Децата и градинките

Дискусија во 'Дете' започната од coca, 23 декември 2009.

1. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.284
    Допаѓања:
    35.398
    Ние во градинка носиме прибор за хигиена (тоалетна хартија, брисачи за раце, влажни марамици и сапун). Всопитувачката праќа известување на Вибер група кога ќе снема или става во ранчето на детето дека ни дошол нас редот да однесеме прибор за хигиена.
    Отприлика еднаш на два месеци ни доаѓа да однесе секој од нас.
    Децата од градинка секогаш излегуваат спастрени, наместени и чисти. Порано и ако се нафлекаа на јадење ги пресоблекуваа. Сега веќе секој решава сам дали се пресоблекува или не зашто групата е 4-5 години. На таа возраст веќе ги учат сами да се пресоблекуваат и да диплат алишта и сами да ги местат во ранчето.
    Исто е државна градинка во прашање.
    Реагирај во градинката.
    Мене градинката ми е навистина супер искуство. Ич не ми е за жал искуство.
    Сега ми е жал што тој период ни завршува набрзо.

На forumce, Mami3, Jana06 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. Lisicko

Lisicko Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2020
    Пораки:
    490
    Допаѓања:
    1.099
    Моето е во јасли, меѓутоа ниту еднаш дома не ми се вратил со црвено газе или со осип, а има брз метаболизам и кака по 2-3 пати во денот, што значи секогаш е навреме пресоблечен и среден.. Дури учителката ми кажа дека и ги мијат во газето ако е многу искакано, а верувам дека е така. Секогаш ми го враќаат чист и пресоблечен ако се исфлекал со јадење или ако се потурил со водичка. Средства за хигиена носиме еднаш месечно, влажни марамици, павловичева и брисачи за раце.

На Izzy_0504, Mami3 и Jana06 им се допаѓа ова.
  3. Mami3

Mami3 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јануари 2020
    Пораки:
    1.669
    Допаѓања:
    2.815

Ne ja opravduvam negovatelkata, samo deka na taa vozrast decata vo gradinka se veke posamostojni i sami se oblekuvaat.
    Za brisenjeto...nemam komentar..
    Mene nikogas ne mi se slucilo so trite deca koi se od jasli vo gradinka, da mi dojdat valkani, ne presleceni, gnasni ili ispoteni... sekogas gi cuvale najdobro sto mozele.
    Sepak treba da si reagirate kaj negovatelkata i da i posocite.
    Veruvam nema da bide problem.

На fana и gjoker4e им се допаѓа ова.
  4. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.307
    Допаѓања:
    28.085
    Само да пријавам дека мали после 3 недели пауза ради болест, почна пак да оди и тоа без плачки :lol::clap: се надевам нема да смени.

Презадоволна сум од пристапот на воспитувачките.во петокот дури и чао кажа и си ја фати учителката за рака. :D

Последна измена: 29 мај 2021
    На Panovic, fana, SanelaS и 6 други им се допаѓа ова.
  5. BirMelek

BirMelek Популарен член

Се зачлени на:
    30 декември 2013
    Пораки:
    2.673
    Допаѓања:
    14.780
    Горе долу, цела тема ја читав, поновите мислења, барав чаре за мојот проблем.
    Син ми, 18 месеци, треба да го пуштам во градинка. Најверојатно ќе биде приватна, оти за државна треба да се родам повторно и да го запишам пред да се роди, пред и да останам бремена со него, така нешто отприлика.
    Како наближува време, јас не спијам ноќе, имам немири. Не знам дали ќе можам, јас да ја поминам адаптацијата. Многу ми е тешко. Се чувствувам виновна што го оставам. А нема кој да го чува. Со мм двајцата работиме, мајка ми работи, неговите се со други проблеми засега.
    Досега со ковид мерките одложував, но веќе не можам.
    Знам дека ќе речете, таму ќе му биде подобро и дека сите сме мајки, на никој не му е сеедно, но, ете....
    И има ли некое дете да не се разболува на секое?
    Денес педијатарот ме доотепа, рече ќе имате болести:(

