Децата и градинките

Дискусија во 'Дете' започната од coca, 23 декември 2009.

1. Sky-butterfly

Sky-butterfly Форумски идол

Се зачлени на:
    22 декември 2013
    Пораки:
    3.398
    Допаѓања:
    60.837
    Јас ја чувам, дома сум.
    Таа е родена во јуни, па ете ќе има некаде 20-21 месец :)

Во нашата градинка одат од 18 до 2 и пол години во таа поголема група.
    Зависно од бројот, имаше и поголеми дечиња, од скоро 3 години во таа група кога син ми одеше. Распон беше голем помегу возрастите во еден момент ама гледат некако да балансираат барем до 3 години.

На irena.1 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. PUPICA

PUPICA Форумски идол

Се зачлени на:
    11 јануари 2015
    Пораки:
    3.027
    Допаѓања:
    97.226
    Za razboluvanje definitivno nema pravilo.Ke pocne da se razboluva vednas uste prviot,vtoriot mesec otkako ke trgne.Nezavisno esen,prolet.Najcesto e taka.Mojov trgna sredina na maj pa od sredinata na juni pocna de nastinka,de virus,bakterija vo nos...So ogled na vozrasta,da,pripagja vo jasli,no,ne mora da znaci deka i ke bide vo taa grupa.Mozes da insistiras vo pogolemata.Sepak,se zavisi od kapacitetot na gradinkata i popolnetosta na grupite.Ova zboram od moe i od iskystvo na prijateli.
    P.S.Definitivno kolku pomali trgnuvaat,tolku e polesno za adaptacija.

На Jasminkabibibi, referentka, galapce и 3 други им се допаѓа ова.
  3. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.848
    Допаѓања:
    36.406
    @irena.1 Moјава е во група со поголеми дечиња и немаме проблем. Ја запишавме во поголемата јасли група (24 - 36 месеци) бидејќи од септември секако ќе одеше во таа група, па подобро да се навикне на воспитувачките. Инаку ќе требаше да тргне со помалите, па сега од септември да се префрли во поголемата група. Меѓутоа кога се запиша во градинка имаше 21/22 месеци и затоа и ја запишаа во поголемата група. Твоето ќе биде ептен мало за да оди со поголемите. Или запиши го во помала јасли, или чекај март-април, па тогаш запишувај го дирекно во поголема јасли.

На irena.1 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.783
    Допаѓања:
    202.701
    Син ми од почеток беше во група со дечиња поголеми од него. Кога почна во градинка имаше две и пол години, на таа возраст требаше да биде во втора јасли, ама почна во прва мала група, со деца кои веќе имаа три години, бидејќи немаше место во помалата. И не се каам што почна со поголеми, бидејќи стана многу понезависен, посамостоен и некако научи да се справува со закачките од поголемите деца (а ги имаше доста), башка што прилично чисто зборуваше уште тогаш и без проблеми комуницираше со воспитувачките. Од септември 2015 е во група што одговара за неговата возраст, и некако поинтересно му е да оди сега во градинка, отколку тогаш кога беше со поголеми. Верувам дека е до воспитувачките (млади и со нови методи), плус децата некако повеќе му одговараат во оваа група.
    За второво планирам да го пуштам во групата што ќе ја водат истиве воспитувачки, ама за тоа ќе мора прво некој месец дома да го чуваат. Ќе видиме како ќе биде, здравје Боже.

На galapce, Kaetana и joy1 им се допаѓа ова.
  5. chocolade

chocolade Популарен член

Се зачлени на:
    16 јули 2014
    Пораки:
    2.215
    Допаѓања:
    6.882
    Дали некоја мамичка го носи детето во градинката до амбулантата Јане Сандански во Аеродром? Се извинувам името не и го знам.. Ако има може да ми пише ЛП за да не ја оптоваруваме темата.

На azelea му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Jasminkabibibi

Jasminkabibibi Активен член

Се зачлени на:
    13 јули 2016
    Пораки:
    84
    Допаѓања:
    124
    Podobro e septemvri za pocetok vo gradinka....prvite dve tri nedeli e adaptacija...pola saat ,saat,zavisno od deteto.Jas prvoto dete mi pojde so godina i dva meseca i posle tretiot den mi rekoa moze i na spienje da ostanuva,a so vtorovo se maltretiravme mesec ipol.Saat ,dva,tri ...placki koga ke ja vidi gradinkata no sega vospituvackite velat deka e najmirnoto dete:)
    Dve godini so nego ne znaev sto e den a sto nok:)Otkako odi 9 ipol krevetce sam spie ne pravi problem...za jadenje site gledaat edno.od dr i ke se iznenadite sto se ke pocne da jade;)

На mama31 и galapce им се допаѓа ова.
  7. Girl-Rabbit

Girl-Rabbit Истакнат член

Се зачлени на:
    11 октомври 2015
    Пораки:
    330
    Допаѓања:
    918
    Од кој месец најрано може бебе да оди во градинка?Јас на 8 негови полни месеци треба да заодам на работа а несакам баш да го оставам дома да го чуваат.Исто ме интересира дали треба од сега да појдам да прашам за запишување пошто незнам како оди процедурата

8. chocolade

chocolade Популарен член

Се зачлени на:
    16 јули 2014
    Пораки:
    2.215
    Допаѓања:
    6.882
    Примат и на 8-9 месеци колку што знам. Другарка ми двете ги даде на неполни 9 месеци. Кога треба да тргнете? Ние не одиме во градинка но знам дека многу се чека за да ги примат. Јас сега во септември ќе ја упишам мојата за април 2017 година да тргнеме здравје.

