Има неколку низ државата кои работеа и втора смена, само сега поради ситуацијата не знам како се. Центар и Чаир имаше.
Dobro vecer, iako sum nova vo grupava bi sakala da pobaram Vashe mislenje. Za 2nedeli deteto mi trgnuva vo gradinka ima 2godini I 8meseci. Nema poseto gradinka 1ipol godina. Vo ovoj period na korona stana mnogu ne druzeljubiv so deca. Bidejki prv pat kje go nosam vo gradinka koja se naogja kaj Univerzalna Sala na ul 9ti maj(drzavna gradinka) bi sakala da Ve zamolam ako moze da spodelite nekoe iskustvo. Vi blagodaram mnogu. Pozdrav
Ние утре тргаме повторно во градинка после цела година. Дете едвај чека, а и јас исто така. Но да признаам иако се правам храбра, не дека и баш ми е сеедно, посебно зошто бројов пак расте. Поголема е веќе, не е разболена лани од грипот, само чат пат носе. Сега зошто овој немир не знам. Еве ја ќе јадела пудинг таму се радува, само бел имале таму(дека ние дома немаме за греотка). Од друга страна едвај чекав да тргне. Се поремети дете дома. Офф...можеби многу мозгам. Денес и ја видов учителката од јасли, вика секој ден сме сега надвор, помалце се во група супер им е, па некако ме теши тоа. Абе како не фати со градинкава нас, прилагодување, болести, па морбилите пак дома па пак прилагодување болести, па корона аман веќе... Дајте некој утешителен збор...
За градинката немам искуство ама со срамежливо и резервирано дете кое тргна на слична возраст, исто по втор пат, имам. Важно е да не го форсираат да игра со децата, а секаде генерално се искусни воспитувачки, исто и дома не го испрашувајте многу дали играл со децата, јас суптилно пробував да дознаам нешто во почетокот ама не ми кажуваше, после некое време се се смени, гордо ги кажуваше другарите, што правеле, како играле. Кај нас не е до изолацијата, детето си е такво, ама многу сум задоволна од тоа како се социјализира, сеуште не е многу слободен со непознати и му треба време да се прилагоди ама дефинитивно градинката направи голема разлика. Не го мисли многу, ќе биде супер за некое време
Ti blagodaram. Ne znam ama nekako I mene me fakja panika I so celava situcija kakva e so kovid I so predhonite negovo brohitisi. Sekako se plasham kako kje prifati vo gradinka, pritoa ne znam nikoj vo taa gradinka nemam ni vlezeno. Sigurno isto go pominuvaat ama takov period e moze I nie Roditelte sme preopteretini.
Јас да ви кажам дека кај нас дома освен родители и браќа , друг роднина/пријател година дена нема стапнато...толку бевме исплашени и претпазливи со коронава ,секогаш со маски,дезинфицирање, од старт ги исековме сите што посакаа да се видиме дома кај нас или нив. Ми се укажа шанса за работа и бевме на 100 ума дали да го пуштаме детево во градинка (тогаш имаше 13м,а беше ноември, најјакото). Детето си тргна во градинка,убаво му беше ,освен што настинуваше на 3 недели,си фати ред,се разборе,почна да јаде ,спие, да ги спомнува другарчињата..и дојде момент на позитивен во семејството. Од цел народ се пазевме ,а од најблиските се заразивме. Така да градинката веќе ич не ме плаши, едвај чекам за некој ден пак да го однесам. Ни јас не познавав никој во градинката ,но за кратко си створив убав однос со негователките и освен некој испад на почетокот задоволна сум како се однесуваат.
Vi blagodaram ushte ednas na odgovor. Za pazaenje od tipot gosti osven moite Roditeli I zet setra drugi luge ne mi doshle doma, samiot krug ni e takov shto ne saka da rizikuva vo zatvoteno, iako smetam deka veke site psihicki opagja me zaradi situacijata. Gledanje so Drugi luge I shetanje dete e strogo nadvor na otvoreno, duri moze zvuci glupa moeto dete sheta so. Maska, da vo posledno vreme mu ja vadam osobeno koa sme sami na negde za da dishi,no shto e tuka e. Takava e situacijata. Sin mi e na terapija za alergija dolg period I sekoj den probiotik I d3.
