И во нашата градинка нема соја, нема печурки или паштети или крем сирови. Еве денес баш го погледнав менито: -Доручек - тарана со сирење и јогуртче -Прва ужина - праска -Ручек - супа од пилешко и оривче со пилешко и сезонска салата (претпоставувам патлиџан и краставица) -Втора ужина - бисквити и сокче (во тетрапак)
Ние се отпишавме,пошто од септември прваче,ама генерално оброците горе доле им беа ок,ручекот секогаш беше манџичка,грав,грашак,компир манџа,зелка,спанаќ.. доручеците малку им беа килави, пржено лепче , леб и мармалад, или крем, паштета од туна, сиренце маграрин,кашкавалче последнава година почнаа со житарки со млеко,или бон жита за ужинка,па едвај децава се навикнаа
Мајки од Охрид, сакам да ве прашам нешто. Сакам ќерка ми да ја пуштам во градинка од септември или октомври, тогаш ќе има 2 год. Кои документи ми требаат и кој градинка ја препорачувате? Ви благодарам.
Da neguvatelkite osven ako deteto znae samo da jade.Sin mi e 3god i 9 meseci pa pred nekoj mesec go ostavija sam da jade zatoa sto jas insistirav.
Колку е твоето? Ти планираш во Те така беше? Е мојов оди во градинка кај Тетекс. Можевме било каде, ама таму избравме бидејќи е најрастеретена од пример истата во центарот. Менито е кога како. Син ми оди од 2 и пол години. Веќе е во поголема група (годинава треба да е во најголема)и скоро секој ден крем и леб или маргарин и леб за доручек. Во 8 и по им е доручек, веќе во 11 ручек, некоја манџа, или ориз и пилешко, и сезонска салата. Кога им даваат овошје тоа е многу малку. Еден портокал пример на 2-3 деца, и тоа пред ручекот. Не приметив досега дали имаат грицки, тортички и слично од градинка. Всушност, родителите ги праќаат децата со смоки и чипс во торбите и после спиење (кое е во 11 и пол, што е многу рано за поголемите, а исто време е и за малите) учителките им отвараат и тие сите јадат заедно. Долго време не скапирав дека тоа родителите всушност праќаат додека еден ден не дојде син ми дома и ми кажаа како Никола му кажал и тој некогаш да донесе смоки, а не само да јаде. Е ајде де. Јас едно време демек банана праќав, па потоа баталив и почнав и јас секој ден смоки или чипс бидејќи тој пак јаде од нивните, а банани не можам за сите да праќам. Ужина од градинка после спиење немаат колку разбирам. Затоа е овој чипс/смоки. Јас мојот и не оставам на спиење, еден период го оставав ама тој никогаш не спиеше. Храна им е малку и не убаво распределена. На пријателка синчето одеше во приватна една во Те. Плаќаше 100 евра месечно а ми кажаа дека храната е исто така слаба. Дури во државните била подобра. Има и Вилсон приватна градинка, ама не знам како е таму. Во која градинка планираш? Во кој клон? А за хранење не се грижи. Ги хранат кој не знае, или ако некому треба помош.
Oд брaтучедкaми девoјчетo oди вo Тетекс и oнa бaш зa хрaнaтa ми кaжувaше,нo хрaнaтa и вo другите е истa,кoнкретнo кaј екoнoмскo штo е тaa.Мене тoa не ми се дoпaѓa,тoј крем и леб,и мaргaрин и леб.И декa ужинките се слaби.Смoки,чипс..тoa ми е нaјгoлем прoблем.Сaмo зaрaди oвa не би oделa нa рaб.дoдекa е мaлo бaр дa јaде пoсaглaм дoмa.Прaшaв вo привaтнaтa ТИА 4500исхрaнaтa гoре дoле кaкo другиве.Другaркaми е прoфесoр вo Вилсoн прaшa зa грaдинкaтa 4000ден зa 4чaсa,нo примaaт сaмo децa oд 3гoд пa нaгoре.Мoетo септември две ќе прaви.
Go delat edno ovosje na nekolku deca ... lele sramota. Vo drzavnite gradinki na site deca im sleduva ovosje vo bilo koj grad da se,znaci kaj vas nekoj si go zima za sebe. Sin mi portokal,praska,mandarina ne jade i sekogas mu gi prakaat za doma. Gricki,cips kaj nas ne davaat.
Тоа е. Они демек се залагаат за здрава храна. Чат пат пуштат некои слики на фб страната од некој здрав оброк. Намаз од зеленчук, некое убаво вариво со риба или слично, ама кратко ги држи тоа. Кога и да го прашам син ми што имаше за појадок пример ќе рече еднаш во 7 дена овесна каша, другите денови леб и ајвар, маргарин, мармалад, нештобело (претпоставувам павлака) и тоа. Твоето ќе биде во поголема јасли. Таму мислам нема леб и маргарин, барем син ми не јадеше тоа во помала група туку бисквити и млеко, палента со сирење итн. Ручекот е ист како во поголемите групи, само им пасираат.
