Децата и градинките

Discussion in 'Дете' started by coca, Dec 23, 2009.

1. hammer

hammer Истакнат член

Фала за одговорот :l: Може да ми кажеш уште кога аплициравте и во која градинка ве примија?

2. kukla21

kukla21 Мама Staff Member

Не е примено бебе мое. Си чека ред :) Таман да порасне :)

Големото ќе оди :)

hammer likes this.
  3. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Што се случува ако детето прележало корона ,а сега најверојатно воспитувачката е позитивна?
    Дали со тест за антитела (дека немаме направено тест за ковид) може да се извадиме да не оди во изолација детето?

И како оди тоа со изолацијата, последен ден на работа беше вчера, во понеделник ќе се тестира,од кога ќе почне изолацијата?
    Од денес или од понеделник ако е позитивна? Инаку она нема сипмтоми,децата нејзини имаат.

4. fana

fana Форумски идол

Групата не треба да е во изолација. Учителката само :)
    Треба да си се снајдат од градинката.
    Ако испадне позитивна учителката сите деца ќе се во изолација, нема врска дали прележале или не.

5. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Исто како што е и за вакцинираните, ако се во контакт со позитивен пак треба изолација,

6. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Прашувам зошто во групата за ковид на фб пишуваа дека до 3 месеци од прележан ковид не ги ставале прележаните во изолација. Кај нас поминаа 2м.

7. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

За брзо ќе кажат дали е позитивна па сподели дали ќе мора карантин или не.

Sofi.ja likes this.
  8. BabyT*

BabyT* Популарен член

На малата групата 2 пати беше во изолација откако прележавме ние. Ќе си биде детето во изолација без разлика.

Spidy and Sofi.ja like this.
  9. duffi

duffi Форумски идол

Групата оди во изолација. Без разлика дали има прележани или не.

Autumn_, Spidy and Sofi.ja like this.
  10. Lisicko

Lisicko Истакнат член

Мора во изолација, а изолацијата е со датум од последниот контакт со учителката, ако била денес последно на работа, решението ќе гласи од денес.

lackygirl and Sofi.ja like this.
  11. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Кај нас и учителката и негователката беа во изолација заради член на семејство кој е позитивен. Ако не е учителката позитивна нема да има изолација за децата. Ако испадне учителката позитивна тогаш децата одат во изолација. Ако не градинката ќе се организира со друга учителка која е замена и децата ќе продолжат да одат.
    @hammer во Карпош мислам дека имаат строга реонизација за градинките и затоа мора да аплицираш таму каде што припаѓаш по реон. Инаку јас однесов документи во самиот клон, ама проверуваа дали спаѓаме во реонот.
    @happygirl јака ти душа со градинката. И од аспект на храна и од аспект на однесување (кај моето топлинки се носат до средина на Јуни, потоа внатре се боси, само за надвор облекуваат патики).

Sofi.ja and hammer like this.
  12. kukla21

Не би рекла за Карпош. На колешка детето од Центар оди во иста градинка со моето. Малото го запишав во друга. Ми побараа адреса и толку.

13. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Еве кај мене беше така. Јас го запишав без врски, без листи на чекање и слични приказни. Ама мораше а проверат дали имаме лична карта на адресата која е во реоното на клонот на градинката. Нашата адреса како улица и број беше допишана со пенкало отпосле, па се јавуваа во централа да проверат дека може да примат документи за таа адреса. И кога добија потрвда ми рекоа готово примено е детето, во Август ќе ви кажеме што да донесете за од Септември да појде, а докуметни предадов пролетта со намера детето да појде од Септември. Комшиите до мене во зграда го запишаа детето во истиот клон за да појде по две недели од запишувањето и немаше проблем. Се додека адресата е во нивниот адресар.

hammer likes this.
  14. kukla21

Во време на Стевчо беше построго. Сега веројатно не водат толку сметка. Јас ќерче кога го запишав немаше никаков проблем. Сега со коронава се е изместено. Бебе за јасли ми е на листа за чекање. јас од јуни ма работа. Што ќе чекам??

пс. Ќе им кажам на работа да ме стават на чекање

Nina 2014 likes this.
  15. Autumn_

Autumn_ Популарен член

Дали има други како мене се прашувам веќе некој период...
    Ужасно многу ми смета што нема родителска во градинка, што не сме имале ден со нас родителите во градинката со децата, знам дека порано организираа базар, тематски настан некој, изработки со родителите присутни, сега ништо :(
    Синче си прифати сосем градинка, убаво му е, ама знам колку бил среќен да има таков некој настан и да сум јас или татко му таму. Да видам со што си играат, каде спијат, како седат на масичките... многу ми фали тој дел, и за него би било уште повеќе ослободувачки кога би видел дека и ние на некој начин сме вклучени во неговиот престој таму
    За ништо на светот не би пропуштила такво нешто ако некогаш се организира пак

Larahappy likes this.
  16. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Нема заради короната нели?

17. Autumn_

Autumn_ Популарен член

Да, не е дозволено никој да влезе во градинката

gjoker4e likes this.
  18. forumce

forumce Форумски идол

Како ќе реагирате ако вашето дете си дојде со џумка на челото и каже дека друго дете го удрило?
    Патем, постојано кажува за истото дете дека е лошо и со сите се закача

19. momomo

momomo Истакнат член

Ве молам за искуства, детето ќе направи 2 год уште малце, почнавме да одиме во градинка една недела еве веќе втора недела одма како шлаемчиња највероватно му се спушта накај грло од носето секрет и одвај збори ,носето тече но не толку, сигурно се се спушта надоле, ми е страф да не отиде накај плуќа недај боже,, нема темп сега за сега , му давам витамини течности млеко со прег шеќер , дај ве молам кажете што е ова ,

20. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Ќе разговараш одма со воспитувачките, ти и сите родители кои имаат проблем, и воспитувачките мора да обрнат повеќе внимание на детето, да не го оставаат само со другите деца и нормално да се разговара со неговите родители, а можеш и ти доколку имаш можност да разговараш со родителите,
    Деца се, се може да се случи ама кога е константно некое дете такво мора да се преземе нешто.

Ако гледаш дека има потреба јави се на педијатарот и консултирај се. Млекото со прегорен шеќер не ми е јасно зошто е ама ако е на пример бактерија во грло нели само полошо ќе направиш? Прв пат слушам за млеко со прегорен шеќер. Свеж воздух и течности како вода и секако без шеќер.
    Нормално е штом почнало во градинка ама сепак консултирај се и со педијатарот.

forumce likes this.