Децата и градинките

Дискусија во 'Дете' започната од coca, 23 декември 2009.

1. SanelaS

SanelaS Популарен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2016
    Пораки:
    2.465
    Допаѓања:
    7.016
    koga o da trgne pak niz istoto ili slicno ke pominuva ete i mojot otkako e trgnen vo gradinka 6 meseci polovina od vremeto e bolen de kaslica de mu tece nosot pa dvere raboti pa temperatura i se vo krug.

На mal.ecka и Jana06 им се допаѓа ова.
  2. NEA

NEA Истакнат член

Се зачлени на:
    28 ноември 2009
    Пораки:
    332
    Допаѓања:
    531
    Здраво, малиот (2 год скоро) веќе 2 месеци оди во градинка - повеќе дома него таму од што се разболува ама нејсе. Од 7.3 до 4.30 не јаде ништо. Кажуваат дека му нудат да јаде, но се мрштел и одбивал. Исто така почна и дома да одбива да јаде и бара само млеко, ноќе почна пак да се буди и да бара. Совети се добредојдени :)

3. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Исто беше и мојата.Почна на 3 дена да се разболува , на недела (секој петок),па на 2 недели да се разболува ,па на месец.

На Fifi84, Jana06 и fana им се допаѓа ова.
  4. Мравојад

Мравојад Популарен член

Се зачлени на:
    25 април 2020
    Пораки:
    339
    Допаѓања:
    3.148
    Ќерка ми беше иста :)
    3 дена во градинка, па 1 недела дома, пак ќе тргне, пак дома. Првиот период е доста мачен. Кај нас тоа траеше 7 - 8 месеци, следните години дали еднаш ќе качеше температура и чат пат нос да потече.

На Jana06 и fana им се допаѓа ова.
  5. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    @BabyT* @Мравојад Многу мачење е тоа :sweat: Уште ова да ве прашам дека повеќе искуство имате. Доколку температурата е од бактерија (99% сум сигурна дека е зашто зелен секрет има од нос) нема да помине температурата додека не почне антибиотик? Утре ќе го носам за брис ама резултати веројатно дури среда ќе има, до тогаш што да правам? Качува на 2-3 саати 39.5 денеска, вчера подобро беше.

На fana му/ѝ се допаѓа ова.
  6. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.338
    Допаѓања:
    119.337
    Не, нема да помине доколку е бактериско.

На Jana06 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    А да го однесам на дежурен со антибиограмот пред една недела да препишат некој од тие антибиотици? Не ме карајте, знам дека антибиотик не е шала ама од очај прашувам.

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  8. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.338
    Допаѓања:
    119.337
    А зошто не пие антибиотик кога веќе имате антибиограм?

9. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    Пиеше една недела и мислев излечени се двете бактерии. Еве сега пак тече носето зелено.

10. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.338
    Допаѓања:
    119.337
    Недолечено срц :(

11. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    Јасно ми е. Малку ми изгледаше една недела и помислив да му продолжам 10 дена ама ај си викам да не се правам лекар. Сега се одново. Само ноќва мирно да помине, утре ќе го носам.
    Фала на сите :hug:

На fana му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Мравојад

Мравојад Популарен член

Се зачлени на:
    25 април 2020
    Пораки:
    339
    Допаѓања:
    3.148
    Парацетамолот до тебе, почесто мерење температура и вооружи се со трпение. Се надевам мирно ќе поминете.

На fana и Jana06 им се допаѓа ова.
  13. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.622
    Знаеш и кај мојата дека покажа моксарела ама помина без терапија.Имаше зелени мрсоли и наеднаш престанаа ,еве 2 недели е океј.

На KuklickaSk, fana и Jana06 им се допаѓа ова.
  14. kiki_riki

kiki_riki Популарен член

Се зачлени на:
    26 септември 2016
    Пораки:
    2.010
    Допаѓања:
    16.899
    @Jana06 мој совет утре направи брисеви па почни веднаш со антибиотик. Прашај матичната според предходниот да ти препише па после ако треба ќе го смени. Подобро да си покриена.

На mal.ecka, fana и Jana06 им се допаѓа ова.
  15. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.338
    Допаѓања:
    119.337
    На mal.ecka и Jana06 им се допаѓа ова.
  16. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.284
    Допаѓања:
    35.398
    Ние од недолечена бактерија заглавивме месец дена. Еден ден се разбуди и вика не слушам ништо. Мојот има природно голени крајници, голем трет крајник и тесни ушни каналчиња. Лесно се налепуваат бактерии, а тешко се лечат.
    Брисот покажуваше мораксела и сличн што не би требалод а прави големи проблеми. Матичната се сомневаше дека има бактерија во задниот дел од крајниците што не може да се открие со брис.
    Пиеше Амоксиклав (за гнојна ангина), па Сумамед и пак ништо. Стававме капки натибиотски во нос и уво една недела. На крај се излечивме со инхалации со Гарамицин ампула. Знам дека ти си од некоја причина ептен против инхалации, ама нас многу ни помагаат. И мене како дете во ОРЛ амбуланта во болница ме лечеа со антибиотски инхалации кога ништо друго не ми помагаше (тогаш само на ОРЛ одделение и во ОРЛ амбуланти во болници имаше големи бучни инхалалатори за кои се чекаше ред). Мене ме лечеа прво со аспирирање на мрсули од нос со голем аспиратор во ОРЛ ординација и веднаш по аспирирање инхалација со антибиотик. Сега на детево јас сама му прскав прво солен раствор, влечев мрсули колку можам и потоа инхалација дома со антибиотската ампула. Ако не поминува на еден начин мора да се најде друг начин. Не може нон-стоп да му даваш антибиотик (системски), ќе му ја уништиш цревната флора.

На Meckicja и CurlyBlossomGirl им се допаѓа ова.
  17. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    Не, апсолутно не сум против инхалации. Го инхалирав моето се до моментот кога излегоа две бактерии во нос тогаш матичната рече да прекинам.
    Се разочарав сега кога те прочитав за сумамедот. Денеска на преглед црп излезе 141. Му препишаа сумамед 3-5 дена, чекаме резултати од брисеви. Мм го носеше, па не бев таму да си препрашам убаво. Му рекла дека се сомнева на трет крајник, па сакала ушињата да ги провери ама веќе на крај бил многу немирен и рекла урина да провериме. Значи испаѓа дека може било што да е.

Да ве прашам за сумамедот не ми е јасно како да одлучам дали 3 или 5 дена да му давам? Или да давам 5 дена да не испадне пак недолечено?

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  18. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.284
    Допаѓања:
    35.398
    За дозата на Сумамед одлучува лекар. Не може на своја рака да решиш колку да даваш јак антибиотик. Јави се и прашај кај матичната колку дена да даваш.
    Ушите обавезно проверете ги.
    Не знам ако пие антибиотик колку ќе може да бидат веродостојни резулатите од антибиограм (ова за мокраќа зборувам). Или земи му одма мокраќа па потоа дај му Сумамед.

19. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    Така пишува на извештајот затоа мислев зависи како ќе се одвива ситуацијата.

20. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.284
    Допаѓања:
    35.398
    Сумамед обично се дава или 3 дена (тоа е како една доза) или 6 дена (две дози). Давај како што ти пишале тогаш. Сумамед има и продолжено дејство.

На fana и Jana06 им се допаѓа ова.