На srekice му/ѝ се допаѓа ова.
  6. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.307
    Допаѓања:
    28.085
    Син ми е 19 месеци. Одложувави јас многу долго време. Одеше 3 дена во септември лани, го отпишав. Сега во фебруари го запишав пак, како почнаа да се качуват ковид бројките, не го однесов ич. Ми се јавија дека ќе го дадат местото, а не можам да го изгубам местото зошто нема кој да го чува. Во меѓувреме работам од дома и секој втор ден имав нервен слом зошто имам захтевна работа, а он научи да ми гаси компјутер, да вика кога зборам на телефон, да не се заигрува веќе како претходно, едноставн досадно му е. Почна во градинка, се трескаше од земја, го слушавме под прозор како плаче сите 30 мин додека беше внатре. Учителките ни викаа дека мора полека за да се навикне и мора многу трпение. После 4 дена по пола саат се разболе. Закачи бактерија во нос, плус вирус. Јас имам генерално здраво дете, јаде, има добар имунитет, до сега само еднаш претходно бил настинат, температура ми качи сега прв пат.
    Две недели се лечеше и уште една плус седеше дома да се дооправи.
    Со страв го однесовме пак во градинка, учителката по тел не праша што игра дома и излезе да го пречека со друго дете. Плачеше првиот ден нецели 5 мин на одење и на земање. Внатре од одма се заиграл.
    Од вториот ден само кенкаше на врата, а денес сабота му кажавме сабајле 'дали сакаш да одиш во градинка', и се залепи на врата сосе ранец.
    Сфати дека има таму дечиња, дека е интересно, дека мама и тато ќе го земат.. он не е оделен од мене повеќе од 3часа откако е роден.
    Лично искуство е, ама чим он се навикна, мислам дека со добар пристап на воспитувачките, ќе се навикне секое дете.
    За болестите, и јас сфатив дека мора да се поминат. Ако не сега, ќе ги помине тие детски болести во првата прилика кога ќе се сретне со други деца, макар било и прво одделение. А имунитет мора да гради.

Последна измена: 29 мај 2021
    На Izzy_0504, srekice, SanelaS и 4 други им се допаѓа ова.
  7. eli.karameli

eli.karameli Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2012
    Пораки:
    2.034
    Допаѓања:
    5.544
    Во група од 3-4 год не верувам дека децата се облакаат/соблакаат сами. Уште се мали. Лошиот момент што го посочив е дека не беше детето бришано. Носиме и ние течен сапун, влажни марамици, бришачи и ми го оставиле мочано. Немам воопшто добро искуство со градинка, секако дека ќе реагирам, блазе вам со 3 деца што убаво сте го прошле градинка период.

На kukla21 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Mami3

Mami3 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јануари 2020
    Пораки:
    1.669
    Допаѓања:
    2.815
    Do vospitackite e toa...
    Ne se sekade isti!
    A i kaj nas so prvoto dete imavme na pocetok takva ,pa ja trgnaa posle poplaki vo rok od eden mesec.
    Zapnete se, se se Resava!

На Meckicja му/ѝ се допаѓа ова.
  9. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Се зачлени на:
    1 јули 2013
    Пораки:
    7.978
    Допаѓања:
    112.575
    @BirMelek мојов 4м ниту еднаш не се разболи, цело време си иде :)
    Ништо не давам за имунитет.
    Е сега поголем е од твојот, 3.5г ама сега за прв пат е пуштен во група.

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  10. BirMelek

BirMelek Популарен член

Се зачлени на:
    30 декември 2013
    Пораки:
    2.673
    Допаѓања:
    14.780
    Се расположив малку :D
    Мислам нема врска возраста.Не ми е поткрепено со факт ова мислење, чисто онака од искуства, гледам се разболуваат и помали и поголеми.
    Искрено, се надевам да имам и јас искуство како вашето, барем приближно, барем од тој аспект да ми олесни нашето "разделување".
    За имунитет не давам и јас, ни на големата ни на малиот.
    Него се уште го дојам, тоа ќе продолжи, ако е се во ред, па се надевам да му биде од помош.
    Кој и како ќе успие мое дете, да ми је знати :^)

Последна измена: 30 мај 2021
    На KuklickaSk, mal.ecka, srekice и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. Cherry333

Cherry333 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2019
    Пораки:
    2.729
    Допаѓања:
    7.667
    На познаничка детето 7-8 месеци одеше без да се разболи, имаше мрсули чат пат ама кога додека не крена температура си одеше. Тргна на годинка. Инаку иако еве имам јас позитивен пример во околина, искрено исто ми е страв за моево бебе, од септември ќе тргне, ми се чини иста возраст се со твоето. Исто ме плаши што моево кога и да било во контакт со други деца, најчесто настинувал. Индивидуално е, ќе видиме како ќе бидат..

