Со две потврди ќе притискате, мораат да ви најдат место, кажи им дека допис до министерство ќе пуштиш
@duffi, @Teo2020 Не важи веќе дека родителите мора да однесат потврди дека мора работата да ја изведуваат со физичко присуство. Тоа не важи уште од Октомври 2020. Сега е само со потврда за работен однос и толку. Ама ако има наполив на деца некој може и да фолира. Знам зашто ние така го партивем во градинка. Прво беше само тие што мора да бидат физички присутни на работа, а потоа рекоа сите вработени родители.
Може и тие што работат од дома да ги носат децата во градинка. Во помалите градови каде што има место, примаат и со по еден вработен родител.
Баш во октомври го запишав и ми бараа потврда. Всушност јас веќе тргнав на работа ама чекав да ме пријават за да земам потврда. Кога ја објаснив ситуацијата и побарав да го примат дека ќе донесам потврда во меѓувреме ,одговорот беше многу е строго нон стоп доаѓаат инспекции ,мора да го имаме документот. Како и за се друго,различен став во различни градинки.
Во нашата градинка направија мешана група, од јасли до 6 год, за сите деца за кои немаше место во соодветна група бидејќи се исполнети сите групи. Нз како ќе функционира но му направија услуга на родителите што одат на работа и што нема кој да ги чува.
Потврда за врабптување е обавезна. Потврда дека мораш физички да си присутен на работно место не треба д бараат. Во Септември ги бараа двете од Октомври доволна е само потврда за работен однос. Така што исто е и во вашата градинка.
Мајки вчера бевна работа разговарав ќе ми одобрат неплатено 3 месеци значи да појдам од август. Поднесов документи во градинка така да планирам јуни и јули да го водам да го привикнувам, ме е воопшто делен од мене ќе биде тешко ама мора да се навикнуваме. Не ми се останува без работа не сакам да зависам па ако е и сопруг не можам секој денар да барам од него. Кажете ми какво млеко давате во градинка вие што доите? Некој совет за во градинка пто ми треба? Убаав ден
Ќе ти бидат платени придонесите и ако да, кој ги плаќа? Што е потребно да се направи? Планирам истото да го направам, па ако можеш да ми објасниш.
Во нашата градинка не е дозволено да се носи било што однадвор. Ни млеко. Ќе го доиш пред градинка и после градинка.
Баш вчера пишав во сметководство ми кажа дека нема ништонда ми е платено придонеси ни стаж, треба од фирма да пратат демек барање до АВРМ и од таму да ми одобрат. Вика подобро ти е да се одјавиш пак да се пријавиш. Ама ќе се распрашам и на друго место на0ето сметководство секогаш оди на полесна варијанта па ќе видиме. Иначе јас само добив одобрение од газдите дека ми дозволуваат друго треба сметководство да ме оправи.
Не знам колку ти е сигурно место и каков однос имаш со газдите. Ако те одјават спогодбено имаат право пак да не те вратат на работа. Но доколку се водиш како неплатено отсуство мора после 3 месеци да те вратат на работа и работното место ти е сигурно.
Мајки керка ми оди 3год во градинка Последните 2месеци имаме проблем со спиењето и одбива да оди на градинка Секое будење и одење на градинка ни е хорор Сега има 6год и кога ги легнуваат во градинка не сакала да спие и мора околу 12 да ја зимаме Дали некој имал ваков проблем како да се справам со тоа
Не сум имала искуство. Ќе реагираш кај учителките да не ја ставаат да спие. Ќе настојуваш да не ја присилуваат да спие кога реално е голема и не и се спие. Не може детето да ја мрази градинката, заради што не сакала да спие. Нека и дадат да бои пример, шо знам, нека се снајдат, тоа им е работа.
Мојот на 5 години не спие во градинка. Кога тргна после паузата го земавме во 12:30 зашто можевме, ама од Јануари наваму не можеме и го оставаме. На почеток се бунеше па се навикна. Му објаснивме дека не мроа да спие дека може само да лежи, плус секогаш има уште некое што не спие па заедно се кикотат. Им даваат да гушкаат гумени играчки, пуштаат опуштачка музика и слично.
Мене ми рекоа дека сите спијат па мора и таа да спие Ми рекоа нека си леже само,ама таа ми вели ке лежам лежам ама темно е и заспивам Не сака никако,незнам им реков на воспитачките така ми рекоа незнам и јас како да се однесувам Плус тоа што навечер пред 00 не легнува кога спие во градинка а за викенд заспива околу 21:30
Добро, нели се големи веќе да спијат на пет години попладне? Зошто не им читаат приказна тоа време на пример, за да се одморат малку, а да не спијат?