Риностоп за деца има? Или од овој за возрасни? И мојата е со растечен нос, преку глава веќе од совети за спреј морска вода Навечер без септаназал/оперил не може да спие. Како се дава Риностопот пиши плиз, а за закон, стварно е, одма сопира Инаку пуштам дете со растечен нос, ако е само тоа (без пролив и/или тт). Еве баш неделава се погоди така, тек утре ќе оди пошто во понеделникот беше со тт, ама еден ден траеше само и кс за класична вироза имаше. Имаше болни деца во група, ги видов со растечени носиња. Тоа е, само лесно да поминуваат, инаку ист е почетокот кај сите @happygirl
@Sexybaby86 сирупче има мила Инаку пишува дека е за деца над 6 години и се дава на 6 часа по 5 мл. Јас на ќерка ми и давав по 5 мл на 12 часа. Никој не прашав, сама си одлучив така. Бомбона. Следниот ден веќе значително помалку течеше носе, а вториот ден ѝ престана.
@Sexybaby86 сирупот е за над 6год, ама матичната рече може да му давам два пати по 2.5мл. Синко е 2год и 4м. Одма му запира кивањето. Вториот ден е веќе подобар.
Баш така, и кај нас се со растечен нос, кашлаат, не е возможно да се долечат сосем секогаш и не значи дека се носители на зараза. Има бактерии кои прават секрет а не се патогени, со кои и позитивни на брис можат да одат во градинка. Преглед кај матичен секогаш и тој оценува, дали е или не за во градинка. Истата дилема ја имав пред некоја недела ама ова што го пишав погоре е тоа што го увидов како решение. Со дијареа, температура или јака кашлица не пуштам, и нема ни да ми го примат, со други симптоми и потврда од лекар, пуштам.
@fana ,и кај нас риностоп се покажа закон. Штом почне да кива, мрсули се затнува, почнувам риностоп и како нова е.
Дали знаете за испис од градинка дали има процедура некоја? И месеците ради короната што не посетувало детето дали сме обврзани да платиме?
За испис ќе ја прашаш градинката како да го испишеш. Обични имаат формулар. За плаќање ќе треба да ги платиш месеците кога било запишано, а не одело. Ама не се плаќа цела сума туку само дел, освен во оние општини кои што ги ослободија родителите од плаќање во месеците кога детето не оди во градинка заради пандемијата. Ние на пример си плаќавме и за месеците додека градинките беа затворени за деца.
Ми се јавија од градинка да го запишат матичниот број на ќерката за да ја внесат во систем. Дали тоа значи дека ќе ја примат наскоро во градинка?
Мојот почна ноември,на 3 недели беше по една недела болен со растечен и затнат нос,последниот пат со температура и кашлица и два пати на брис од нос стрептокока. Откако испи антибиотик за бактеријата ,а во меѓувреме најверојатно помина и ковид (не го тестиравме,ние бевме позитивни), еве цел март не се разболе. А крај на фебруари го почнавме Дефендилот. Пие и молерс и д3. Тежок е почетокот ,но ќе се навикне, ќе си ги научи другарите и ќе ти мавне корпа некое сабајле Нека ви е среќен почетокот
Јас сум на породилно па го пуштив пред два месеци, исто немаше да ни го чуваат местото. Кузнае за мене што мислат
Zosto be da ne odat decata vo gradinka..... kakvo e toa osuduvanje.. pa kade da odat? Moite od bebinja vo gradinka maka nemaat i ne sakaat da si odat od tamu. Najmalovo na ne celi 9 mes go pustiv, vo okt vo ek na pandemija, sto da pravam da ne odam na rabota zasto ima pandemija?!? Ne svakam sto e tolku tragicno, dete e za vo gradinka i super im e tamu...denes nastavnickata pustila sliki gi nacrtale vo macinja si igrale za.1 apr,vo jasli se,site nasmeani na slikite, kako golemi . Gradinkata e super rabota za deca, mrsulite se normalna pojava, ne se sekirajte vasite deca se srekni so drugite decinja!
За деца скоро 5 год како дозирате риностоп? @kiki_riki твоето е мислам 4 па како дозираш? И колку време по отварањето може да се користи?
Да да скоро 4, во јуни ќе прај. Инаку дозирам два пати на ден по 5 мл. Еднаш наутро еднаш навечер, пет дена. За рок искрено не знам колку може да се користи јас купувам нови секогаш кога имам потреба.
Мене педијатар ми дозираше риностоп. За дете до 6 години два пати дневно по 2,5 милилитри. Дозата од 5 милитри е за дете над 6 години. Само таа за над 6 години ја пишува на шишенцето зашто официјално не се ни дава на децата под 6. Затоа за под 6 мора помала доза. За рок на траење не знам. Си пишува на самото шишенце колку може да стои отворен.
До рок може да стои. Јас давам 2,5 мл по 2-3 пати на ден, за 3г. Иако беше прво за деца над 3г , па променија. Или Тајлол или Риностоп давам.
А штo е ринoстoп нештo за настинка? Oд кoга мoже да се дава? Немам пoтреба ама ете да си знам.... Ден 4 вo градинка, oтидoвме сo плачки, пoсле 2 часа излезе среќна дури се врати каj дечињата. Пoтoа ме виде па ме гушка... Се израдував бидеjќи jадела oд ужинката. Сум приметила дека сo едната учителка е пoсмирена...какo е вo jасли, една е негувателка друга учителка? Имаат некoj активнoсти на 18 месеци? Првo дете па мнoгу прашалници вo глава
Да една е воспитувач,друга негувател. Активности освен песнички на тв и пеење од страна на вработените,друго нема