Децата и градинките

Discussion in 'Дете' started by coca, Dec 23, 2009.

1. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Јас по ова сфатив дека скоро адаптирани се вашите деца.
    Скоро сите деца ја поминале таа фаза односно составен дел од адаптацијата кога стојат до учителките.
    На учителките кажете им дека е нормално да ве бараат, дека и тоа е дел од адаптацијта. Нормално дека ќе ве бараат исто како што ги мислите и вие.
    Порано земање никако.
    Дома зборење се најубаво за градинката, децата, учителките, за се.
    Излажете ги учителките дека адаптацијата треба да се убрза дека тргнувате на работа.
    Ако се разболи нормално ќе биде како од почеток адаптација, но сепак секој пат ќе е се полесно.
    За јадење и спиење истото важи. Ако смените храна и место на спиење и вие не се навикнувате од прв пат, но како би се навикнале на новата храна и новото место на спиење доколку си одите пред времето за јадење, доколку продолжувате да спиете на старото место.

2. Zumbulka86

Zumbulka86 Истакнат член

Учителките сметаат дека ако ја пуштиме на спиење полошо ке направиме, демек поголем страв ке набие. Не ми е проблем нека се адаптира колку е потребно, се надевам само дека ќе ја засака градинката.

3. gjoker4e

gjoker4e Форумски идол

Дека ги мрзи да се потрудат да ја заспијат?
    Ти најдобро го познаваш своето дете, ти најдобро знаеш што е најдобро за него, зборовите од учителките секогаш слушај ги со резерва.

Zumbulka86 and CurlyBlossomGirl like this.
  4. CurlyBlossomGirl

CurlyBlossomGirl Истакнат член

Ова верувам дека е кажано од учителка што ја мрзи да се потруди. Малиот кај мене почна да оди во јасли точно на годинка и имаше само една недела адаптација и тие инсистираа да останува повеќе да се привикне и да спие. На почетокот дури легнуваа и до него само да заспие. После дете само си заспивало или ако не спиел си играл ма страна да не ги разбуди другите. А сега некако незаинтересирани ми се овие воспитувачки, но сум упорна дека од наредна недела ќе останува на спиење. Те советувам и ти така да направиш.

MinnieM, SkarletOHara and gjoker4e like this.
  5. Luna91

Luna91 Популарен член

Ќерка ми на есен повторно ќе почне со градинка по корона паузата. Ме Интересира каква е таа потврда за вработување што ја бараат. Некој образец е или?

6. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Исто се исто, моето почна нс 2 год и 2 месеци во февруари можам да кажам дека почна да се опушта после 2 месеци и пак кога си играат на песнички децава тој не игра си седи на под, ова од слики што гледам. Уште не е скроз опуштен, за јадење слабо, само ми велат каснува, не велат јади :)

7. ElenaBUTTERFLY

ElenaBUTTERFLY Истакнат член

Дечки имам неколку прашања во врска со градинките?
    1.Дали градинките работат во сабота?
    2.Колку отприлика се плаќа за целодневен престој?
    Благодарам!

8. Мравојад

Мравојад Популарен член

Нас ни побараа потврда за вработување откако ги отворија градинките, после карантинот. Не верувам дека има некој посебен образец, мене ми ја спремија на работа.

Во потврдата беше наведено мое име и презиме, адреса, работно место и дека сум вработена во компанијата со полно работно време. Имаше наведено и дека работата не можам да ја извршувам од дома, туку од канцеларија. И дека потврдата ми се издава за запишување на детето (наведено со име и презиме) во градинка. Потврдата беше заверена од страна на фирмата, со печат и потпис од Управител / човечки ресурси.

Верувам во моментов не бараат да биде наведен делот дека не можеш да ја извршуваш работата од дома, туку само дека фирмата потврдува дека си нивен вработен.

Luna91 likes this.
  9. karak

karak Популарен член

Gradinkite ne raborat vo sabota
    Cenata e 1490 za cel mesec za otsustva se odbiva zavisno kolku ide ima shema mora da ima spoeni denovi vo eden mesec za da se odbie. Dokolku ne ide cel mesec se plaka 521 denar.
    Vo vrska so prijavite licni podatoci, mesto kade rabotite i deka rabotata ne moze da se izvrshuva od doma. Toa moze da bide napishano i na bel list vazno da ima potpis i pecat od firmata i zavereno arhivsko brojce.

MinnieM and ElenaBUTTERFLY like this.
  10. kukla21

kukla21 Мама Staff Member

нели веќе не е битно од каде се работи? Мислам @JoyJoy баш за ова пишуваше

11. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

@karak , @kukla21 тоа беше битно само првите две недели од Септември. Потоа стана битно само да се двајцата вработение и затоа се укина и продолженото породилно и мерката за ослободување на еден родител на дете до 10 години од работа.
    Така што само со потврда за работен однос сега детето има право да посетува градинка. Не смее да се бара кој од каде извршува работа (затоа што не е ни битно дали некој е физички присутен на работа или не за да ги извршуав работните обврски во одредени сектори се разбира).

kukla21 likes this.
  12. karak

karak Популарен член

Potvrda deka dvajcata roditeli se vraboteni treba da se dostavi toa uste baraat

SanelaS likes this.
  13. monik55

monik55 Форумски идол

Почна сезона со мешање на групите и други негувателки.
    Децава вриштат плачат мијов гајле нема а колку се секирав дека нема да прифати.
    @fana Нашиве заедно се сега:D

CurlyBlossomGirl likes this.
  14. fana

fana Форумски идол

Знам.
    А таа потврда ми бара дека Ева кај баба ѝ беше.
    Ѝ пишав ќе се распрашам како е точно со протоколиве во управа, па ќе Ве известам што ми кажале.|(
    Абе ај, за 50 деца заедно - може, за кај баба ѝ потврда дека е здрава требало.
    Многу почнаа да се занесуваат |(

azelea likes this.
  15. monik55

monik55 Форумски идол

Ама и она е лошка малце, не му ги прими количките сабајле внатре а он без количка не оди.
    Мене ми бараа и фотокопија од решението од изолација што беа.
    Зар они незнаат па доказ бараат

fana likes this.
  16. Coco31

Coco31 Популарен член

Дозволија да се мешаат групите во градинките? Јас минатата недела ги прашував ми кажаа дека уште не знаат како ќе биде.

17. fana

fana Форумски идол

Cka likes this.
  18. Цвет88

Цвет88 Форумски идол

Кај нас мислам работат климите, секогаш кога ја зиам од внатре баш ладничко ми доаѓа, а и дете нит е црвено нит испотено.

19. duffi

duffi Форумски идол

Работат климите кај нас.
    Да, ќе ги спојуваат.

20. VDT2906

VDT2906 Форумски идол

И кај моево во градинка се пуштени климите и прозорците се на кип за да не биде премногу ладно да врти воздух. Не сум го земала до сега испотен, а и башка на жештинава уште учителките со маски ќе попаѓаат таму.