Децата и градинките

Дискусија во 'Дете' започната од coca, 23 декември 2009.

1. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.929
    Допаѓања:
    326.862
    za deteto e pozdravo da igra so zivotni vo kal vo pesok otkolku da zivee vo stetrilna sredina

На PUPICA, Kaetana, alana и 4 други им се допаѓа ова.
  2. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.987
    Zdravje i nasiot od septemvri kje trga vo gradinka, iskreno sekoj den mislam kako kje uspeeme da go naucime deka treba sekoe sabajle da stanuvame rano, da go spremam i da go nosime vo gradinka. Toj si zacrtal deka ne saka da odi i tockaa. sakal sam da si igra, ne sakal so deca. Uff jas ne znam kako kje uspeeme da go naterame da pocne da ja saka gradinkata.... :(

3. mama31

mama31 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 април 2014
    Пораки:
    291
    Допаѓања:
    292
    Каков брис треба да се земе од дете за упис в градинка?

4. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.929
    Допаѓања:
    326.862
    Od grlo i nos

5. mama31

mama31 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 април 2014
    Пораки:
    291
    Допаѓања:
    292
    Фала @joy1
    Дали прво треба да појдам кај матичен педијатар по упат, и потоа на микробиологија?

6. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.929
    Допаѓања:
    326.862
    Da
    Nemora pedijatar ako nemate no maticen da vi e lekarot

7. mama31

mama31 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 април 2014
    Пораки:
    291
    Допаѓања:
    292
    Благодарам

8. iki26

iki26 Популарен член

Се зачлени на:
    12 август 2012
    Пораки:
    3.483
    Допаѓања:
    17.463
    Zenski i malava treba od Septemvri da pocne vo gradinka. No seuste mi se nemaat javeno :(
    2 god i 4 meseca ce ima i seuste jade blendirano :(
    Probuvam da i davam pasirano so viliska jadenje no se davi i pluka.
    Me faca strav kako ce bide vo gradinka so jadenjeto.
    Tamu ne pasiraat taka? Uff uste se sekiram kako ce bide.

9. Maceto123

Maceto123 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 октомври 2014
    Пораки:
    612
    Допаѓања:
    960
    Здраво девојки...Ние одиме во градинка од 9м и сега сме 12+ и супер ја прифативме...Инаку на почеток беше со плачки но ни се погодија едни негователки ангели,од добри предобри,во група се околу 15-16 дечиња во просек секојдневно и си јаде и си спие, дури откако тргна во градинка се смени многу на позитивно. Почна дома рано да си легнува накај 21:30-22ч а порано и до 1-2 ноќе седеше,се заспивавме по 2 саати.Таму заспива сама без нишкање. Менито ни е предобро,се што е за таа возраст, нема маргарин, нема паштети, дури ме прашуваа дали имам нешто што не јаде и дали е алергична, за да и го сменат со друго јадење. Појадокот е млечна каша (јогурт, кисело млеко,палента,сирење,бисквити и млеко, јуфка )ручек манџа со месо и салата а ужина различно,но нема ниту мед,ниту белка,(мене тоа ми беше битно бидејќи пред 1 год немав воведено). Кога ќе ги види негователките на врата се фрла во нив и се гушка. Еднаш едната од нив почна да ми се правда како ја искашкале блузата од јадење, а јас и викам само јадете па ако треба цела нека е лом. Ќерка ми некогаш јаде и дупли порции, плачи за репете, а вака слабичка е,ама ете некогаш и се допаѓа и секогаш и даваат, тоа еднаш го видов бидејќи порано дојдов и тие не ме забележаа дека сум на прозор и се ранеа со втора порција. Секогаш ми ја враќаат чиста,никогаш не поцрвенета на пеленска регија. А да дека се разболуваме еднаш месечно со вирус е факт,ама тоа е. Сега сме на летен распуст и од Септември пак градинка. А да зборувам за државна градинка во Скопје. Презадоволна

На PUPICA, Kaetana, awl и 2 други им се допаѓа ова.
  10. Bojan4eP

Bojan4eP Активен член

Се зачлени на:
    9 јануари 2016
    Пораки:
    21
    Допаѓања:
    9
    Izvinete no vie taka ste ja naucile, zemete davajte i da jade sama da griza sto bilo od biskviti, leb, zelencuk, ovosje da se priviknuva na ne blendirana hrana. Jas na moeto ne mu blendirav nisto od 4 meseci jasese od kupeckite ovosni kasi a se drugo pasirano sto mu pravev doma i sega ima 1 i 7 meseci i jas ne go ranam sam jade se. Sednuvame da jademe on vo hranilka mu pravam popara mu ja davam i sam se rani

