Децата и градинките

Дискусија во 'Дете' започната од coca, 23 декември 2009.

1. Kolache na mama

Kolache na mama Истакнат член

Се зачлени на:
    28 декември 2020
    Пораки:
    1.426
    Допаѓања:
    2.941
    Зависи која градинка. Сите различни правила си имаат.

Другарка ја вакцинираше ќерката минатата недела, од градинка и кажаа само наредниот ден да не ја носи. Градинката е во Бутел.

На ni.na и Jana06 им се допаѓа ова.
  2. Lisicko

Lisicko Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2020
    Пораки:
    490
    Допаѓања:
    1.099
    Јас го носев во градинка и после вакцината, тогаш бевме на адаптација, немаше шанси да му ја прекинам. Мене на вакцини ми рекоа да не оди во градинка 3 недели, јас го носев на мој ризик, зошто секако немав друг избор. Па за среќа добро поминавме, немаше реакција и во тие три недели се адаптира. А за другите вакцини, практикувам да го носам во петок, во случај да има реакција, викендот сме дома секако.

На ni.na и Jana06 им се допаѓа ова.
  3. MACKICA1902

MACKICA1902 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јуни 2011
    Пораки:
    208
    Допаѓања:
    374
    посета на доктор би било најдобро..не значи дека ке се влоши ама за секоја сигурност доктор..Керка ми почна мала во градинка на 9 месеци.. од плачење и се фати грлото па почна кашлање со шлајм па бронхит и завршивме во козле и затоа од тогаш поука си имам ако забележам некакви промени веднаш на доктор..така со неа и со син ми

4. SkarletOHara

SkarletOHara Популарен член

Се зачлени на:
    3 јули 2012
    Пораки:
    1.228
    Допаѓања:
    2.887
    Муабетот ми е притисок треба да прават на друго место, не кај родителите. Во ред е да кажат еднаш, ова беше баш баш убедување.
    Многу ја почитувам градинката како институција исто и вработените таму. Детето ми порасна во градинка, и со љубов се сеќава на тој период. Многу научија таму, и дружби играње.
    Ама како во секоја професија и тука има залутани. Да не се погодат такви :)
    Едно лето на замена кај ќерката, споени 2 групи, вкупно 8-10 деца. Женава нервозна, муабети да јас ќе им ги чувам они нека се прчат дома, спење од 12-14 после тоа не им дозволувала да станат од кревет додека не дојдат по нив. Почнаа деца големки да се помочуваат оваа памперс им барала на родителите. Додека сфатив што е работата, уствари ќерката додека кажа дома.
    Исто немале програма летото. Колку пати ќе си дојде, леле мамо зошто не пееме песнички веќе во градинка? Треба да ти е во програма за да им испееш песна кажеш приказна? Толку часа си со децата таму или ќе ги казнуваш нив зарадинтоа што ние се прчиме дома.
    Или денес добив коментар повеќе звучеше како наредба дека ќе сум морала да ја одбијам за да се прилагоди во градинка. Фала многу. Сум за да помогнеме и ние колку што може за да олесниме престојот ама не може вчера да ме прашува кога мајка ми ќе оди во пензија, претходно да ми вика читај дере дека детето е многу мало, денес да ми наредува да ја одбијам.
    Испаѓа ние што неможеме да си платиме жена дома не требало да родиме ама и тие некои не требало да се вработат таму.

На happinnes11, azelea, TarantulaA и 3 други им се допаѓа ова.
  5. SkarletOHara

SkarletOHara Популарен член

Се зачлени на:
    3 јули 2012
    Пораки:
    1.228
    Допаѓања:
    2.887
    На мојата и се фати гласот, бевме доктор само сируп и даде за кашлање, ама беше баш онака ладна дека не е ништо и да си оди нормално во градинка, и дека секој месец вака ќе биде. Дали пак да барам друг доктор да ја види?

Последна измена: 9 јуни 2021
    На MACKICA1902 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    Не знам што и е на твојата не прочитав ама вирусов што кружи да не е таков? Зашто моево беше со зарипнат глас, малку црвено грло и поткашлува. Сестра ми пред некој ден исто, јас исто. Едно дете од групата на син ми во градинка исто е дома со ларингит.

