И ќерка ми беше сега во изолација поради позитивно дете во одделението,а поради позитивни родители немале изолација.
Ах, тогаш на ниво на училиште одлучиле. Што е ок според мене, ама не сите вака дејствуваат. Им треба оправдување (во случајов позитивен тест од ученик или наставник) за да стават одделение во изолација. Така е според протоколи и така прават. Јас разговарав со учителките и ми рекоа дека ако детето не е позитивно не можат да го стават одделението во изолација. Заради тоа и го направивме тестот инаку ич немаше да ја тестирам.
Во нашата група досега не е имало случај со позитивен родител, јас бев прва сега и затоа воспитувачката не знаеше да ми каже. Ама прашала и ми кажа да ја следам и ако јави симптоми да им се јавам
Јас немам слика од менито ама во Скопје дел од градинките одат и кон повеќе здрава храна https://karpos.gov.mk/здрава-исхрана-во-градинката-мајски/. Кај син ми во градинкс не е вака уште иако има најави дека ќе се воведе. Сега е како што пишав погоре. Имаш и упатство од Агенција за храна и ветеринарство по кое веројатно треба да се придржуваат https://drive.google.com/file/d/1AZ9POwFSQbwqYpoNmhON7CobJ5r0W5PH/edit. Ова мислам најмногу ќе ти помогне.
@happygirl мениво е несомнено, лошо, ми личи на мени во детско одмаралиште, пред 20години. Сепак тука муабетот оди од крајност во крајност, од частење мандарина за роденден до нешто налик вашево мени плус частовки во опаковка секој ден. Концептот на "здрава храна" се повеќе се напушта, и премногу наивно се употребува. Живеејќи на поднебје каде clean eating е традиционалниот начин на исхрана, мислам дека немаме потреба од драматизирање на тема храна, не сме во проект на Џејми Оливер во училишта во Британија каде во голем дел децата не знаат како изгледа овошје и зеленчук - буквално! И не знаат од каде доаѓа млекото, никогаш не јаделе нешто освен брза храна. Така што кога гледам дека кај нас на големо се прифаќаат трендови во исхрана, посебно во намирници, ми е смешно, разбирам, ама пак ми е смешно. За 8ми март, како за бабите ,така и на воспитувачките ќе се подарува, сепак тоа е од децата, а не од мене
Дали близначиња плаќаат со пониска цена или не? Ме праша на мм пријател но незнаев да му одговорам,реков ќе прашам па ќе му кажам
Во државнс не зашто ако има попуср за две децс ќе треба сите родители на две деца да го добијат. Приватните даваат попуст за две деца. Никаде не е битно дали се близнаци или не.
Здраво мајки , има ли некое од вашите деца што одбива да спие во градинка. Моево 1 ден спие 2 дена не сака да спие. Незнам дали е некој период оти прооди сега скоро во градинка и сега постојано сака да е во движење и не сака ниту за момент да застане.
Мојот од три и пол години не спие во градинка секој ден. Дома престана да преспива на три години. Сега има 5 години и неделава преспал само еден ден.
Здраво мајки, иако имам слободно време сепак сакам да ја пратам малечкава на 4 саати дневно за почеток во градинка, дали некоја од вас има искуство со градинката што е на Детска Улица во Лисиче?
Да пријавам и тука дека денес му беше првиот ден во градинка на малиот мој Го оставивме таму со татко му, кога ги виде децата и училницата со играчки, веднаш отиде таму. Ни чао не ни кажа Не плачел воопшто, појадувал малку и си играл со децата. Правеле честитка за празников, сам лепел и мачкал велеше кога го земав. Остана скоро 3 саати денеска. Се надевам целиот престој во градинка ќе му биде убав како денеска
Супер Хепи,уште менито да го средите зошто стварно е катастрофа. Не велам дека сите мајки ги хранат се здраво децата ( за жал),ама барем во градинка треба да се дава исклучиво здрава храна,зошто колку и да не сака дете да јаде брокула/цвекло/грав,таму гледајќи се едни со други ќе пројадат.
Еве го мојот подарок од ќерками.... Се снашле воспитувачите наши...сепак во јасли сме ама им благодарам за посветеноста... Димче Мирчев Велес
Почнаа плачките за градинка, исто како и пред коронава, не сака да оди и плаче. Некој што имал таква фаза, прво одење без проблем а после плачење, како се убедувате, како се смирувате и колку трае фазата? Минатиор пат беше со месеци... Си мислам да не и спомнувам градинка да се правам дека не слушам плачење, да не прашувам ни како си помина ништо буквално...