9. galapce

galapce Форумски идол

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    106.805
    Јас денес го запишав моето за од Септември. Значу уште сега треба.
    Примаат и осумесечни.

На MilaP му/ѝ се допаѓа ова.
  10. *цветче*

*цветче* Популарен член

Се зачлени на:
    21 февруари 2015
    Пораки:
    322
    Допаѓања:
    1.254
    А ти рекоа дека е примен? Зашто јас го запишав уште од крај на мај, но ми рекоа кон крај на август да одам да ми кажат дали е примен.

11. Sky-butterfly

Sky-butterfly Форумски идол

Се зачлени на:
    22 декември 2013
    Пораки:
    3.398
    Допаѓања:
    60.837
    Значи ќе го праќаш синко во градинка наскоро?
    Ајде со лесно :)

На galapce му/ѝ се допаѓа ова.
  12. galapce

galapce Форумски идол

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    106.805
    Кога прашав дали е примен чудно ме погледнаа. Демек примен е штом ми дале договор.
    И стварно не ми е јасно под која селекција некаде треба да чекаат мајките за да им качат дали е детето примено?
    Значи ако е исполнет бројот треба да си кажат и готово.
    Или се чека прво да се има место за оние со врски.

Фала Скај,барем да пробаме.

На awl, Sky-butterfly и irena.1 им се допаѓа ова.
  13. *цветче*

*цветче* Популарен член

Се зачлени на:
    21 февруари 2015
    Пораки:
    322
    Допаѓања:
    1.254
    Да, тоа и мене ми беше илузорно, демек можда нема да го примат. Ги прашав како може да не го примат, кога се враќам на работа! Што да правам, да го оставам сам дома?! Многу деца имало, не било до нив, креваа раменици. Треба да одам на крај на август за да добијам конечен одговор, или да ги испотепам сите таму! Ти се обратив лично на тебе зашто некако ми останало во сеќавање дека сме од исто место. Незнам, можеби грешам.

14. LoOnyD

LoOnyD Популарен член

Се зачлени на:
    21 ноември 2009
    Пораки:
    328
    Допаѓања:
    392
    Во Центар во градинките се чека и по 8-9месеци па ако не помине пријавата пред комисија следува одбивање. Па пак си чекаш и така. (facepalm) На крај гледам малава ја примија конечно со 40дечиња во група. Тоа има да биде хаос.

15. mariatim

mariatim Популарен член

Се зачлени на:
    29 април 2010
    Пораки:
    1.159
    Допаѓања:
    12.529
    Oвoј периoд примaaт децa вo грaдинкa?
    Oвoшје,зеленчук кoлку имaaт вo менитo?
    Сaмo еднaш кaкo ужинкa?Акo е тaкa мaлку е тoa,мислaм декa и зaтoa мн им oпaѓa имунитетoт,пa честo се рaзбoлувaaт.

На MilaP му/ѝ се допаѓа ова.
  16. galapce

galapce Форумски идол

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    106.805
    Немора да значи.
    Пола ден се дома.децата па ако им се дава дома значи не им опага од тоа.
    Јас мислам дека не се пази при хранењето,може со иста лажичка,од иста чашка. А најмногу од тоа што некои родители ги носат и болни децата во градинка од што немаат избор.
    Ете кај нас ниту брисеви бараат.

На Maceto123, joy1 и mariatim им се допаѓа ова.
  17. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.848
    Допаѓања:
    36.406
    Овошје имаат секој ден по еднаш, а зеленчук исто така секој ден т.е ручекот им е зеленчук со месо најчесто.
    Јас сум прилично задоволна од менито во градинката кај ќерка ми. Не е како дома, ама па и мајка ми кога ја чува не може да ја нахрани како јас, така што... Во глобала во ред е, уште мојава да се научи без плачки да оди :whew: и супер ќе биде :)

На azelea, mariatim и referentka им се допаѓа ова.
  18. azelea

azelea Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    3.616
    Допаѓања:
    15.719
    Чоколадке па Бисера оди во таа,што те интересира пиши ми или ако се видиме ќе ти кажам подетално,па може и заедно ќе бидат во група од есен

На chocolade му/ѝ се допаѓа ова.
  19. azelea

azelea Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    3.616
    Допаѓања:
    15.719
    Исто е и кај нас,имаат овошје и зеленчук секој ден,претпоставувам и вие сте во Аеродром во градинка:)

На An-na и referentka им се допаѓа ова.
  20. MilaP

MilaP Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2015
    Пораки:
    2.150
    Допаѓања:
    53.147
    Podnesi si dokumenti uste sega i najdobro e vo septemvri da go pustes,dokolku sega nema mesto.
    Jadenjata im se raznovidni,imas zelencuk i meso,leka,grav,testenini,plus salati imaat sekogas i dve uzinki.
    Prvata e ovosje a vtorata e praven kolac od gradinka.
    Znaci jadeneto e kako domasnoto.Procitav ovde za pecurki i soja,vo nasite gradinki takvo meni nemaat ni golemite deca.
    Ke go vides menito,kaj nas vo sekoja gradinka na oglasnata tabla go pise.
    Taman ke si imas i predstava sto jadi pa da ne mu se poklopuva isto jadenje doma i vo gradinka.
    Jas sum zadovolna od 9 meseci go prakam pa eve skoro 4god e.
    Ne e lesno no ke se naviknete i dvajcata. :)
    I najvazno prasuvaj dali jade i kolku jade.Repete sekogas dobivaat ako sakaat,ili dokolku ne go jadi toa jadenje najcesto ima zamena gladno ne go ostavaat.
    @galapce so lesno i na vas :hai:

Последна измена: 12 август 2016
    На awl, galapce, mariatim и 1 друга личност им се допаѓа ова.