На SkarletOHara му/ѝ се допаѓа ова.
  7. MACKICA1902

MACKICA1902 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јуни 2011
    Пораки:
    208
    Допаѓања:
    374
    Има некој таков вирус..до времето што е променливо..на син ми му дадоа и плус сируп за алергија

На Jana06 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.284
    Допаѓања:
    35.398
    Таков вирус кружи. Јас добив ларингит. Прво имаа растечен нос син ми и внука ми (она прва). Нив двајца за среќа им помина само со растечен нос. Мене убаво ме подбра. Се инхалирав со дексаметазонеден ден за да ми се врати барем малку гласот. Исто и јас пиев антихистаминик (лек за алергија) за да ми се смири отокот на гласните жици.

На Jana06 и SkarletOHara им се допаѓа ова.
  9. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Врска нема тоа седење дома 3 недели. Боцкаш и носиш.

На Cka, Jana06 и emkaemka им се допаѓа ова.
  10. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.437
    Допаѓања:
    18.680
    Вчера Владата изгласа протокол во кој се дозволува спојување на групите

На Sleepy му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Bebac

Bebac Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2019
    Пораки:
    862
    Допаѓања:
    2.025
    Синко денес прими МРП и го запишавме во градинка. Здравје, тргнува од септември.
    Сега има 12 месеци и 8 дена. Малку паника ме фаќа како ќе се прилагоди, бидејќи ептен е приврзан за мене и мм.
    Се тешам дека до септември, малку ќе потпорасне и кога ќе види дечиња, ќе сака да оди во градинка.

На TarantulaA му/ѝ се допаѓа ова.
  12. TarantulaA

TarantulaA Форумски идол

Се зачлени на:
    26 март 2011
    Пораки:
    1.475
    Допаѓања:
    22.757
    Дали има некоја мајка искуство со дете кое посетувало градинка,но откако фати пандемија-не го носи, но редовно плаќа паушал(за државна градинка,скопје)...Дали кога решивте да го вртите детето во градинка,ви направија проблем дека нема место ниту во градинката,ниту во групата?

13. Grungie

Grungie Популарен член

Се зачлени на:
    6 септември 2013
    Пораки:
    1.160
    Допаѓања:
    2.243
    Да, во феврѕари немаше место во неговата (15 деца) па го ставија во поголема група, одеше 8 дена па повторно паузиравме додека се смири третиот бран. Сега рргна пак во истата група како тогаш иако се зголеми капацитетот

14. BirMelek

BirMelek Популарен член

Се зачлени на:
    30 декември 2013
    Пораки:
    2.673
    Допаѓања:
    14.780
    Како шо е редот, денес, по само три дена во градинка и тоа на адаптација, син ми е болен. И тоа болен, со мрсули до колена, му се собираат во грло и кашла, не може да спие, а згора на се, качи и тт 39.
    Од здраво дете, силно, јако, сега веќе влезе во бубањот на болести од градинка.
    Тоа е, за нешто е добра, за нешто не.
    Мислев барем две три недели ќе тераме, а тоа 3 дена.
    Сега сме дома, после наново пак, никако нема да престанат плачките вака.
    Се испукав, фала и добра ноќ!

На Larahappy, SkarletOHara, Meckicja и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. Bebac

Bebac Популарен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2019
    Пораки:
    862
    Допаѓања:
    2.025
    Имам едно прашање, па ако може некој да ми одговори?
    Синко од септември ќе биде во јасли. Покрај пелени, влажни марамчиња, крем, папиња, облека за пресоблекување, што е уште потребно?

16. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Мора да најдат место. Може нема да е во неговата група, ама мора да му најдат место.

17. ni.na

ni.na Популарен член

Се зачлени на:
    26 јануари 2012
    Пораки:
    1.632
    Допаѓања:
    1.569
    Мајки од кога ќе ви јават дека е примено во градинка како е постапката? Само договор се потпишува или треба и некои документи да носам? Нема да сум во мк па да си планирам, за од септември е?

18. Snowflake92

Snowflake92 Популарен член

Се зачлени на:
    12 ноември 2019
    Пораки:
    3.994
    Допаѓања:
    4.873
    Документите потврд аод матичен, од вакцини потврда, од работа дека дте во редовен раб однос , не знам др нешто дали имаше нек аме дополни некој

19. slavica999

slavica999 Популарен член

Се зачлени на:
    27 декември 2009
    Пораки:
    4.327
    Допаѓања:
    5.343
    Освен потпишан договор се носи
    -потврда од брис
    -потврда од копрокултура
    -крвна слика
    -потврда од матичен лекар
    -копија од вакцинален картон или потврда
    -потврда од родител дека е во работен однос

20. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.836
    Допаѓања:
    142.394
    WTF???
    Зошто точку малтретирање на дете? Брис, крв, копрокутура, преглед од матичен?!!?