Тоа сакам да ти кажам. Се заразивме од најблиските. Се почна од сватовите-мајка и татко на снаата, па преку нив снаа ми и брат ми,преку нив мајка ми и татко ми и ние фативме од нив. Малце да се изолирале првите немаше волку да се прошири кругот ,ама нема назад ,фала му на господ што поминавме со лесна-средна клиничка слика. Сега ми е криво за сите пропуштени дружења и откачувања на луѓето од лани навака. Некој се согласува со нас, некој со други очи не гледа. Дифтари ,бегаме од луѓе. Пред да фатиме корона почнав да го пуштам надвор со непознати деца да си игра. Всушност не можам ни да го спречам,штом види деца трча во нив и сака да си игра, па јас ставам маска и го пазам.
Srekja dobro ste pominale. Daj boze samo taka e lesno. Dobro da ne mozeme da gi Cuva me tocno I pod stakleno dzvoni, nitu jas ne sum bila takvo dete sum odela od 1godina gradinka togas nemalo adaptacii od 30min,nemalo viber grupi fb se slozuvam I deka sekoe dete si e razlicno. Samo shto ne znam nitu iskustvo od ovaa gradinka na nekoi od mojot krug, pa ne znam ni kako kje bide
Прв ден после година дена, дете отиде без плачки, иако лани имавме проблем и плачки до одење. Е едино кенкаше дома дека не сакала таму да јаде и спие само да си игра сакала и да одат надвор, ама и дома е ист проблем секако. Им мерат ли кај вас тт на врата?
Моето е срамежливо, 4та недела е во градинка, минатата цела беше со спиење, многу е тажен се гледа, уште неможи да се опушти 2 год и 3 месеци сега ќе биди. И уште не јади ништо таму, во 3 дома гладен е многу и јади се дома не пребира сега. Прашање ми е за колку време се опушти вашето дете?
За 2ипол месеца се опушти почна да спие и јаде Предтоа воопшто не спиеше и јадеше само пола кришка леб,не беше тажна ама како збунета Сега едвај чека да оди,спие по 2 саати и јаде се (бар така кажуваат негувателките неверувам дека лажат)
Јадењето ми е болна страна не јаде и готово. Сабајле зборев со негувателка вика многу ние криво за јадењето ама имаат надеж дека ќе се пушти. Многу сака да оди мојот со трчање оди и вика по другарка му. Како ја вика по име па дури и ми кажа дека го бацила Се степале пред некој ден машките па и мојов се приклучил Не му давале играчки а он им давал на нив. И се научил сабајле пред одење му бара пари на татко му
Па можи и збунет да се кажи, ама и тажен е мојов, жали уште за дома, плус еден ден сум прва др втора смена на работа и ко ќе сум втора ич не се гледаме, тогаш ми се лути, бегај бегај ми вели Од ко остана со спиење и ноќе станува и плачи. Таму само настрана е, се дели, уште нема најдено другарче.
Мојата лесно се адаптираше, во смисла без плачки и без проблем за оставање, од трет ден остана со спиење, си јадеше од прв ден, све супер. Ама - и’ требаа едно месец-два да се опушти и да почне да игра со децата, дури и слабо зборувала на почетокот. Исто понастрана стоела и само набљудувала. Сега веќе 5-6 месеци оди (откако ги отворија во септември) и е најгласна и најопуштена таму, па дури и ги рани нејадачите и е водач во игрите Ќе се опушти, му треба време. Дај му уште еден месец, сега уште тажи за дома и мисли дека го оставате. Зборувајте му постојано дека оди да си игра и да се дружи со децата и дека ќе дојдете да го земете. Ќе биде подобро
Душа бе... Јас мислам ќе навикне ама треба уште време бар уште 1 месец, Јас мислев дека никогаш нема да спие мојава,затоа што дома од 16 месеци не спие преку ден,ама таму научи Исто немаше другарче,секоја слика на вибер кога праќаа сите играат на куп мојава понастрана или како во ќош,сама се тргала кажаа Ама сега има најверна другарка и ете на слики со сите за рака се држи и си игра не се секирај ќе свикне ќе видиш
Здраво до сите Дали има некој искуство со градинка Кочо Рацин-клон Наум Наумовски Борче, позади универзална. Конкретно ме интересира за воспитувачката Ана од група јасли 2. Какво ви е искуството? Денеска си го пратив детето прв ден, и веднаш добив воспитна од учеителката. Секое мислење е добредојдено