Епа нели се правеа списоци во време корона кои деца мораат да одат,составија мали групи,се носеа списоци од родители кои одат на работа,и затоа сега нема место.Ма да се сомневам дека нема место за плус едно дете.Зависи и која градинка е.
Велат во друг објект да се обидеме. Јас дека бремена сум работев од дома, сега велат нема место дека се ограничени групите.
Не. Одвреме навреме мерат висина и тежина и толку. Да. Јас му зимам крокс или сандали. И да има место, ќе ти бараат потврда дека мора да работиш од работно место а не можат да ти ја дадат јер нели трудничко и тоа е тоа. Епа тоа е тоа за што се бунев дека фаќаат место а не им одат децата и после нема место за деца на кои стварно им треба градинка.
Во нашата градинка рекоа дека и на трудите и тие што работат од дома им е дозволено да одат, ми се јавија специјално пред нова година. И тие што не одат требаше да плаќаат, сега ми велат незнаеме дали има смисла да плаќате ако сакате може да ја опишете.
Не е до вашата до нашата, значи уредба е од министерство, не може секој како сака. Само децата кои реално имаат потреба, нема кој да ги чува. Без потврда не примаат и не треба да примаат.
За ова не се согласувам. Еве јас кај што работев фирмата пропадна, со тоа автоматски јас сум невработена. А како да работам ако не ми го примаат детето во градинка и нема кој да ми го чува? Моето дете оди во градинка со потврда само од сопругот, да се навикне ќе барам работа.
Тие шо не работат ко да немаат право да се вработат. Градинките не ги поставуваат глупиве услови, така им наредуваат. Јас подработувам од дома, среќа што работата е само писмена комуникација па се снаоѓам, иначе да е нешто што бара 8 часовна работа и поголема концентрација со мое дете нема шанси.. Никој нема да те толерира чек и се моча, чек и се кака, чек да ја нахранам, чек истурила, бара вода итн итн... Не е исто мало дете и поголемо што да речеме некои основни работи може да ги врши скроз самостојно. Еве сега ќе почнам и нешто што бара работа и на терен, кај да ја носам... Кај нас не е само сега проблем со градинките, од секогаш е... И уствари тоа е пробелмот, нема доволно градинки... Башка што ги условуваат да ги земат децата до 15:30... А реално повеќето работат бар до 16:00... Кај нас е прием од 8:00 до 8:10 за нашата група...како ако ми почнува работно време од 8?... Кај другарка малиот прием е од 6-6:30... И до 3 да ги земат... Ама и ова така ќе си пројде... Шо има да помислат уопште на инвестирање у градинки... И така, ќе крпиме ќе подработуваме колку да се рече... Ќе се ориентираме према градинките, па ако се смилуваат да не остават на работа добро..
Јас сум во иста позиција. Групите мора по 15 деца да се и тоа е. Ако ти е зорт во друг клон да го носиш. Башка ние двајцата одиме на работа, потврди однесени, платени сите сметки. Можно е во иста општина да сме. Сто пати зборно со управа, тоа е, не смееме над 15 деца ќе не казнат, во другиот клон има место тоа е опцијата.
I da ja pratam vo drug klon da se snajdam nekako za kratko za nosenje, zimanje, dali posle ke moze da se vrati vo svojot klon e prasanje, da ne kazat ja otpisavme od ovoj klon. Toa treba da prasam.
И ние го носиме во клон што ни е далеку, а имаме градинка до зграда, ама тука немаше место.. И кога немаш друг избор ќе го носиш и подалеку. Ама се навикнавме, го носиме/земаме со кола. Битно детето ни е згрижено, плус задоволни сме од градинката, па сеа и да има место во таа до мене нема да му менуваме, си се навикна ваму.
Зошто мислиш дека нема да можеш да излезеш на крај со двете деца? Колку год е првото детенце? Бебето на почетокот само ќе спие и јаде, ќе си се посветиш на поголемото максимално, а штом се ослободи место во вашата градинка, веднаш нека ве известат. И јас бев во слична ситуација, прво немаше место, па после испадна имало едно, па го пуштив.
Прв ден! Средно жалосно, накај трагично, очекувано, 40минути си седевме заедно и набљудувавме, бевме на разгледување само Битно две дечиња воодушевени од новото другарче, му нацртаа и цртежи за дома Утре исто, план е пак само да набљудуваме, со можност да се согласи да пофати нешто и поигра Тешко ќе иде..