12. BirMelek

BirMelek Популарен член

Се зачлени на:
    30 декември 2013
    Пораки:
    2.673
    Допаѓања:
    14.780
    Да, тука некаде се неколку дена разлика. За што побрзо да се мислам, за неговото психичко или физичко здравје. Само кај мене, татко му и тетка му не плаче. Друг никој не сака да види.
    Досега е настинат еднаш, односно 3 дена беше со тт и тоа е се. Моја лична желба и став е детето да се пушта од две години,ама немам избор, како и многу други мајки, не сум единствена знам.
    Немам време ни до септември,утре го запишувам.

На KuklickaSk, srekice и Cherry333 им се допаѓа ова.
  13. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Се зачлени на:
    1 јули 2013
    Пораки:
    7.978
    Допаѓања:
    112.575
    И јас мислам нема врска возраста, ама ете да спомнам, плус твојот па има постара сестричка, мојов контакт со деца никаков..

Ќе се успие и ќе се изначудиш :D
    Јас мислев едвај ќе се адаптира мојов, сем со мене со никој не седеше, ни со татко му, па за некои 2недели минаа скрос плачките.

На drugarka, mal.ecka, srekice и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.418
    Успеа одма да го запишеш во приватна без чекање?
    Нас не примија во Буба мара во Ново лисиче за од Септември. И мене срцето ми е лешник од разболување:doh:

На KuklickaSk и mal.ecka им се допаѓа ова.
  15. drugarka

drugarka Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2011
    Пораки:
    1.437
    Допаѓања:
    4.995
    Не се секирај, навистина не мора да значи. Мојот беше најнесоцијализан, само дете, прво внуче од двете страни, корона време коа пркна, редовно оди од септември. Бил болен ама не е страшно, проаѓа.
    Да не зборам за предностите колку е среќен сега таму.
    Навистина секое искуство е многу индивидуално.

На mal.ecka, srekice и KuklickaSk им се допаѓа ова.
  16. BirMelek

BirMelek Популарен член

Се зачлени на:
    30 декември 2013
    Пораки:
    2.673
    Допаѓања:
    14.780
    Успеав на среќа. Ме одбија од неколку, ме одбија и од оваа и после ме побараа, некое дете одложило за септември.
    Вчера ме побара врската од државната, за од септември и мене, ама реков засега приватна, немам "луксуз" со септември да чекам.
    Ама, јас не сум од Скопје, за Битола зборувам, каде што само неколку приватни примаат бебиња, другите приватни се над три години.
    А, државните ги водат најискомплексираните суштества во градов, веројатно така собрани се, како услов да било...|(

На srekice и KuklickaSk им се допаѓа ова.
  17. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.307
    Допаѓања:
    28.085
    Среќно. Тука сме за поддршка :)

На BirMelek му/ѝ се допаѓа ова.
  18. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.418
    Знам за твоето. Те читав редовно. Врсници се нашите, и ме радува што се привикнал супер.
    Ќе пробаме и ние, се надевам дека ќе сака да оди и ќе биде добро. Барем имунитет на татко и да има, ако се друго е на него:D

На drugarka му/ѝ се допаѓа ова.
  19. ni.na

ni.na Популарен член

Се зачлени на:
    26 јануари 2012
    Пораки:
    1.632
    Допаѓања:
    1.569
    Мајки како ги заспиваат дечињата во јасли? Треба да тргне на 11м сега сеуште се нишаме не очекувам таму некој да го ниша ама ако не го научам сам да заспива до тогаш зарем секој ден треба да го зимам ако не заспие во 12 часот? Ми кажа блиска секој ден и се јавувале да ја земе малата пошто незнаеле да ја заспијат:(

20. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Неможе да не знаат да а заспиат туку по лесно му е да се јават. Моето дете е 2.5г и кога е со мене заспива во раце, таму си заспива сама. Некогаш и пеат песничка, некогаш ги нишаат за газе битно заспива. Ќе си најдат они начин тоа му е работата. Таман работа да го зимаш во 12 цело време . На почеток секако нема одма да биде со спиење, прво да стекне доверба да се опушти па после ќе си дојде само тоа.

На srekice, kukla21, ni.na и 1 друга личност им се допаѓа ова.