Во договорот пишува дека болно (дефиниција, кашла, нос тече, бактерии и слично) нема да се носи. Па пак ги носат. Ако е правило, е правило. Во коронава па ако иде некое што кашла, алал вера. Кашлица бар е симптом на корона и превентива не е на одмет.
Секоја кашлица не е корона. Немојте да паничите. Кај мене синчето капла од алергијата и поретко му протекува носето. Тррба да седиме дома?
А што правиме со оние што се физички здрави а се носители на бактерија? Тие шират исто така. Како ќе го ловат тие? Друга работа што матичните даваат потврда дека е здрав по телефон. Ретко кој прави преглед. Значи не велам дека тоа е ок, ама е факт. Би ти препорачала да не се оптеретуваш со тоа пред време, здрава храна и витаминчиња ќе го ојачаш имунитет. Со позитивна мисла и ќе бидете редовни во градинка Со приватна јас имам искуство, моето сите попратни вируси и бактерии ги поминува прелесно и на нога, другарчето од група завршува во Козле. Нема право верувај, имунитет е индивидуален и уникатен. Работи на тоа.
@Jana06 не знам од каде ти е инфомрацијата дека нема да го примат три месеци после ММР. И не знам која е логиката на тоа? Сто пати е кажано дека децата не се заразни по примена вакцина и никому ништо не може да пренесат. Само нив им е имунитетот можеби малку намален, така што полесно може да нафатат вирусче некое. Инаку моето дете потешко помина со петовалентните вакцини отколку со ММР (во смисла оток и црвенило на местото на боцкање). @***Ana*** разболувањето е прилично инвидиуална појава. Во група кај мојот имаше две девојчиња што не пропуштија ден градинка (со растечени носиња) додека мојот беше дома по две-три недели. Секогаш му се накалемуваше бактерија некоја ако му се растече носот. И неколку пати му страдаше увото од бактериите првите две години. Сега оди во градинка од Октомври и пу, пу да не урочам ама до сега само два пати седел дома по неколку дена со растечен нос од вирус. Последниот пат јас го окркав подебелиот стап (јас фатив ларингит). Ама сега ни се последни денови и од Септември оди во школо, што значи пораснал па полесно се справува со се. За нас првата и втората година беа тешки баш од аспект на разболување, ама нема правила. Мојот има огромни крајници од раѓање и тесни ушни каналчиња. Супер комбинација за разболување и компликации по уво (барем мене така ми објаснија лекари). Како расте така крајниците се намалуваат и проблемите се ретчат. Претпоставувам и каналчињата ушни стануваат поголеми. За приватните градинки нема многу да коментирам зашто мислам дека самите си ги дигаат превисоко очекувањата и со цените и со маркетингот. Кадарот е тој (од ист факултет излегуваат и за приватни и за државни градинки), платите им се горе/долу исти (значи и мотивацијата исто). Единствена предност е што се помалку деца во група.
Децата секаде се разболуваат на почеток. Нови вируси и бактерии за организмот. У колорес различни зимаат и враќаат и не знам зошто. Ама кога ќе прашам за денот, знаат, им кажува учителката. Кога сум имала прашања, ја викале надвор. Ама тоа беше кога беше мало дете. Сега се знам. Буквално се ми е раскажано. Знам и кога кафе пиеле и дали си разговарале. Разликата од државна ми беше слeдна- кога барав упис, ми рекоа нема проблем, ама 40 се запишани по 35 се на ден. Дали може у кревет со друго дете да биде. Си викам, две жени не можат 35 бебиња да им сменат денеска пелени по два пати (70 пелени по 2 минути се 140, значи два саати и повеќе само пелени менуваат) кај е хранење на бебе, кај е игри за развој. Храната у државна е на тендер, јадат мајонез. Најевтината се купува. У приватна е од Александар Палас. Со храната не ми се преговара, не сум дозволила дете да проба кечап мајонез. У државна УВ светлина дезинфекција апарати за прочистување воздух, ретко има и само у случај на некоја гадна бактерија. У приватна тоа е секој ден. Може и затоа не затвораат градинка на една недела по бактерија. За дезинфекцијата знам оти ненајавена отидов после градинка да видам како е за упис. Стварно се дезинфецираше. Активностите се подобри кога се помалку деца. У зима ги носат на Шапка, у лето имаат базен за игри. Надвор се цел ден, и уживаат у двор. Кога ни ја отворија градинката у маало, пробав да ја убедам за да проба таму, секако 15 деца се у цела градинка, и мислев ќе биде подобро од првата кај што рекоа 40 деца. Ама добив солзи, другатчињата нема да бидат таму. Стиснавме заби и толку беше. Ќе плаќаме, знам дека е среќна, едвај чека да оди, сака покасно да ја земеме за да доиграла, никако пред супа да не ја зимаме, неколку пати им вика на учителките нека почекаат моите да си каснам уште едно лепче со намаз. Кога гледам колку е среќна, знам дека не сум направила грешка.
