Мојата не сака блитва, зелка манџа. Зелката почнав салата да и ја давам, а блитвата со муабет. Ставам книга пред неа, и почнувам, леле колкав нос има овој, како така му го нацртале, па зошто само едното уво се гледа и она цела занесена во цртежот јаде ова ми е само за блитва. Сакам да кажам, најди друг начин, или друга форма. Не јаде манџа компир? Направи печено месо со компир, а за течно, стај и супа.
Ќе си пројаде. И моево не сакаше, па сега само манџа сака. Не јаде ориз, не јаде печени компири, дури ни пире. Затоа грашок, боранија, леќа за секунда јаде. Ова другово молење.. Вака од кај 2,5 години почна. До тогаш се на гурање. само ќе си пројаде. Нема финта. Има период кога не сакаат ништо и наеднаш сакаат
Моментално со јогуртот и лебот е како стар дедо По две големи чаши јогурт на ден пие. Особоно ѓеврече кога ќе види вика ваууу гечее
се се тоа фази. Колку повеќе му даваш значење, толку ти повеќе се нервираш. Не велам да не пазиш и следиш што јаде, ама се поминува. Ако јаде супа тогаш во неа ќе подметнуваш по нешто. Е мојава не јаде патлиџан, ама јаде болоњезе Јаде и во манџиче рендан ќе се снаоѓаш
nie ovie gi koristime celo zimo i top mi izlegoa nesto najdobro do sega sto sme zemale. Golemiot edno celo malata pola
Мојот јогурт ми се чини со све пиешепо 2 чаши обавезно, а еве сега веќе месец, два го одбива. Изгледа го препил. Млеко не пиеше , кога го одби јогуртот почна да пие млеко. Месо не јадеше, сега јаде. Цело време ќе се менува вака Топло -ладно
Не ама решивме уште 4 дена дома да е Иначе одеше и на -10 сега пред месец ко студеше мн, цело време настинува, знам дека е нормално и дека мора да помини време дури стекнат имунитет, сега е сосем здрав и сакав малку да постои така оти му го сакативме носето Башка што ништо таму не јади...
Jas davam vakov odvreme na vreme ama i propolis davam za deca I cist domasen med I defendyl sirup I mollers
Здраво на сите. Не знам дали е соодветна темата но имам неколку прашања. Син ми е моментално 10 месеци. Од септември сакам да го пуштам во градинка. Познаници ми кажаа уште сега документи да однесам бидејќи немало баш место и ќе сме биле на листа на чекање. Предност имале деца на кои двајцата родители се вработени. Моментално мм е вработен, а јас сум редовен студент, дали да однесам потврда за студент? Друго што ме интересира е тоа кои документи треба да ги однесам? Исто така едно глупо прашање имам, дали летото одат децата на градинка или имаат некој распуст? Морам да планирам бидејќи од следниот месец ќе почнам со работа, но нема да бидам пријавена бидејќи имам некои примања кои не сакам да ги изгубам, а и стипендија земам. Поради тоа го праќам во градинка. Ај до септември ќе го чува баба му, секако е многу мал а и коронава зема замав ептен. Ама од септември сакам да оди веќе поголем ќе биде. Многумина ме разубедубваат да не го праќам, демек лоши услови, лош пристап имало кон децата, ќе се разболувал и сл. Ама ете јас сакам да оди да се социјализира, да си има ред некој и да имам и јас време за себе. Јас не одев на градинка и знам колку ми беше тешко во забавиште кога не познавав никој, сите си се знаеја од градинка, си имаа другарчиња и другарки, а јас како аутсајдер бев.
Тоа за сега да го запишете да, точно е на време отидете зошто стварно може да нема место. Јас син ми го запишав кога имаше 10 месеци, а појде на 11. Не е мал, не се секирај за тоа. Јас мноогу сум задоволна од градинката има многу голем напредок и секогаш сум за да одат децата во градинка. Вака сега за тоа што си студент најдобро да си прашаш во градинката. Предност имаат тие што се вработени и двајцата родители, и тоа е точно, ние кога го запишавме јас бев невработена пошо нели корона и пола фирми пропаднаа и останав без работа, јас си кажав најнормално дека нема кој да ми го чува и мора да го запишам за да можам да одам на работа и не ми правеа проблем. Логично.. за условите сега најнормално државните колку можат држат хигиена. За разболување нормално сите деца кои одат ви градинка барем 5 пати се разболуваат годишно, и син ми се разболе после 2 недели одење ама помина, сега веќе нема гајле сам пружи рачиња накај воспитувачките. За распуст не знам, сега ме замисли и ти.. ќе се распрашам ќе пишам
Распуст класичен немаат, градинките работат цело време. Воспитачките одат на одмор и тогаш групите се помали, па најчесто ги спојуваат во една група децата.
Ти благодарам. Штом е така веднаш ќе почнам да спремам документи. Инаку се носи ли потврда од работа?? Ми кажаа за извод на родени, потврда од педијатар и потврда за вакцини дека треба. Друго што? Потврда од работа од родители или?
Дали ако периодов имате кој да ви го причува детето не би го носеле во градинка додека бројкиве растат? Страв ми е да не се одвикне или после да не сака, а и досадно му е дома сам, но сепак секој од нас здравјето на прво место би го ставил во овие моменти. Чисто барам мислење, да не се однесе темава во погрешна конотација.
И јас бев со истово прашање и до последен момент се двоумам ама сепак го носам. Би рекла зависи од здравствената ситуација на семејството дома, ако има болен или стар човек дома. Ако го носиш да не го мешаш со стари после. А ова којзнае кога ќе заврши па подобро е да се носи, да не им го кратиме детството на децата. Верувам на сите ни поминува ви главата истото прашање...
Za upis vo gradinka potvrda deka dvajcata roditeli rabotat t.e. deka rabotata mora da ja izvrshuvaat na rabotno mesto apkikacija baranje ili prijava zavisno koja gradinka sto bara... i koga ke pocne potpishuvas dogovor i beleska deka deteto e zdravo. Mrp i bris veke ne se zadolzitelni ( sepak i ova zavisi od gradinka vo gradinka) najtocno ke dobiete info tamu kade sto ke go nosite deteto