Децата и градинките

Discussion in 'Дете' started by coca, Dec 23, 2009.

1. SkarletOHara

SkarletOHara Популарен член

Јас имам неколку дена од одморот користам барем овие 2 недели додека се прилагоди. Најмногу зависи од детето, според него ќе се договарате со учителките за часовите. Со големата немав големи проблеми, исто со точно 9 месеци ја оставив веќе 8миот или 9 тиот ден ја оставив да спие значи до 14.30 - 15.00 часот.
    Сега се погоди истата негователка од сестра и, се прерадував кога ја видов, жената не може да биде подобра со децата. ❤️
    Знам дека е во добри раце, се надевам брзо ќе се прилагоди.

thelittle17, kukla21, srekice and 2 others like this.
  2. Jana06

Jana06 Форумски идол

Од детето зависи. Моето првиот ден беше 2 саати, вториот 4 саати и третиот ден остана на спиење.

3. fana

fana Форумски идол

Коа се научи мојата да се успие сама во градинка, сите ќе се научат гарантирам!
    Дома сепак не заспива сама, ама таму нема проблем.
    Ама големка беше кога тргна, година и девет месеци беше, не беше баш бебе.

4. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

После колку време остана на спиење? Мојоево дете ок е прилагодено ама за кратко да седи, по 2 часа. После тоа почнува со плчки, па не знам кога ќе зголемиме време..

5. fana

fana Форумски идол

Третата недела. Релативно брзо беше според мене :nod:

KuklickaSk likes this.
  6. slavica999

slavica999 Популарен член

Не, свекрвица е одговорна за набавка и чување на храната.

И моето веќе 3 недела остануваше на спиење.

Cka likes this.
  7. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Остави барем една недела з априлагодување во градинка пред да почнеш на работа. Првите неколку дена секако ќе седи само по неколку саати. Не знам како ако одиш на работа ќе организираш носење/земање. Или види опција помош од друг да носи/зема дете во градинка барем превата недела. Обично за да остане цел ден треба минимум две недели до месец дена.

CareTee likes this.
  8. CareTee

CareTee Популарен член

@JoyJoy Да знам, обавезно ќе се организирам некако, еден месец да сме покриени барем. Само страв ме фаќја дека декември зимно време, настинки. Ама ќе се чуваме некако мора.:)

9. SkarletOHara

SkarletOHara Популарен член

Сабајле кога ја чекав да ми ја дадат слушам под прозор плачење она ќе да беше, ама јас некако мртва ладна, вака од кога останав бремена се спремам психички за јаслите, изгледа ептен сум се спремила, воспитувачката излезе повеќе потресена од мене, сите ме прашуваат како? Па како може што ќе прави бебе од 9 месеци со непознати. Нормално е дека ќе плачи барем првите денови нели? Тоа е кога нема друга опција.

Jana06 likes this.
  10. Lady*Bug

Lady*Bug Популарен член

@Milkiway дали може да ми пишеш пп, јас не можам, би сакала нешто да прашам, доколку може се разбира.

Milkiway likes this.
  11. Jana06

Jana06 Форумски идол

Ај ве молам ако има некоја мајка која ја одложила ммр да ми пише дали ви направиле проблем при упис во државна градинка? Може и во лп. Фала

The Unicorn likes this.
  12. Lizi

Lizi Популарен член

Мами ќерка ми почна во градинка со 9 месеци, бебе, дома ја нишкавме во корпа (нишкалка), заспиваше со цуцла.. таму друго бебе, лежејќи заспивала, децата ти се чудо, гледаат едни други, денот им е преполн со активности, јадат и се успиваат како и остатокот од групата.. Дома немаше шанси без нишкање да заспие пример, во градинка немала проблем.

Така да, не се секирај, ќе се навикне на ритмот на градинката. ♡

Fifi84, ni.na and CareTee like this.
  13. BabyT*

BabyT* Популарен член

Дали ви викаат да не ги носите децата јули-август?

14. Bibi30

Bibi30 Популарен член

Не.

BabyT* likes this.
  15. nadenadia

nadenadia Популарен член

Малиот кога одеше во првата градинка така гледаа да не ‘откачат’. Немало активности во лето, повеќе деца и возрасти заедно. Зашто да сме го носеле ако имало кој да го чува.. (facepalm)
    После во Срничка цело лето одеше никој ништо не кажа

KuklickaSk and BabyT* like this.
  16. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Не. Само кажуваат дека немаат едукативни активности тој период и дека може да се случи да се мешани групите. Претпоставувам во КОВИД нема да смеат да мешаат групи.

BabyT* likes this.
  17. Balerina90

Balerina90 Истакнат член

Нас само не прашаа дали некој планира да не носи дете. Јас ја ставив на режија во август, малку на одмор ќе одиме, малку кај моите и поради тоа.

BabyT* likes this.
  18. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Мене денес ми рекоа дека чекале нов протокол до 15ти јуни,за да видат како ќе се организираат за летово.
    Режија значи дека нема да оди воопшто детето тој месец и се плаќа минималец?
    Тоа треба однапред да се најави?
    Што се слулчува ако сум рекла дека не оди,а имам потреба да го однесам?

19. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Има некој искуство со Срничка - Чекорче во Аеродром да прашам нешто?:) Сега или порано?

20. flower55555

flower55555 Популарен член

Жени помош:sweat:
    Син ми одеше 5 месеци без проблем во приватна градинка, значи плачеше за да излезиме од дома едвај чекаше да оди.
    Сега го примија во државна и го преместивме.
    Првиот ден одеше 4 саати без плачење воопшто, вториот ден без проблем си заспал сам, третиот ден ми звонат учителките дека плачел цело време од 8 до 12 и да одам да си го земам.. Плачеле сите деца во групата, како демек од него, и од тогаш како трауми да има детево само шо ке ја види градинката плачи корни едвај го оставам.
    Шо се има десено незнам, нема ни да дознаам секако, само знам дека тој без причина никогаш не плачи, цел ден му бил в раце.
    Денеска го однесов пак со плачење и му носев нови пижами, негователката нејкеше ни да ги земи вели секако тој не спие и земете го во 12 имаме состанок.

Како неможат да залажат 2 годишно дете и да му го одвлечат вниманието незнам, ама очигледно никој ни не се труди туку така се оставени сами на себе. Јас си го знам детето дека можи да седи со било кој само да му е исполнето времето..

Значи буквално осеќам како детево воопшто не ми е прифатено, незнам дали да реагирам некаде, ми е страв да не го замразат па полошо да направам:(

Last edited: Jun 7, 2021
    Meckicja likes this.