мами се запишавме во градинка ќе тргнуваме од 18 септември а неполнни 9 месеци во детелника на термо ме интересира искуство како сте задоволни од градниката и што би ми било потребно да подготвам за детево
Да,така е. Ама кој да се дигне, кој да галами?! ЈАС јавно кажувам дека нема ни збор да изустам,оти детево ми е запишано директно преку градоначалникот, оти ако чекавме на ред,ќе дочекавме таму негде кога ќе треба да бркаме врски за упис у школо. За жал тоа е реалноста. Крајно безобразно и некоректно ќе биде од моја страна да плукам негде и некого,кој во случај ми завршил огромна работа. А, да не се лажеме,такви како мене се 80 отсто запишани... Ко ќе видиш врзани сме во рацете. Општеството ни е труло!!!
Треба време. Еве син ми првата година во градинка беше така-така (почна од две и пол години), во втората година закачи сипаница (варичела), е после тоа глава не кренавме од лекари и антибиотици цела зима. Сега фала му на Бога поретко се разболува, и полесно ги поминува настинките, од нога што се вели. За имунитет освен овошје и зеленчук давам цинк повремено, прскам Прополгола во грло и давам ц витамин, ништо повеќе. Овој период мора да се помине, дали во градинка, дали во училиште, наше како родители е да издржиме.
Значи и таму е хаос Епа нашава и таа кај Лазо се единствените во реонов а само во еден влез има деца колку за една група
Има и во населбата градинка. Ама таа мене ми е далеку треба со кола да одам. Оваа ми е на една минута. Хаос, што да ти кажам.
Да. На ул.Стрежево е, отприлика кај германска амбасада. Го видов обејктот...во сопственост е на Општина Карпош и отстапен е (најверојатно) на градниката. Ете..некако се нашло решение да се растерети градинката. Мал е објектот, не е нешто грандиозно, ама сепак е од голема помош.
Јас планирам за година дена отприлика да го запишам во градинка, ама уште сега за Аеродром ме фаќа страв. Ќе морам да разгледам и други опции, приватни градинки, или само неколку часа во Монтесори, здравје...
Во населбата има две градинки. И таму е фул. Во едната и малава ми оди. И јас, за жал, со врски ја запишав. Пробав без врски, ама не бива. Сум разговарала со вработени во градинката за ситуацијава во Аеродром. Сите креваат раменици. Врзани им се рацете. Плус, ми викаат дека едно 50% од децата во градинкиве се со препорака или врски дирекно од градоначалникот запишани. И сега? Ама, ние сме си криви. Никој не ни е крив. Се додека ќутиме, вака ќе биде. Мене од сега ме фаќа страв што ќе се случи кога ќе се населат кулите Џеваир. Хаос ќе биде. А градинка нова ни за лек
Јас денеска бев да поднесам барање за во градинка, ќерка ми има 23 месеци. Ќе оди во градинката Лихнида во Охрид. Некоја мајка од Охрид да сподели искуство со таа градинка и воспитувачите таму? Ќе почнеме во понеделник ако е се во ред со брисот.
Те цитирам од 2011 година сигурно веќе не оди малото во градинка ама рецензија никаде не можам да најдам за градинкава а и годишниот извештај им го нема јавно. Кажи ми те молам јасли дали има и како ги хранат и колку деца се во група?
Zdravo majki. Od ponedelnik kje pocne sin mi vo gradinka, ima 3.5 god. i kje pocnuvame so priviknuvanje, mi rekoa vo 9 da go odnesam do 11 kje bide. Jas kje si odam i posle kje odam po nego vo 11 da go zemam. Prv pat odime na skolo i ne znam kako da postapam i kje bide pravilno i za dvajcata, sto da mu recam, jas ne odam na rabota, so malata kje bidam doma, da idev, kje mu recev mama mora da odi na rabota, kje se vratam po tebe koga kje zavrsam, a znae i toj, se znae, mu zboruvam jas sekoj den da go podgotvam, deka tamu kje mu e kako vo igroteka, kje si igra celo vreme, ima mnogu igracki koi nie gi nemame itn. So ogled na toa sto ne saka da odi, a vprocem i koe dete saka da odi na skolo? Pisete sovet, iskustvo, za adaptacija vo gradinka
Јасли нема. Има две групи, едната е од 2-4 год, другата над 4. Групите и храната се исти како во другите градинки - преку 20 деца во група и стандардна храна. Двор немаат, ама редовно излегуваат на тераса, а многу често и ги шетаат надвор - до плоштад, жена парк... Градинката е ок, ама ништо спектакуларно - просечна скопска градинка. Предност е што има само 2 групи, ги мешаат децата, па се дружат со различни возрасти. Мене исто ми беше супер што двајцата одеа - еден во одна еден во друга група, па ако ги фатеше криза, ги ставаа заедно. Наставничките се сосема ок. Во една друга градинка имав многу лошо искуство со една наставничка (иако другите сите беа ок). Во Палешка се ок. Многу убави работи имам слушнато за таа до полицијата Беко, веројарно таа е подобра. Исто и за таа кај Корчагин средното што е.
Нас јасли ни требаат. Веројатно онаа спроти црвен крст има. За неа знаеш нешто? И како хранат дете од годинка?
Син ми беше ставен на список за две градинки, но за жал не е примен. Општина Ѓорче Петров има неколку градинки, ние ги одбравме најблиските две. Од мај е ставен на список, а за резултати чекавме до 28-ми август. Го немаше на ниту еден од списоците. Во Хром е главното седиште и таму се одвиваше запишувањето. Еве веќе една недела ја бараме директирката за да ни даде информации кој е по ред син ми на список за примање во градинка и дали ќе не известат кога ќе го примат или треба ние да се јавуваме/доаѓаме и да прашуваме?! Директорката цела недела никаде ја нема. До сега не сум запишувала дете во градинка, може ли барем од вас да добијам некоја информација? Повторно ли треба да го запишувам или си стои на списокот и кога ќе стигне на ред го запишуваат? Ќе бидам известена за тоа или ќе треба самата да одам и да се јавувам да прашувам до каде е? Стварно ништо не ми е јасно... и искрено... ќе ја биде работава без врски или да си ги барам врските под дрво и под камен ако треба? Кого и да прашам, сите со врски си ги пикнале дечињата во градинка. Толку ли е тешко, да не речам невозможно регуларно да се стигне на ред?
За вашата општина незнам, во нашата е невозможно без врските. Поднесов молба пред една година и ми беше речено штом толку рано поднесувате нема да има проблеми. И сега го немаше на список, со врски го примија. Регуларно никогаш нема да дојдеме на ред, зошто секогаш има со врски. Ич не ги сакам, ми се гади од мољакање луѓе ама друг начин бар кај нас не постоеше.
Спроти Црвен крст имаат јасли, како и во таа кај Беко полицијата. За кај Беко многу позитивни мислења слушнав, ама јас кога го запишував немаше место. За градинката зад Гратска исто убави зборови ама од пријателки, без детали. Во сите градинки (во Центар) следат што ќе им кажеш. Моето е во Кочо Рацин, ги хранат сите наеднаш, со кашички, палента, а ако знае да грицка овошје, им кажуваш и му даваат да грицка. @Jagoda123 За врски мора врски во градинка, иако некаде и тие не проаѓаат. За во Ѓорче пробав да го запишам, ама пред него имаше 50 деца на листа за во април... За во Ѓорче веројатно врските ми беа послаби. Инаку, да отсекогаш мразам да завршувам работа со кривини, ама за жал кај нас во некои сфери мора.