На muchacha_a му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Bojan4eP

Bojan4eP Активен член

Се зачлени на:
    9 јануари 2016
    Пораки:
    21
    Допаѓања:
    9
    Ako ne im se dopaga zasto gi prakaat toagas vo gradinka , najubavo doma i vo stakleno zvono da gi cuvaat, jas da sum na vase mesto bi im kazala ama znam deka ne smeete. Toa e toa sekojdnevo se sretnuvame so sekakvi budali. Jas odvaj cekam da pocne moeto od septemvri

12. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.363
    Допаѓања:
    21.350
    Ах, вакви приказни ме охрабруваат. Ќе ми кажеш ли во која општина одите во градинка?

На PUPICA, Kaetana и galapce им се допаѓа ова.
  13. iki26

iki26 Популарен член

Се зачлени на:
    12 август 2012
    Пораки:
    3.483
    Допаѓања:
    17.463
    Znam deka vo nas e vinata. Jade ona i kifli kroasan, gjevreg....no glavniot rucek ( mangji, polneti piperki, musaka...) Mora da e blendiran :(
    Inaku tarana, supi, palenta bez problem jade. Mora nesto da se pravi uste mesec dena rok imame.

14. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.848
    Допаѓања:
    36.406
    Ќе се научи, без грижи ;) Им пасираат или ситно сецкано им даваат, зависи од детето. И мојава беше така, па еве ја си се научи. Кога ќе види како другите дечиња ручкаат, ќе јаде.

На Kaetana, iki26, Miss.Sweet и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. Maceto123

Maceto123 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 октомври 2014
    Пораки:
    612
    Допаѓања:
    960
    Да Ирена, во Општина Кисела Вода, Весели Цветови, од толку плачки на почеток, до сакање и гушкање со негователките, прекрасен пристап со родителите и јадење дупли порции на ручек и ужина. Презадоволна сум

На PUPICA, iki26, irena.1 и 2 други им се допаѓа ова.
  16. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    Ќе се научи во градинка. Ќе ги гледа другите деца, ќе сака да ги повторува... Многу работи мојава научи и прави што мислев дека никогаш нема да се случат. ;)

На Maceto123, irena.1, koritsaki и 2 други им се допаѓа ова.
  17. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.363
    Допаѓања:
    21.350
    Ајде еден совет. Дали од септември да оди синко во градинка. Значи ќе биде точно 14 и пол месеци. Сега го чува баба. И доаѓа жената секој ден од далеку. Дилемата ми е следна. Не сакам да биде во најмалата јаслена група ( занималната им е многу мала и цел ден седат во креветче) а незнам од која возраст е втора јаслена, па да ја почекаме таа. И дали е најпаметно да почне на почеток на учебна година т.е во септември. Или може би е поубаво кога почетокот ќе помине односно декември јануари. Ама па тогаш сезона на болести е во пол ек, а тој ќе биде не навикнат. И незнам што да правам.

18. Sky-butterfly

Sky-butterfly Форумски идол

Се зачлени на:
    22 декември 2013
    Пораки:
    3.398
    Допаѓања:
    60.837
    Мислам дека се јасли до 18 месеци.

Можеш да почекаш до март следната година. Тогаш сигурно ќе биде во поголема група, а и убаво време за почнување. Не дека нема и тогаш вируси, ама поубаво е и нема толку гужва со адаптации на другите деца.

Јас го пратив син ми во тој период. И бидејќи е поубаво време ги изнесувале и надвор малку, во дворот, на свеж воздух. Не знам како е во вашата градинка. Знам нејои градинки воопшто не ги вадат децата надвор.

Како и да е, јас би сакала малата од март да ја пуштам.

На irena.1 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Bojan4eP

Bojan4eP Активен член

Се зачлени на:
    9 јануари 2016
    Пораки:
    21
    Допаѓања:
    9
    Sledna e od 18-24 meseci ako sakaat da se rasprasas da ja stavat vo taa grupa

20. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.363
    Допаѓања:
    21.350
    Нема шанси. Кај нас градинките се преполни. Мислам дека нема отстапка да ми направат. А од друга страна како би му било нему во група каде сите се постари 4-5 месеци од него.:(
    @Sky-butterfly колку ќе биде стара твојата во март? И кој ти ја чува до тогаш баба или жена плаќаш?