Пa мoрa дa се вoди грижa зa исхрaнaтa децa се.Тaму дa ги учaт зa здрaви нaвики,исхрaнa.Нa тие нaчини здрaвјетo се чувa.Стрaшнo. @referentka вaшетo мени дoбрo е.Oсвен сoкoт.Пoдoбрo чaј,млекo,вoдa.Амa сепaк пoдoбрo oд тукa
неколку пати ќерка ми ми кажува дека имале ужинка банана ама и дале пола,ај преќутев,после ќе каже ни дадоа резанка јаболче или крушка,викам како бе така срамота И изреагиравме, кај што им следуваат две ужинки,а добиваа една па уште и им ја кратат, после откога изреагиравме, почнаа да им даваат по цела
Kaj nas ako sakas na deteto nema da mu davaat sok,mozes da kazes mesto toa da mu davaat caj. Kaj sin mi sega veke i nema sok tuku samo caj i mleko i jogurt. Ke kazam edna slucka. Sin mi uste mal bese,leto i neli neguvatelkite odat na odmor a decata gi pikaat zaedno. I go zemam sin mi i ja prasuvam neguvatelkata dali jadese (druga neguvatelka bese na sin mi bese na odmor) i mi vika : Lelee X celo mleko si go ispi,srce kako jade masala. Jas ja gledam i i vikam da ne si greska , moeto dete mleko ne saka da mirisne a ne pak da se napie i ovaa zacute Nekogas znaat da izlazat a toa e loso.Kazi jadel,ne jadel,sto ima da me lazes. I doma sekoja den ne jade isto,nekogas saka da jadi a najcesto so sila pikame hrana kolku za da prezivee. @mami blue Kaj nas za toa nema zabeleski.Vcera kaj edna banana pa i pesija (mekici) ne znam kako gi vikate si zemal za doma Jadenje ne im branat i davaat koj kolku saka.
Не знам значи ли ти нешто, ама не го оставај на спиење тогаш. После спиење се тие критични моменти, тогаш им даваат грицки оти нема друго. Мада, кога се присетам и додека беше во помала група некогаш пред ручекот им отвараа смоки и им давале. Ама тоа е неколку смокчиња, мислиш они по цело кесе јадат. На воспитувачките тоа им е најлесно Син ми како помал воопшо и не јадеше такви грицки, нитуво градинка, одбиваше, оти не беше научен, е сега како поголем веќе, сега јаде и бара.
Утре ќе го сликам менито (од кога велам дека ќе го сликам) и ќе го закачам тука. Јас многу сум задоволна од него. Сабота и недела ОБАВЕЗНО и правам каша од варена блитва и банана и сок од цвекло и максимално обрзнувам внимание на исхраната. Секое попладне после градинка домашна овошна кашичка и правам понекогаш со плазма, понекогаш со палента мешам. Си пие по пола литро млеко во ден (два пати по 250 грама т.е. по едно шише наутро и навечер)
Конкретно за нашата градинка тука директорката (ова лично ни кажаа) дека немаат финансии. И родителите не плаќаат редовно тие 1 500 денари што треба секој месец. Туку оставаат по неколку месеци им се насобира долгот, па не еднаш имам видено обавестување на надворешната врата дека кој не го измири долгот ќе го испишат детето од градинка итн. Има иницијатива од некои родители, има демек желба од градинките за здрава храна, ама се си влече. Кога не се плаќа редовно, тие не можат да се финансираат. Можеби не е изговор, ама ете на управата Е изговор и оправдување. Па дури и да им следува на децата по цело јаболко, на воспитувачките (негувателките) им е полесно да им исечат една две јаболки на резанки и да им поделат. Ама па и тие деца толку и јадат. За ужинките не седат, само трчат лево десно. Некое дете кое сака да јаде оди и само бара повеќе. Оно што не сака (како моето го мрзи да џвака па посебно овошје и да губи време јадејќи, затоа дома му правам смути најчесто), нема да оди само да побара, ќе се задоволи со едно парче портокал. Родителите се тие што им праќаат на децата смоки и чипсови (меѓу кои и јас сум сега, пишав погоре), не градинки.
Aмa мoжaт дa ги зaбрaнaт.Хрaнa oд нaдвoр не. И уште еднo прaшaње,ми кaжaa тетекс рaбoти дo 19ч.децa кoи седaт дo тoa време штo им дaвaaт???
Можат да, ама што тогаш да јадат децата кога друго не им даваат од градинката? Син ми едно време кога остануваше на спиење, го зимавме во 2 и пол, значи од 11 откога е ручекот, до тоа време, кога демек е станување, ништо друго од градинка не добиваат за јадење. Е сега, има децата која остануваат до 4. Вероватно имаат некое лепче со нешто намачкано до тоа време, ама не знам со сигурност. знам дека има и втора смена, ама не знам што јадат. Сигурно имаат оброци, ама не знам што.