@Mama993 можеби е голема за цуцла ама тоа е твоја одлука. Може да и ја зимаат само во договор со тебе, како што спомнаа погоре ако и ти дома престанеш да и ја даваш. Ама јас целосно те поддржувам, засега вооошто не треба да и се прават промени а уште помалку строги правила во градинка. Инаку до 2г е јасли, после прва мала. Зависи во која градинка, во градинката во која го запишав моето 2 и 3г се заедно во прва мала. Следна група е над 4г. А некоја членка што имаше пишано дека немаат активности баш ме зачуди. Од 2г нагоре сегде имаат активности, а во приватните колку што сум видела на фб имаат (помалку, ама сепак) и во јасли.
8ми ден денес. Остана со спиење, лежел и се пулел прво, па после го галела воспитувачката и заспал, не ми се верува, сам заспал легнат, дома не е така Не јади ништо, само леб каснувал, многу се нервирам, ај до 11 и пол се издржува ама до 3ч да не јади само вода пија, млеко и јогурт никогаш не запи Очекував дека многу потешко се ќе биди, освен што не јади, засега е супер, плус заспа во 22ч вечерва иначе пред 23ч не е заспан до сега.
Мајка може е време и дома да ја фрлите и да нема веќе збунки во главата на детето. Три дена трае одвикнување ништо повеќе собери сила и реши ја. Инаку околу другото се согласувам дека не треба без твоја согласност да и ја зимаат.
На страна од тоа дали е мала или голема за цуцла, твоја работа е тоа, ама во градинка не можеш да очекуваш дека ќе пазат на нејзината цуцла. Башка во ова време на високо заразна болест, кога се тргнати пола и поише од играчките од страв, не можеш да очекуваш дека ќе има исклучок. Кај нас ги даваа само за спиење ама откако почна пречесто да се разболуваат од бактерии во грло, забранија. За нејзино добро е. И ние тргнавме на таа возраст во градинка, имаше цуцла за спиење и за неполн месец ми ја вратија. Дома продолжи со цуцла уште месец дена и толку беше, буквално за 1 ноќ ја тргнавме.
Треба да ја одвикнеш од цуцла. За доброто на сите деца а и нејзино добро е цуцла да не носи, бидејќи тоа се деца и секое може да ја лапне цуцлата. Не треба да очекуваш дека воспитувачките ќе пазат на цуцлата да не и падне на под, а ако и падне да ја измијат. Воспитувачката е во право, колку и злобно и грдо да изгледа. Со лесно.
Па мислам дека стварно јаде, тоа што служат таму, какво и да е. Кога ја земам ми кажуваат учителките, изеде две чинии зелка, или две порции сутлијаш... и она си кажува. Ама си кажува и дека не и дале нешто, на пр. Мамо, јадевме банана, ама само пола. Изгледа не им даваат повеќе. За лебовите, се согласувам. Рибја паштета дома нема видено, ама таму јаде. Путер и мармалад, исто дома не јаде, ама таму е стробери, па изгледа јаде. А изгледа добива на сила кога јаде со другите деца. верувам дека повеќе е тоа. Ама нека јаде. Дома мака мачевме. 15 кг беше и на вториот и на третиот роденден.
На мојава не ѝ ја даваа намерно цуцлата во јасли додека беше, а ни кажуваа и дома да не и ја даваме. Ај што е нехигиенски, туку после и многу тешко ќе се оддели од неа. Ќе плаче некој ден по цуцлата ама ќе се одвикне. Мојава додека не се одвикна од цуцла и цицка стануваше ноќеска по 2 3 пати, сега цела ноќ мирно си спие без будење.
Не јадат сите. Ама барем кај нас во градинка вработените се искрени дали детето јадело или не. Кога се земаат децата секој ден за тоа се добива информација (дали јадело и што јадело детето дента. ЗНачи кажуваат ако детето оставило од ручекот или ако јадело само сув леб). Значи и пред КОВИД и сега негователката ги дава децата и од неа добиваш смао информација јадел, спиел и слично. Од време на време воспитувачката дава извештај за тоа што и како работи детето во градинка (порано беше секој Четврок сега кога како).
Aktivnostite pocnuvaat vo grupa od 2-3 so programa sprovedena od mtsp a nacinot na rasporeduvanje na mesecnoto godisnoto i dnevnoto planiranje zavisi od gradinka samiot vospituvac. Taka da aktivnosti na taa vozrast mora i treba da ima. Ako nema grupata vospituvac samo negovatel togas dobra vojla e na negovatelot sto bi rabotel i dali bi rabotel. Sega so kovidov meshani grupi pa mora da se prilagodi programata na site vozrasti so edni boish so drugi rabotis temperna so treti plastelin se zavisi kolku e meshana ili ne grupata
И јас така викав. Градинка е чудо. Ги ставаат во ред, и нема трте-мрте. Со нас ептен се иживљаваат човечињава. Ново дете ќе имаш наскоро.
3та недела во градинка, 2рата носе течење како чешма, сега во Неделата повраќање, денеска ми рекоа дијареа имал. Шо да давам веќе аман? Утре неможам да го носам во градинка пошо е вака, а како можи да постојат до толку несовесни родители па да си ги носат настинати во градинка еве незнам. Ова сигурно од нас не е, дома сите сме здрави, со некој од страна се немаме видено, значи од градинка е. Шо ке се прави незнам, сега почнав со работа да земам боледување секоја 2ра недела кај и да е ке ми следи отказ најверојатно
Љубов, епа руска и кифлички ли да носат за роденден? Тортичка винчини и чоко бисквит има еднаш неделно. Ако ти дома не му даваш такво нешто, што може да му стане од петнаесет грама неделно тортичка?
Зошто по дифолт одма велиш не совесни родители, сите минуваат така во градинка првите месеци, некои и по година. Ти ја разбирам фрустрацијата ама не се други родители криви.Кај некои деца вирусот е без симптоми, додека кај друго ќе појаве. Баш сега и температура и се приметуваат. Башка и настинки од променливо време.
Да, мислев руска со кифли и ладна даска носат за родендени. Вака ова со смокиве и соленките мн малку ми дојде на масите.
Немат нашите деца одено во игротека, проблем? Како да не е нормално да не сакам детето глупости да јаде. Башка не личе градинка да дава такви работи.