. Septemvri

Septemvri Популарен член

Се зачлени на:
    12 декември 2018
    Пораки:
    2.538
    Допаѓања:
    9.895
    Ова е менито за јасли од објект јасмин градинка 13 ноември,каде одеше синот пред повеќе години. И тогаш менито беше горе долу исто како сега. Не е до толку лошо,а подобро може секогаш.

Прикачени фајлови:

10. MinnieM

MinnieM Популарен член

Се зачлени на:
    25 јули 2018
    Пораки:
    928
    Допаѓања:
    2.927
    Моето дете за неколку дена ќе наполни 11 месеци. Не е делен од мене воопшто (освен за ситни потреби по дома), плаче многу таму не сака ни да јаде.. многу ми е тешко. Првиот ден липаше дури и дома кога си дојдовме :( Нема кој да го чува, плус многу сакам да оди во градинка..ама тешко ми е, не знам дали му се посветени доволно. Ве молам за искуство како беа вашите деца на почеток, дали брзо се навикнаа? Воопшто не сакам да му правам стресови ;(

11. Autumn_

Autumn_ Популарен член

Се зачлени на:
    28 август 2017
    Пораки:
    892
    Допаѓања:
    2.504

12. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.218
    Допаѓања:
    111.436
    Па кај поголеми деца пред школо е проблем. Моево има моментално криза за спиење, не сака да спие секогаш, а мора да лежи и тоа е голем проблем. Детево што идат заедно со моето од комшии имаше 2 недели кога плачеше нон стоп за да не иде у градинка, нејќеше и крај, не сакам у градинка зошто ме тераат да спијам. Башка во 1во спиење нема, па им заспиваат на клупа на учителките во 12 (зборам во нормална ситуација кога децата идат целодневна не за ова корона време кога се скратени часовите)

На Autumn_ му/ѝ се допаѓа ова.
  13. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    За 2-3 недели се навикна. Инаку градинката во вис ја дигаше.
    Една недела одеше само пола час, другата од 1 до 3 и третата со спиење. Е сеа измеѓу имаше паузи дома затоа што се разболуваше.

На mal.ecka и MinnieM им се допаѓа ова.
  14. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.307
    Допаѓања:
    226.947
    Секое дете е различно. Прв пат кога го пуштив имаше 11 месеци и му беше огромен стрес.
    Вториот пат имаше три години без еден месец и појде топ.

На mal.ecka и MinnieM им се допаѓа ова.
  15. Дани.СС

Дани.СС Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јули 2017
    Пораки:
    109
    Допаѓања:
    195
    Здраво мајки,
    Дали во градинкте им прават систематски преглед?
    Дали го најавуваат претходно за да присуствува и родител?
    Што опфаќа систематскиот?
    Дали им прават и стоматолошки преглед?

На Meckicja му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Larahappy

Larahappy Популарен член

Се зачлени на:
    4 февруари 2019
    Пораки:
    2.885
    Допаѓања:
    10.402
    Мoже е глупo прашањевo ама дали и преку летo вo градинка нoсат тoплинки?

17. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.478
    Допаѓања:
    7.063
    moeto e 12 meseci place isto 4 dena dosega bevme na adaptacija i loso loso pominuvame .Ama druga opcija nemam mora da se navikne.

На MinnieM му/ѝ се допаѓа ова.
  18. LiliBoz

LiliBoz Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.307
    Допаѓања:
    226.947
    да:|
    јас намерно носам отворени ко сандали. :| пошо не се нормални што им натегаат на нозе у топло:|

На Larahappy му/ѝ се допаѓа ова.
  19. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    7.002
    Допаѓања:
    37.238
    Ќерка ми не носеше топлинки летно време. И облакав crocs сандали. Ептен се грди, ама многу практични. Се уште ги носи.

На azelea, mal.ecka и Larahappy им се допаѓа ова.
  20. Vanjce09

Vanjce09 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 октомври 2016
    Пораки:
    78
    Допаѓања:
    37
    Мајки прашање. Плаќам за детето паушал за градинка. Поради корона не одеше, бидејќи сум бремена, а свекрва ми која живее со нас е дијабетичар долги години. Сега треба да се породам и бидејќи нема да можам со двете деца на почеток да излезам на крај ќе мора да оди во градинка. Ја контактирав градинката и ми рекоа нема место, може да се обидат да побараат во друг објект, но не веруваат дека ќе најдат, а и да најдат ќе нема кој да ја носи и зима ако е подалеку, сопругот не вози, а е на работа до 18 часот. Мислев ќе ги зголемуваат групите, но рекоа не. Некоја да се соочува со ваков проблем?