Мајки да прашам, дали децето ќе ми го примат во градинка не вакцинирано? Нареден месец правиме 2 год, неможев да го вакцинирам а сега ми се ближи време за на работа да тргнам, не ми спомнаа ништо кога го упишаа и кога ми дадоа договори, уплатница ,потврда од мат ми кажаа и брисеви од нос и грло??
Одам на работа, и малиот оди во градинка. Дали ако останам бремена со второ (а работата имам можност да ја извршувам од дома) ќе имам право да продолжам да го носам малиот во градинка? Прашувам зошто во нашата чудесна земја мислат оти можеш да работиш од дома а во исто време и дете да чуваш.
Не само во нашата туку и во Германија мидлсм дека е така. Ако работиш од дома или си дома нешто така детето дома со тебе . Пс не знам кај нас како е реално.
Мислам дека само при упис бараат потврда дека мора од работно место да ја извршуваш работата. Досега кај нас никој не направил проверки, или повторно да побара потврда.
Немаат право да ги го тргнат детето од градинка, потврдата ти е валидна, мислам дека немаш потреба да се грижиш за такво нешто
Прашај конкретно за во твојата градинка дали мора да има ммр. Тоа дека е задолжително заврши со тогашната епидемија, но доста градинки уште се на ставот дека без ммр не може дете да посетува градинка. Штом боцнеш можеш одма да го пуштиш, секако реакција, ако и ја пројави нема да има веднаш. Но колку е тоа сега паметно со пандемијава стварно не знам..
Ne se plasi ic od vakcinata mojata kerkanemase nikakva reakcija od nea a citav niz FB oti nekoj imaat reakcija i posle 8,9 dena
Кај нас е задолжителна ММР без неа не примаат, не сум од Скопје. На 13 месеци ја прими без никаква реакција.
Што да правиме ние што си ги чуваме децата сами и по породилно мора да одиме на работа, а во градинка ни викаат нема место, само 15 деца ќе примиме и тоа аплициравме од сега за во октомври?
Катастрофа, уште директно ми кажаа дека ќе примале само деца на некои ЛУЃЕ, кога бев да однесам документи. Вака сакаат да се зголеми наталитет?
Незнам еве јас чекам од 12 мај треба да тргнам на раб а они ми викаат да чекам до последна недела од април да ми кажат ќе имало ли место