Zdravje i nasiot od septemvri kje trga vo gradinka, iskreno sekoj den mislam kako kje uspeeme da go naucime deka treba sekoe sabajle da stanuvame rano, da go spremam i da go nosime vo gradinka. Toj si zacrtal deka ne saka da odi i tockaa. sakal sam da si igra, ne sakal so deca. Uff jas ne znam kako kje uspeeme da go naterame da pocne da ja saka gradinkata....
Zenski i malava treba od Septemvri da pocne vo gradinka. No seuste mi se nemaat javeno 2 god i 4 meseca ce ima i seuste jade blendirano Probuvam da i davam pasirano so viliska jadenje no se davi i pluka. Me faca strav kako ce bide vo gradinka so jadenjeto. Tamu ne pasiraat taka? Uff uste se sekiram kako ce bide.
Здраво девојки...Ние одиме во градинка од 9м и сега сме 12+ и супер ја прифативме...Инаку на почеток беше со плачки но ни се погодија едни негователки ангели,од добри предобри,во група се околу 15-16 дечиња во просек секојдневно и си јаде и си спие, дури откако тргна во градинка се смени многу на позитивно. Почна дома рано да си легнува накај 21:30-22ч а порано и до 1-2 ноќе седеше,се заспивавме по 2 саати.Таму заспива сама без нишкање. Менито ни е предобро,се што е за таа возраст, нема маргарин, нема паштети, дури ме прашуваа дали имам нешто што не јаде и дали е алергична, за да и го сменат со друго јадење. Појадокот е млечна каша (јогурт, кисело млеко,палента,сирење,бисквити и млеко, јуфка )ручек манџа со месо и салата а ужина различно,но нема ниту мед,ниту белка,(мене тоа ми беше битно бидејќи пред 1 год немав воведено). Кога ќе ги види негователките на врата се фрла во нив и се гушка. Еднаш едната од нив почна да ми се правда како ја искашкале блузата од јадење, а јас и викам само јадете па ако треба цела нека е лом. Ќерка ми некогаш јаде и дупли порции, плачи за репете, а вака слабичка е,ама ете некогаш и се допаѓа и секогаш и даваат, тоа еднаш го видов бидејќи порано дојдов и тие не ме забележаа дека сум на прозор и се ранеа со втора порција. Секогаш ми ја враќаат чиста,никогаш не поцрвенета на пеленска регија. А да дека се разболуваме еднаш месечно со вирус е факт,ама тоа е. Сега сме на летен распуст и од Септември пак градинка. А да зборувам за државна градинка во Скопје. Презадоволна
Izvinete no vie taka ste ja naucile, zemete davajte i da jade sama da griza sto bilo od biskviti, leb, zelencuk, ovosje da se priviknuva na ne blendirana hrana. Jas na moeto ne mu blendirav nisto od 4 meseci jasese od kupeckite ovosni kasi a se drugo pasirano sto mu pravev doma i sega ima 1 i 7 meseci i jas ne go ranam sam jade se. Sednuvame da jademe on vo hranilka mu pravam popara mu ja davam i sam se rani
Ako ne im se dopaga zasto gi prakaat toagas vo gradinka , najubavo doma i vo stakleno zvono da gi cuvaat, jas da sum na vase mesto bi im kazala ama znam deka ne smeete. Toa e toa sekojdnevo se sretnuvame so sekakvi budali. Jas odvaj cekam da pocne moeto od septemvri
Znam deka vo nas e vinata. Jade ona i kifli kroasan, gjevreg....no glavniot rucek ( mangji, polneti piperki, musaka...) Mora da e blendiran Inaku tarana, supi, palenta bez problem jade. Mora nesto da se pravi uste mesec dena rok imame.
Ќе се научи, без грижи Им пасираат или ситно сецкано им даваат, зависи од детето. И мојава беше така, па еве ја си се научи. Кога ќе види како другите дечиња ручкаат, ќе јаде.
Да Ирена, во Општина Кисела Вода, Весели Цветови, од толку плачки на почеток, до сакање и гушкање со негователките, прекрасен пристап со родителите и јадење дупли порции на ручек и ужина. Презадоволна сум
Ќе се научи во градинка. Ќе ги гледа другите деца, ќе сака да ги повторува... Многу работи мојава научи и прави што мислев дека никогаш нема да се случат.
Ајде еден совет. Дали од септември да оди синко во градинка. Значи ќе биде точно 14 и пол месеци. Сега го чува баба. И доаѓа жената секој ден од далеку. Дилемата ми е следна. Не сакам да биде во најмалата јаслена група ( занималната им е многу мала и цел ден седат во креветче) а незнам од која возраст е втора јаслена, па да ја почекаме таа. И дали е најпаметно да почне на почеток на учебна година т.е во септември. Или може би е поубаво кога почетокот ќе помине односно декември јануари. Ама па тогаш сезона на болести е во пол ек, а тој ќе биде не навикнат. И незнам што да правам.
Мислам дека се јасли до 18 месеци. Можеш да почекаш до март следната година. Тогаш сигурно ќе биде во поголема група, а и убаво време за почнување. Не дека нема и тогаш вируси, ама поубаво е и нема толку гужва со адаптации на другите деца. Јас го пратив син ми во тој период. И бидејќи е поубаво време ги изнесувале и надвор малку, во дворот, на свеж воздух. Не знам како е во вашата градинка. Знам нејои градинки воопшто не ги вадат децата надвор. Како и да е, јас би сакала малата од март да ја пуштам.
Нема шанси. Кај нас градинките се преполни. Мислам дека нема отстапка да ми направат. А од друга страна како би му било нему во група каде сите се постари 4-5 месеци од него. @Sky-butterfly колку ќе биде стара твојата во март? И кој ти ја чува до тогаш баба или жена плаќаш?