Тргна малата три дена во градинка (приватна) и еве втора недела седиме дома со воспаление на средно уво. Знам дека е нормално, али дечќи окуражете ме дека ке помине и да издржам да не ја отпишувам...
ОК де 3 недели. Ама не смеат тоа да ти го кажат. Никаде тоа нит го пишува нит е правило. Во екот епидемијата со морбили многу деца во групата на син ми примија ММР и веднаш продолжија со градинка. Односно дел од нив примија ММР за да може да одат во градинка. Ги немаше неколку дена и одма продолжија да одат. Нешто со градинката ќе да е. Ко да сакале да те откачат.
Deteto ne treba da se nosi deteto 2-3 nedeli posle vakcina vo gradinka ili bilo koj zatvoren kolektiv pr igroteka od dve pricini: ako razvie simtoni od tip na osip, temperatura itn da znaete od sto e i vtora sto vo toj period ne e zastiteno deteto od pricinitelot. Teoretski ako dojde vo kontakt vo slucajov pr so morbili nema da bide zastiteno od istite bidejki potrebno e vreme da se aktivira imunitetot. Toa vazi za site vakcini. Taka da super vi kazale. Toa e za dobroto na vaseto dete. Inaku bevme denes i vo edna drzavna gradinka na razgovor. Od ona sto mozev da vidam bidejki neli ne pustaat vo zanimalnite gradinkata mi ostavi mnogu ubav vpecatok, renovirana, prostrana. Za zal brojkata na deca e stvarno pregolema 30 deca na dve zeni od koi ima periodi vo denot koga se preklopuvaat no pr nautro i posle 2 casot se samo so edna zena. Da e deteto samostojno vo sekoj pogled pr na 4 god vozrast mislam bez razmisluvanje bi go zapisala vo drzavna. Ama na 2 god sepak ke ostaneme na privatna. Mislam ke ja dademe vo izvorce montesori pa ke vi pisam iskustva stom pocneme.
Лани платив 2 месеца, одеше 4 дена. Сега еве ја запишана од 1ви мај, била само 3 дена. Само да оздрави и ја враќам назад. Налет пари, само да се адаптира. Отпишување не ставам во предвид, денес може има кој да ја чува, ама утре ќе нема. Што порано почне да иде, толку подобро. Во меѓувреме ќе се стрпам.
Ќерка ми остана дома заради мала температура, најверојатно настинка, ама додека пројде тоа фати салмонела, па затоа станаа 3 недели и повеќе. Иначе вирус до сега повеќе од 3 дена не ја држел. Како и да е, јас сум спремна дека цела година ќе биде вака, и тоа е нормално.
Да се пријаве генерацијата Иста е и мојата, две недели не оди една оди. Мислев ќе се затопли и поарно ќе биде ама бетер е од зимото.
Синко, ќе има 15 месеци кога ќе почне да оди во градинка. Ама ве читам и кое кива, кашла, течење на носот. Оф. Ако е така, на секое и со синко мама ќе добие отказ и ќе седиме дома. Кој, работодавец, ќе ме трпи, ако нон стоп настинува?
Не ми се веруваше ко читав декс вака било, си мислев моето нема да се разболува демек досега не настинуаше ама почна во среда во градинка и одма оп петокот од ко го зедовме настинат се менувавме со мм јас одам и прва и втора смена, па земаше тој денови, се погоди и свекрва ми неколку пати дома и така тераме, еве денес кај мама ќе биди
Многу е лошо е заради коронава и сега екстра се пазат, еднаш да кивне и одма дома. Моево одеше 3 дена буквално и после цела недела дома со растечен нос само. Сека пак тргна ќе видиме до кога и времево за никаде е.